Ο δήμαρχος θα διορίσει τις διοικήσεις – Σε ρόλο… συμβουλευτικής τα Δ.Σ.

Στην τελευταία πράξη του πραξικοπήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση προχωρά απροκάλυπτα η κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας την καταδολίευση της λαϊκής ψήφου, που εκφράστηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Υποκύπτοντας σε πιέσεις κομματικών παραγόντων, ανίκανων να προσαρμοσθούν στις επιταγές των καιρών για συναίνεση και συνεργασία με όλες τις παρατάξεις που έτυχαν της ψήφου των δημοτών, η κυβέρνηση μετά την κατά «τα καλά και συμφέροντα» εκλογή της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, προχωρά παραπέρα και αναθέτει στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη τον διορισμό των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων, εταιρειών, φορέων και οργανισμών των δήμων και περιφερειών της χώρας.

Εδώ, πλέον, οι δημοκρατικές διαδικασίες καταργούνται πλήρως, ο δήμαρχος αναγορεύεται ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και το δημοτικό συμβούλιο, που έως σήμερα είχε την αρμοδιότητα εκλογής των διοικήσεων αυτών, παραμερίζεται και ουσιαστικά μετατρέπεται σε διακοσμητικό όργανο, κάτι σαν την συμβουλευτική της χούντας για όσους την θυμούνται!

Με διάταξη στο λεγόμενο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε στην Βουλή αργά το βράδυ της Τετάρτης και η συζήτησή αναμένεται ότι θα αρχίσει σήμερα Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, η κυβέρνηση τροποποιεί την αναποτελεσματική– όπως αποδείχθηκε για τις επιδιώξεις της – διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του νόμου 4623/2019 για τις αναφερόμενες διοικήσεις.

Συγκεκριμένα, αναθέτει στον δήμαρχο να ορίσει ο ίδιος τα 3/5 των μελών τους και στις άλλες παρατάξεις να προτείνουν τα υπόλοιπα 2/5 κατά την αναλογία της εκπροσώπησής τους, με την μόνη διαφορά – και για να χρυσώσει το χάπι στην αντιπολίτευση – ότι προβλέπει την εκπροσώπηση έστω και με ένα μέλος όλων των παρατάξεων, κάτι που παραπέμπει σε διεύρυνση του αριθμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε μάλλον 15μελή, χωρίς – ωστόσο – να ορίζει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, νομιμοποιεί τυχόν εκλογή τέτοιων διοικήσεων με πράξεις που εκδόθηκαν από τα δημοτικά συμβούλια κατά την διαδικασία των 3/5 κ.λπ.

Ωστόσο, για τον δήμο Χίου μάλλον θα χρειαστεί η επανάληψη της διαδικασίας, όχι – βέβαια – σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο εν προκειμένω καταργείται ολοκληρωτικά, αλλά σε πράξη του δημάρχου και με προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αν και εφόσον οι τελευταίες αποδεχθούν την νέα πραξικοπηματική παρέμβαση, με εξαίρεση την παράταξη «Χίος Μπροστά», η οποία ψηφίζει και με τα δύο χέρια και παίρνει και παραπάνω από όσα της αναλογούν.

Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Χίου κ. Παύλου Καλογεράκη θεωρείται ως μη γενόμενη η συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου 2019, που καταψήφισε με ψήφους 19 κατά έναντι 17 υπέρ τις προτάσεις Κάρμαντζη – Καραβασίλη, ενώ ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι θα επανέλθει το θέμα, πλην – όμως -τον πρόλαβε η κυβέρνηση, η οποία… φροντίζει να τους τακτοποιήσει και να τους βγάλει από το αδιέξοδο.

Από το «υποδεικνύονται» στο «ορίζονται» μια τροπολογία δρόμος

Αναλυτικά, το επίμαχο άρθρο του πολυνομοσχεδίου προβλέπει τα ακόλουθα:

Άρθρο 178
Ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ

3. Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) αντικαθίσταται, ως εξής:
«1. Όπου στις διατάξεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και λοιπών κανονιστικών πράξεων, προβλέπεται ο ορισμός μελών στη διοίκηση των νομικών προσώπων των δήμων και των περιφερειών, καθώς και των συνδέσμων τους, κατά συγκεκριμένη αναλογία, τα τρία πέμπτα επί του συνόλου των μελών με τους αναπληρωτές τους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, ορίζονται από τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα μέλη, αφαιρουμένων τυχόν μελών που ορίζονται εκ της θέσεώς τους (ex officio) ή υποδεικνύονται από φορείς, προτείνονται από τις λοιπές παρατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, οι λοιπές παρατάξεις συμμετέχουν στα συμβούλια με τουλάχιστον ένα μέλος. Πράξεις ορισμού διοικητικών συμβουλίων που εκδόθηκαν σύμφωνα με τον υπολογισμό που προβλέπουν οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που εγκαταστάθηκαν την 01.9.2019, θεωρούνται νόμιμες».

Και ακολουθεί το κείμενο της καταργούμενης διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του νόμου – έκτρωμα 4623/2019:

1. Όπου στις διατάξεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και λοιπών κανονιστικών πράξεων, προβλέπεται ο
ορισμός μελών στη διοίκηση των νομικών προσώπων των δήμων και των περιφερειών, καθώς και των συνδέσμων τους, κατά συγκεκριμένη αναλογία, τα τρία πέμπτα (3/5) των μελών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, με τους αναπληρωτές τους, υποδεικνύονται από τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και τα δύο πέμπτα (2/5) από τις λοιπές παρατάξεις.

δήμος Χίουδιοικήσεις νομικών προσώπωννομικά πρόσωπα