Να παραιτηθούν Δ. Τσούχλης και Ερμ. Φρεζούλη, προτείνει ο Γιάννης Μακριδάκης

Διαπιστώσεις και κριτική στα έως στιγμής πεπραγμένα της δημοτικής αρχής επιχειρεί με κείμενό του ο κ. Γιάννης Μακριδάκης, χωρίς να ξεφεύγουν της κριτικής του στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Χιακής Συμπολιτείας και ειδικότερα ο κ. Δημήτρης Τσούχλης και η επικεφαλής της παράταξης κα Ερμιόνη Φρεζούλη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μακριδάκης ζητά τις παραιτήσεις του κ. Τσούχλη από το κόμμα λόγω της θέσης που έχει αναλάβει ως σύμβουλος του δημάρχου Χίου, η δε κα Φρεζούλη από την Χιακή Συμπολιτεία, επειδή έχει αναλάβει έμμισθη θέση στο γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ο κ. Μακριδάκης αναφέρει, αναλυτικά, τα ακόλουθα:

Με τη συμπλήρωση 7 μηνών της νέας δημοτικής μας πραγματικότητας εκφράζω μερικές σκέψεις και διαπιστώσεις μου:

1. Η δημοτική αρχή του Μανώλη Βουρνού δείχνει μέχρι στιγμής πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Αναλώνεται, και όχι πάντα με επιτυχία, μοναχά στο να διεκπεραιώσει τις παραμέτρους της καθημερινότητας δίχως να έχει παρουσιάσει κάποιο όραμα για το νησί και δίχως να έχει ουδεμία δυνατότητα να εμπνεύσει τους δημότες της. Πορεύεται πάνω σε έναν θεωρητικά νέο άξονα διακυβέρνησης του δήμου, ο οποίος άξονας προβλέπει δήθεν αναβάθμιση του ρόλου των αντιδημαρχιών και των Αντιδημάρχων, ως πολιτικά πρόσωπα που θα χαράσσουν πολιτική επί της οποίας θα πορεύονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά επί του πρακτέου δεν έχει αλλάξει τίποτε και όλα βαδίζουν πάνω στις ράγες του παρελθόντος. Λανθασμένες εκτιμήσεις, κυρίως οικονομικές, οδηγούν σε αστοχίες και σε αδυναμία παραγωγής έργου, κυρίως όμως σε μία διελκυστίνδα ματαιοτήτων και ξοδέματος ενέργειας και πόρων, όπως π.χ. στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η δημοτική αρχή οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δίχως ουσιαστικές παρεμβάσεις στο επίπεδο πέραν της καθημερινότητας, στο οποίο άλλωστε αποκλειστικά λειτουργούσε με τον τρόπο της και η προηγούμενη δημοτική αρχή, ότι δίχως να εμπνεύσει και να παιδεύσει τους δημότες με στόχο την αλλαγή προσέγγισης και συμπεριφοράς τους σε όλα τα ζητήματα και τις εκφάνσεις του ατομικού και του δημόσιου βίου, ότι δίχως πρωτοπόρες και χαμηλού κόστους αλλά υψηλής κοινωνικής και πολιτισμικής αξίας παρεμβάσεις και έργα δεν θα ξεφύγει ποτέ από την ψυχοφθόρα και ανιαρή κατάσταση της μάταιης και ολοένα πιο ανεπιτυχούς διαχείρισης της καθημερινότητας, πόσω μάλλον δεν θα κατορθώσει να δημιουργήσει το κάτι παραπάνω και θα ξοδευτεί άσκοπα προσωπικά και πολιτικά.

Ο Μανώλης Βουρνούς και οι συνεργάτες του οφείλουν να πάρουν απόφαση ότι πρέπει να συγκρουστούν με κάποιες νοοτροπίες και παγιωμένα συμφέροντα, ότι επιβάλλεται να αποποιηθούν τον άνευ λόγου και αιτίας ελιτισμό τους και τέλος, να συνειδητοποιήσουν ότι όποιος είναι δέσμιος της γνώμης του συντηρητικού ακροατηρίου της κοινωνίας και πορεύεται “λογοκρίνοντας” τις πολιτικές του συναναστροφές για να μην εκτεθεί στα μάτια τους, καταντάει στο τέλος να ζει και να πολιτεύεται μόνο για να μην εκτεθεί στα μάτια των τελειωμένων.

2. Η Χιακή Συμπολιτεία μέσα στο εφτάμηνο αυτό έδειξε κάποια καλά σημάδια πολιτείας, τα οποία όμως έχουν επισκιαστεί και σε μεγάλο μέρος ακυρωθεί από την προκύψασα τελικώς επαγγελματική αποκατάσταση των δύο κορυφαίων στελεχών της, του Δ. Τσούχλη ως συμβούλου για θέματα Περιβάλλοντος του δημάρχου και της Ε. Φρεζούλη ως επιστημονικού συνεργάτη του κυβερνητικού βουλευτή.

Δεν θα σταθώ καθόλου στην αίσθηση που έδωσε στην κοινωνία, συντηρητική, κακεντρεχή αλλά και προοδευτική, όλη αυτή η σπουδή τακτοποίησης και αποκατάστασης των δύο αυτών πολιτικών στελεχών, δεν με αφορά άλλωστε, αλλά την σημειώνω διότι υπήρξε, και πήρε διαστάσεις στις συζητήσεις και στα δημοσιεύματα.

Θα πω όμως ότι ένας έμμισθος σύμβουλος Περιβάλλοντος του δημάρχου είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι υπάλληλος, έχει πολιτική θέση και όχι υπαλληλική, είναι συνυπεύθυνος για την περιβαλλοντική πολιτική της δημοτικής αρχής. Θα πω επίσης ότι μία επιστημονική συνεργάτιδα του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και άρα ως δημοτική σύμβουλος διότι είναι πλέον στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης, κάτι το οποίο για λόγους ευνόητους ακυρώνει οποιοδήποτε ρόλο της ως αντιπολίτευση στον δήμο, ιδίως όσον αφορά σε ζητήματα στα οποία η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση έχουν την ίδια ή παραπλήσια πολιτική αντιμετώπιση, ενώ το πρόγραμμα της Χ.Σ. έχει σαφώς διαφορετική προσέγγιση (π.χ. προσφυγικό, ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποιήσεις λιμανιού αεροδρομίου κ.α.).

Η Χιακή Συμπολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τα στελέχη της που είναι μέλη του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο άλλες πολιτικές πρέσβευε προεκλογικά και άλλες υιοθετεί σήμερα, αλλά κυρίως η επικεφαλής της Ε. Φρεζούλη, η οποία είναι απολύτως πλέον συνδεδεμένη με την κυβερνητική πολιτική οφείλουν να μην εκθέτουν άλλο τη δημοτική παράταξη και όσους την υποστήριξαν, οφείλουν να παραιτηθούν από το κόμμα και από τις έμμισθες κυβερνητικές τους θέσεις ή από την Χ.Σ. και το δημοτικό συμβούλιο.