Η οικονομία των φυλακών

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την μετεγκατάσταση των φυλακών Χίου, σε νέο συγκρότημα που θα δημιουργηθεί στο νησί, επισημαίνει οι Σύλλογοι των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και των Εξωτερικών Φρουρών σε μια εκτενή καταγραφή – παρέμβασή τους.

Επισημαίνει ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών του καταστήματος κράτησης Χίου, που σήμερα απασχολεί 69 άτομα, ντόπιους στο σύνολό τους, προσεγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο και θα αυξηθεί σημαντικά με το νέο συγκρότημα, αφού θα αυξηθούν το προσωπικό και οι κρατούμενοι.

Το σύνολο των ποσών που αναφέρονται, επισημαίνει ο Σύλλογος, κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στην τοπική οικονομία της Χίου, με όλες τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει για το νησί, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Δεν παραλείπει, επίσης, ο Σύλλογος να επισημάνει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην χωροθέτηση των νέων φυλακών, επιρρίπτοντας για την καθυστέρηση αυτή ευθύνες στην δημοτική αρχή.

Ιστορική αναδρομή στις φυλακές Χίου

Το κατάστημα κράτησης Χίου κατασκευάστηκε το 1957 από κληροδότημα του Κωνσταντίνου Μίχαλου και δωρεά του νοσοκομείου Χίου. Το εν λόγω κατάστημα λειτουργεί ουσιαστικά από το 1960. Το 1993 έγινε η επέκταση του καταστήματος, διαμορφώνοντας τον χώρο όπως τον ξέρουμε μέχρι και σήμερα. Οι δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης ανερχόταν και εξακολουθούν να ανέρχονται στους 80 κρατουμένους, σύμφωνα με της απαιτήσεις ασφαλείας, αλλά και με τις επιταγές του Σωφρονιστικού Κώδικα και τη διεθνή νομοθεσία, όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης, την αξιοπρέπεια και τα ατομικά δικαιώματα των κρατουμένων.

Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια, σταδιακά προστέθηκαν διπλά κρεβάτια πάνω από τα ήδη υπάρχοντα και οι δυνατότητες φιλοξενίας άτυπα σχεδόν διπλασιάστηκαν, αφού οι κλίνες που διαθέτει πλέον το κατάστημα ανέρχονται στις 153. Υπό αυτές τις συνθήκες, η φυλακή της Χίου φιλοξενεί καθημερινά άνω των 150 κρατουμένων, σε πολλές περιπτώσεις αυτός ο αριθμός έχει αγγίξει και τους 200, κατορθώνοντας να μην απασχολεί με τη λειτουργία της την τοπική κοινωνία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πραγματικά παρατηρείται μια ήπια εξοικείωση της τοπικής κοινωνίας με το κατάστημα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Θεωρούμε ότι αυτό το γεγονός είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων στο ενταύθα κατάστημα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εξωτερικός τοίχος της φυλακής εφάπτεται κυριολεκτικά με τα γειτονικά σπίτια. Πιστεύουμε ότι η πολυετή εμπειρία μας στη διαχείριση κρατουμένων, μας δίνει τη δυνατότητα να ισχυριστούμε ότι διαθέτουμε την απαιτούμενη εξειδίκευση, τεχνογνωσία αλλά και ικανότητα για να στελεχώσουμε ένα σύγχρονο κατάστημα κράτησης.

Το προσωπικό του καταστήματος αποτελείται συνολικά από 69 άτομα, γηγενείς στο σύνολό τους. Όλη η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από την πλευρά μας, σχετίζεται καθαρά με την ανάγκη εξασφάλισης και του νέου καταστήματος κράτησης στο νησί μας. Ζητάμε τη συμπαράσταση των συμπολιτών μας, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη κοινωνική απώλεια για τον τόπο μας, καθώς η αναγκαστική μετακίνηση εργαζομένων είναι ήδη πραγματικότητα στη χώρα μας, όπως και η απόλυση σε περίπτωση κατάργησης οργανικής θέσης.

