Ένα εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες θα επισκεφθούν εφέτος την Ελλάδα

Πέρυσι, 850.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ γνώμης  στην εφημερίδα  Hurriyet Daily News η αρθρογράφος  Barcin Yinanc. Όπως σημειώνει πολλοί Τούρκοι  τουρίστες πηγαίνουν στην Αθήνα και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Αλλά η πλειονότητα προτιμά τα κοντινά νησιά, καθώς η απόσταση του ταξιδιού είναι μόνο μια ή δύο ώρες με πλοίο, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Κως και άλλα. Ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα οδικώς έχει επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με χιλιάδες  να διασχίζουν τα σύνορα για να επισκεφθούν  πόλεις όπως  την Αλεξανδρούπολη, τη Κομοτηνή,  τη Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, τον τόπο γέννησης του Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

“Οι Τούρκοι ως επί το πλείστον δεν πηγαίνουν σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα”, σημειώνει η αρθρογράφος, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον  τρόπο οι Τούρκοι τουρίστες συμβάλουν σε μια δικαιότερη κατανομή των εσόδων στον τουρισμό στην Ελλάδα. Παράλληλα, τονίζει ότι ένας Τούρκος αξιωματούχος της είπε ότι  οι Τούρκοι τουρίστες πλημμυρίζουν λιγότερο διεθνώς δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, υποστηρίζει, ότι αυτές οι περιοχές έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την οικονομική κρίση που  έχει βιώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, μία από τις καλύτερες συνέπειες της τουρκοελληνικής προσέγγισης υπήρξε η βελτίωση των σχέσεων των δύο εθνών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ελληνική πλευρά όπως ισχυρίζεται. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, αναφέρει ότι έχει  πάει σε τρία διαφορετικά μέρη της Ελλάδα και κάθε φορά συνάντησε μια ευχάριστη έκπληξη. Και αυτό γιατί, όπως προσθέτει, οι Έλληνες  που συνάντησε είτε στις συνοριακές πύλες, είτε στα εστιατόρια είτε  στη μέση του δρόμου  μιλούσαν  την τουρκική γλώσσα.

Η τελευταία της επίσκεψη ήταν στη Ρόδο. Δυόμισι ημέρες προφανώς δεν ήταν αρκετές για να κάνει μια πλήρη περιήγηση του νησιού, όπως σημειώνει, αλλά με την τεράστια οθωμανική κληρονομιά της, η  Ρόδος, θεωρεί ότι θα γίνει σίγουρα ένας κορυφαίος προορισμός για τους Τούρκους τουρίστες. Μετά την μάλλον  εγκαταλελειμμένη φύση των οθωμανικών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη, όπως γράδει, η ίδια εξεπλάγη ευχάριστα από τα πρόσφατα ανακαινισμένα  τζαμιά που βρήκε στην παλιά πόλη της Ρόδου. Ωστόσο, τονίζει το δυσάρεστο ήταν ότι τα τζαμιά δεν ήταν ανοιχτά κατά τις επισκέψεις της.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, υπάρχουν επίσης και άλλα οθωμανικά τζαμιά  που περιμένουν για αποκατάσταση σε άλλα νησιά που πηγαίνουν Τούρκοι τουρίστες, όπως στη Κως και στη Λέσβος. Επικαλούμενοι Τούρκους αξιωματούχους αναφέρει ότι  υπάρχουν τουλάχιστον 80 οθωμανικά μνημεία στα νησιά που χρειάζονται αποκατάσταση.

Τούρκοι αξιωματούχοι της είπαν ότι  οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μια γενικά θετική στάση για την αποκατάσταση οθωμανικών μνημείων, αλλά έχουν περιορισμούς λόγω της οικονομικής κρίσης. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει, ότι  ο λόγος για τον οποίο τα τζαμιά στην παλιά πόλη της Ρόδου παραμένουν κλειστά είναι επίσης οικονομικός, καθώς το άνοιγμά τους για τους επισκέπτες σημαίνει πρόσθετο κόστος συντήρησης.

Επίσης, η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι  προφανώς, υπάρχουν πολλές εκκλησίες  που περιμένουν να αποκατασταθούν στην Τουρκία και ότι σαράντα ελληνικοί ορθόδοξοι ναοί έχουν αποκατασταθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, όπως αναφέρει, Άγκυρα και Αθήνα έχουν αρχίσει να συνεργάζονται σε αυτό το θέμα. Προτείνει όμως να εντείνουν το έργο τους και να βρουν δημιουργικές λύσεις. Βλέποντας πόσο άσχημα γίνονται μερικές από τις εργασίες αποκατάστασης στην Τουρκία, ακόμη και για ιστορικά οθωμανικά μνημεία, η ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρακολουθούν τις εργασίες αποκατάστασης είναι σίγουρα κάτι πολύ θετικό, υποστηρίζει. Κάτι τέτοιο πιστεύει  ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ένα κοινό τουρκοελληνικό επιστημονικό έργο για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία.

ΠΗΓΗ: www.tornosnews.gr

Στη φωτογραφία είναι ο μιναρές στη Χίο, του οποίου πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή.