Βολές της ΛΑΣ κατά της δημοτικής αρχής για τους ιδιώτες στην καθαριότητα

Την ανάγκη να καλυφθούν πλήρως οι θέσεις εργασίας της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Χίου με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσα και από την αλλαγή του οργανισμού προσωπικού με βάση τις ανάγκες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου.

Με αφορμή την εκχώρηση από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο μέρους του έργου της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες, η ΛΑΣ τονίζει ότι το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στην υπηρεσία καθαριότητας ήταν γνωστό και δεν προέκυψε ξαφνικά. Έτσι, κοινωνία και εργαζόμενοι βρέθηκαν μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις.

Προσθέτει δε και τα ακόλουθα:

  • Με την ενέργεια αυτή η δημοτική αρχή έθεσε σε αδιέξοδο και προ τετελεσμένου γεγονότος τους εργαζόμενους και αποποιήθηκε του δικού της καθήκοντος, που ήταν η διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού, το οποίο θα κάλυπτε πάγιες   και διαρκείς ανάγκες   καθαριότητας.
  • Το ότι η υπηρεσία θα μείνει ακάλυπτη από συμβασιούχους για πέντε   μήνες (Ιανουάριος – Μάιος) και ότι θα αναλάβει μέρος της αποκομιδής ιδιωτικό συνεργείο, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία μια και η δημοτική αρχή το γνώριζε πολύ καλά, εφόσον είχε προβλέψει σχετικό κονδύλι για τον προϋπολογισμό του 2015, άρα μπούσουλα και εύκολη λύση έχει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
  • Το αν ο σχεδιασμός της   προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν εσφαλμένος (αντί για 30 οχταμηνίτες να προσλάβει 50 πενταμηνίτες) δεν απαλλάσσει τη σημερινή των ευθυνών της μια   και μπορούσε να απαιτήσει και να διεκδικήσει μέσω των αρμοδίων συλλογικών οργάνων την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων για πάγιες ανάγκες μέχρι το 2016, να απαιτήσει από το Σεπτέμβρη την εξαίρεση, αλλά και μόνιμο προσωπικό, αφού για την καθαριότητα προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Πάγια θέση και απαίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου μας είναι:

  • Η ανάγκη πλήρους κάλυψης των θέσεων εργασίας της υπηρεσίας καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσα και από την αλλαγή του οργανισμού προσωπικού με βάση τις ανάγκες.
  • Η κάλυψη αυτή σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αναμένεται εξ ουρανού, αν ο λαός δεν παλέψει, δεν διεκδικήσει, δεν απαιτήσει από τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της, αντί να οδηγείται σε λύσεις που πληρώνουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του δήμου.
  • Συχνή αποκομιδή των σκουπιδιών σε όλο το δήμο και στα τοπικά διαμερίσματα, σε συνεργασία με την υπηρεσία καθαριότητας και τους εργαζόμενούς της ώστε να στελεχωθεί η υπηρεσία και με μέσα – αγορά πρόσθετων κάδων αυτοκινήτων – και με προσωπικό.
  • Άμεση λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης.
  • Στήριξη των εργαζομένων της καθαριότητας με τα κατάλληλα είδη προστασίας της ζωής τους κατά την άσκηση του έργου τους, έγκαιρη απόδοση των όσων δικαιούνται (γάλα, ρουχισμό   κ.λπ.).
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, που θα επιφέρει την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών που έχει υποχρέωση και καθήκον να προσφέρει η τοπική διοίκηση στους δημότες της.
  • Διαμόρφωση περιφερειακού σχεδιασμού, στα πλαίσια ενός   εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων από ενιαίο κρατικό φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός να   υλοποιηθεί από το κράτος και να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν έχουν θέση τα ποσά που δαπανά ο δήμος σε εταιρείες που διαχειρίζονται τα απορρίμματα, όπως ΔΙΑΝΟΧ κ.λπ. και που ξεπερνούν τα 700.000 ευρώ, ενώ μέσα από έναν απoκεντρωμένο φορέα στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού θα μπορούν να τα διαχειρίζονται οι δήμοι και ο δήμος μας.