fylakes 5

Καθυστερεί η διαδικασία μετεγκατάστασης

Οι εργαζόμενοι στις φυλακές της Χίου αγωνιούμε αφού τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη αναφορά στο ζήτημα και ένα χρόνο πλέον προτού τεθεί επίσημα η μετακίνηση στον νέο χωροταξικό σχεδιασμό, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης και αποδοχής γηπέδου για μετεγκατάσταση της φυλακής στη Χίο. Υπ’ όψιν ότι το 2016 προβλέπεται η μετακίνηση της φυλακής σε χώρο εντός του νησιού, αλλά καθώς ακόμη δεν έχει οριστεί, φοβόμαστε εμπλοκή, καθότι είθισται οι φυλακές να κτίζονται όπου υπάρχει έδρα εφετείου κι όπως γνωρίζετε εφετείο υπάρχει στη Λέσβο.

Στις 14/5/2014, μετά από επί τόπου αυτοψία, συνεδρίασε η επιτροπή του Υπουργείου για την καταλληλότητα του γηπέδου και συνέταξε πόρισμα, προκρίνοντας 5 περιοχές με σειρά προτεραιότητας, ένα πόρισμα που ενώ έχει ήδη συνταχθεί παραμένει αδικαιολογήτως ανυπόγραφο στη «Θέμις Κατασκευαστική». Όπως ενημερωθήκαμε η όλη διαδικασία κωλυσιεργεί και από τη νέα δημοτική αρχή, η οποία αντί να εξετάζει επιπλέον εκτάσεις για μετεγκατάσταση της φυλακής αναλώνεται σε αναζήτηση των αρνητικών συνεπειών της για την τοπική κοινωνία.

Οικονομικά στοιχεία ανά έτος

Συνοπτικά παραθέτουμε τα οικονομικά στοιχεία που συνιστούν τον ετήσιο κύκλο εργασιών της υφιστάμενης Φυλακής:

 1. Μισθοί υπαλλήλων

Εσωτερικοί: €485.243,52     εξωτερικοί φρουροί: €378.516,60

Εξαιρέσιμα: €41.805                                       €26.106,29

Σύνολο: €527.048,52                                    €404.622,89

Γενικό σύνολο μισθοδοσίας: 931.167,141

 1. Προμήθεια τροφίμων για παρασκευή συσσιτίου από τον κρατικό προϋπολογισμό: €140.454,00
 2. Καταθέσεις χρημάτων στους ατομικούς λογαριασμούς των κρατουμένων από συγγενείς τους: €247.307,31. Από αυτά δαπανήθηκαν για ατομικές τους ανάγκες: €245.845,91.

3α) ΙΔΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Τσιγάρα: €74.064,50

Τηλεκάρτες: €45.880,00

Παντοπωλείο: €42.601,97

Κρέατα: €5.766,90

Μαναβική: €8.896,41

Νερά: €4.699,41

Σύνολο: €181.909,19

3β) ΚΑΝΤΙΝΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Προμήθεια ειδών καντίνας όπως νερά, αναψυκτικά, καφές και σάντουιτς : €14.198,06.

 1. Δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού

Πετρέλαιο θέρμανσης: €8.000

Καύσιμα κίνησης υπηρεσιακών οχημάτων: €1.000

Φάρμακα, είδη καθαριότητας, γραφική ύλη: €9.844,45

Σύνολο: €18.844,45.

 1. Δαπάνες από ΤΑΧΔΙΚ

Προμήθεια συσκευών ασφαλείας, υλικά και εργασίες επισκευών ή υποδομής κατασκευές): €64.067,50.

 1. Δαπάνες από ταμείο κέρδους σιγαρέτων

Επισκευές και προμήθειες ειδών βελτίωσης των συνθηκών των κρατουμένων: €7.657,19

Γενικό σύνολο οικονομικών: €1.408.036,46

 • v Το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση των κρατουμένων αφορά αποκλειστικά τοπικούς προμηθευτές μετά από διαγωνισμό.
 • v Η αύξηση του αριθμού των κρατουμένων θα σημάνει και την ανάλογη αύξηση στο ποσό που καταναλώνεται για τον ετήσιο κύκλο εργασιών του νέου καταστήματος.

Θέσεις εργασίας

Το νέο κατάστημα κράτησης θα προσφέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας με βασική προϋπόθεση την εντοπιότητα.

