Ανεξάρτητες αρχές, άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Ανεξάρτητη αρχή, ακούει ο άλλος και αμέσως το μυαλό του πάει σε θεσμούς συντεταγμένους που τηρούν απαρέγκλιτα τους νόμους του κράτους, που αποτελούν εχέγγυο κι ο πολίτης μπορεί να βρει το δίκιο του ή έστω ότι θα ακουστεί.

Η πραγματικότητα, όμως, έρχεται να διαψεύσει με τρόπο εκκωφαντικό ότι όλα είναι θεωρητικά και πως όταν φτάνει στο δια ταύτα στην καλύτερη περίπτωση αρχειοθετούν ή απαντούν αρνητικά, αλλά υπάρχει και η χειρότερη που σε αγνοούν – για να μην πούμε σε περιφρονούν – πλήρως και απροκάλυπτα.

Στην παρούσα περίπτωση το θέμα μας είναι η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), στην οποία προσφεύγουν οι επιχειρήσεις για την προσβολή διαγωνισμών έργων  και προμηθειών των φορέων του Δημοσίου.

Κάτι τέτοιο συνέβη με τον διαγωνισμό για τις υπηρεσίες καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου, με την προσφυγή μιάς εταιρείας κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού. Η ΑΕΠΠ με την 162/2022 απόφαση του 4ου κλιμακίου της έκανε δεκτή την προσφυγή και ακύρωσε την διακήρυξη, κάτι που έγινε γνωστό επισήμως στις αρχές Φεβρουαρίου από το νοσοκομείο Χίου.

Τυπικά, η απόφαση αυτή κοινοποιείται στους άμεσα ενδιαφερόμενους (προσφεύγοντα και αναθέτουσα αρχή), ενώ μετά την έκδοσή της δημοσιεύεται ανωνυμοποιημένη (δηλαδή χωρίς αναφορά στα στοιχεία των εμπλεκομένων) και στην ιστοσελίδα της ΑΕΠΠ, προκειμένου να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενό της ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή οικονομικός φορέας.

Με την διαφορά ότι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΑΕΠΠ μπορεί να πάρει και μήνες, όπως συμβαίνει στην «δική» μας περίπτωση, για την οποία ο υπογράφων έχει και εύλογο ενδιαφέρον (λόγω του ρεπορτάζ επί του θέματος της καθαριότητας), αλλά και έννομο συμφέρον, επειδή και δικαστική εμπλοκή έχει με την διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου και έχει κληθεί κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας από την πταισματοδίκη Χίου να καταθέσει για τον υπόψη διαγωνισμό.

Ειδικά το τελευταίο έγινε γνωστό στην ΑΕΠΠ, με δύο γραπτές αιτήσεις μας, για την χορήγηση της 162/2022 απόφασης της ΑΕΠΠ, την μία προς την πρόεδρό της κα Ιωάννα Θεμελή και την δεύτερη στον πρόεδρο του 4ου κλιμακίου κ. Γιώργο Κουκούτση.

Αμφότεροι, δυστυχώς, τηρούν σιγήν ιχθύος. Σύμφωνα με όσα μας έγιναν γνωστά από την γραμματεία, ουδεμία ενέργεια τους ανετέθη να κάνουν, που δείχνει πως ούτε την απόφαση έχουν πρόθεση να μας χορηγήσουν, ούτε και την όποια απάντηση στα γραπτά αιτήματά μας πρέπει να περιμένουμε.

Όταν η τελευταία στην διοικητική ιεραρχία δημόσια υπηρεσία τρέχει για να απαντήσει, με την όποια απάντησή της στον προσφεύγοντα πολίτη, το περιστατικό αυτό με την ΑΕΠΠ μόνον θλίψη και οργή προκαλεί και το ερώτημα «πού πάμε;».

ΑΕΠΠανεξάρτητες αρχέςδιαγωνισμός καθαριότηταςεργολάβος καθαριότηταςΝοσοκομείο Χίου