Δεκαήμερη παράταση της αποχής των δικηγόρων

Δεκαήμερη παράταση της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, από την προσεχή Τρίτη 25 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2014, αποφάσισε την Παρασκευή η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Αποφασίστηκε, επίσης, να διεξαχθεί , στις 2 και 3 Δεκεμβρίου πανελλαδικό δημοψήφισμα στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, για αποδοχή ή όχι του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς και για τον καθορισμό της στάσης των δικηγόρων επί του θέματος.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2014 θα συνέλθει εκ νέου η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου, λαμβάνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

dikigoroi ath

Τα αιτήματα των δικηγόρων

Οι δικηγόροι της χώρας με την αποχή από τα καθήκοντά τους διαμαρτύρονται για την τροποποίηση του ισχύοντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που προωθεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, εισάγονται διατάξεις, με τις οποίες:

α) Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας.

β) Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης.

γ) Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.