Απεργία και συγκεντρώσεις σε πλατεία Βουνακίου και Απλωταριά, την Πέμπτη

Πρόσκληση συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Βουνακίου, απευθύνουν από κοινού σε μαθητές , φοιτητές, εργαζομένους και άνεργους οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων του νησιού.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου κ. Κώστας Λίνας , πλαισιωμένος από τον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ Χίου κ. Μανώλη Στάθη και τους κ. Σταύρο Σταυρινούδη της ΕΛΜΕ, κα Αγγελική Γκιουβέτση του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ, καθώς και τους κ.κ. Βασίλη Αγγελή και Μιχάλη Ατσίπαπα των συνταξιουχικών σωματείων Δημοσίου και ΝΑΤ, αντίστοιχα, τόνισαν την ανάγκη συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, ως απάντηση στην συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας που σηματοδοτεί και ο προϋπολογισμός που κατατίθεται στη Βουλή την ίδια ημέρα.

Περιγράφοντας το σχετικό πλαίσιο αιτημάτων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου διάβασε και το σχετικό κοινό ψήφισμα, που υπογράφουν πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων του νησιού, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: Η απεργία στις 27 Νοεμβρίου δε θα γίνει για να μετρήσουμε τις «πληγές» μας, δε θα γίνει για να εκφράσουμε μόνο την οργή μας, απέναντι στη συνεχιζόμενη μνημονιακή βαρβαρότητα.

Τα αιτήματα του ψηφίσματος

Παλεύουμε:

 • Για να χτίσουμε όλοι μαζί μια κοινωνία αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και αληθινής δημοκρατίας, όπου οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους θα είναι πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντα της διαπλοκής, τραπεζιτών και δανειστών
 • Για να ανατρέψουμε την άδικη σε βάρος των εργαζομένων φορολογία
 • Για να καταργήσουμε στην πράξη όλους τους αντεργατικούς νόμους που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις.
 • Για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους
 • Για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Να καταργηθεί ο νόμος για την αξιολόγηση καθώς και ο αντιεκπαιδευτικός νόμος για το λύκειο.
 • Για δημόσιο και δωρεάν σχολείο που να χωρά όλα τα παιδιά.
 • Όχι στις διαθεσιμότητες. Καμία απόλυση συναδέλφου. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και διαθέσιμων συναδέλφων στο δημόσιο.
 • Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Πλήρη κάλυψη την ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 • Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
 • Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο καθεστώς προ των μνημονίων και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων.

Πρώτη νίκη για τους σχολικούς φύλακες

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό στην δουλειά τους αναμένεται να επιστρέψουν τέσσερις σχολικοί φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα αφού κέρδισαν σε πρώτο βαθμό τα ασφαλιστικά μέτρα στα οποία είχαν καταφύγει.

«Πρόκειται σαφέστατα για μια πολύ ευχάριστη είδηση και για σημαντική νίκη», σχολίασε η πρόεδρος του Σωματείου ΟΤΑ κα Αγγελική Γκιουβέτση.

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Απλωταριά

Το ΠΑΜΕ Χίου ανακοίνωσε ότι η απεργιακή του συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης στην αρχή της Απλωταριάς.

Στην ανακοίνωσή του καλεί όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για:

 • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009. Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση. Να βάλουμε τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νομοί που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις. Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις.
 • Κάλυψη των απωλειών και πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Τα έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με το παραπάνω! Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλισηκαι τις συντάξεις. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.

 Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου συμμετέχει στην απεργία της 27ης Νοεμβρίου 2014 και καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του.

Η συμμετοχή των ΑμεΑ

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της 27ης Νοεμβρίου και καλεί τα μέλη της, άτομα με αναπηρία, γονείς A.μεΑ. και τις οικογένειες τους, ενόψει και της 3ης Δεκεμβρίου, να δώσουν δυναμικά το παρόν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν, δίπλα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους. Αγωνιστικά παλεύουμε και διεκδικούμε για τα δικαιώματά μας, για τη ζωή μας:

 • Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται: (προληπτικές εξετάσεις, προγεννητικός έλεγχος, προστασία σε χώρους δουλειάς).
 • Καμιά συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα.
 • Να μην περάσουν οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. για περικοπή των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων Α.μεΑ.
 • Όχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και του ΚΕΒΑ.
 • Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.
 • Άμεση χρηματοδότηση των ιδρυμάτων πρόνοιας και των κέντρων ειδικής αγωγής. Όχι στα τροφεία και στην παρακράτηση συντάξεων. Να καταβληθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
 • Μέτρα προστασίας των ανέργων. Μαζικές προσλήψεις αναπήρων, γονιών και κηδεμόνων Α.μεΑ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία – πρόνοια – ειδική αγωγή με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.

Καθημερινά, ασφαλή δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι με σύνδεση των νησιών μας με την βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων. Δωρεάν εισιτήρια για άνεργους, δραστική μείωση για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ, φαντάροι).