«Ζήτουλας» στην Ε.Ε. ο Μηταράκης για χρηματοδότηση των υπερδομών – φυλακών

Χρηματοδότηση για την κατασκευή των νέων κέντρων – φυλακών που σχεδιάζει η κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, χωρίς – ωστόσο – να έχει καταστεί γνωστή η απάντηση, δεδομένου ότι η Ε.Ε. είναι κατά των κλειστών κέντρων.

Το ζήτημα, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο κ. Μηταράκης, το έθεσε στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κα  Ylva Johansson, με την οποία συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, σήμερα, Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020.

Προς ενίσχυση του αιτήματός του υποστήριξε ότι οι νέες δομές «θα επιταχύνουν τη διαδικασία ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μάλιστα, αναφορικά με τις επιστροφές, χαρακτήρισε αναγκαία την συμβολή της Επιτροπής για την ενίσχυση των επιστροφών προς τρίτες χώρες».

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε «στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που, αυτή τη στιγμή, σηκώνουν δυσανάλογο βάρος, αλλά και στην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησής τους».