Η διάρθρωση του προσωπικού στο υφιστάμενο κατάστημα κράτησης είναι η ακόλουθη:

 • 3 Θέσεις ΠΕ σωφρονιστικός ενηλίκων
 • 1 Θέση ΤΕ διοικητικός λογιστικός
 • 1 Θέση ΔΕ διοικητικός λογιστικός
 • 4 Θέσεις ΔΕ διοικητικός λογιστικός (ΙΔΑΧ)
 • 30 Θέσεις ΔΕ φύλαξης
 • 30 Θέσεις ΔΕ εξωτερικής φρούρησης
 • Σύνολο: 69 θέσεις εργασίας

Η διάρθρωση του προσωπικού σε σύγχρονο κατάστημα κράτησης θα είναι η εξής:

 • 4 Θέσεις ΠΕ σωφρονιστικός ενηλίκων
 • 2 Θέσεις ΠΕ ιατρών
 • 1 Θέση ΠΕ ψυχολόγων
 • 1 Θέση ΠΕ σωφρονιστικός λογιστικός
 • 2 Θέσεις ΤΕ υγείας, πρόνοιας, νοσηλευτικής
 • 2 Θέσεις ΤΕ υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής εργασίας
 • 3 Θέσεις ΤΕ διοικητικός λογιστικός
 • 1 Θέση ΤΕ ηλεκτρονικών
 • 1 Θέση ΤΕ πληροφορικής
 • 3 Θέσεις ΔΕ διοικητικός λογιστικός
 • 73 Θέσεις ΔΕ φύλαξης
 • 82 Θέσεις ΔΕ εξωτερικής φρούρησης
 • Σύνολο: 175 θέσεις εργασίας

Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους κρατουμένους θα σημάνει αυτόματα και βελτίωση των δικών μας συνθηκών εργασίας. Το νέο συγκρότημα φυλακών θα περιλαμβάνει:

 • ü Κτίριο διοίκησης.
 • ü Κτίριο εξωτερικής φρουράς.
 • ü Κυρίως φυλακή (χωρισμένη σε πτέρυγες, κάθε μια από τις οποίες θα διαθέτει εκτός από τα κελιά άνετους χώρους εντευκτηρίου, αίθουσα ψυχαγωγίας, χώρο ανοικτού και κλειστού επισκεπτηρίου, καθώς και ιδιαίτερο προαύλιο για τον καθημερινό αυλισμό των κρατουμένων.
 • ü Κέντρο υγείας, ιατρείο, νοσηλευτική μονάδα, οδοντιατρείο.
 • ü Κτίριο σχολείου, βιβλιοθήκη και χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
 • ü Εκκλησία, με παράλληλους χώρους, όπου θα μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα κρατούμενοι άλλων δογμάτων.
 • ü Κτίριο πολλαπλών χρήσεων και επαγγελματικής κατάρτισης διαφόρων ειδικοτήτων, π.χ. αγγειοπλαστική, ηλεκτροτεχνία, ξυλοτεχνία, μεταλλοτεχνία.
 • ü Αθλητικές εγκαταστάσεις.
 • ü Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, πλυντήρια, στεγνωτήρια, κουζίνα.

Το υφιστάμενο κατάστημα για όσους γνωρίζουν διαθέτει μόνο εκκλησία, προαύλιο, μικρή αίθουσα αναψυχής σε κοινόχρηστο χώρο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Τη φυλακή επισκέπτεται αγροτικός ιατρός τρεις φορές την εβδομάδα. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων πραγματοποιούνται προγράμματα εκπαίδευσης. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η υφιστάμενη εγκατάσταση είναι:

 • Πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις, το κτίριο ανεγέρθη το 1957, είναι παλαιού τύπου και διαθέτει θαλάμους και όχι κελιά.
 • Έλλειψη υποδομών, δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για ιατρείο, σχολείο, γυμναστήριο και το προαύλιο είναι μικρό. Δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης ασθενών που πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες αλλά μόνο ένα ‘πειθαρχείο’ που ευτυχώς δεν χρησιμοποιείται συχνά για πειθαρχικά παραπτώματα κι έτσι λειτουργεί ως χώρος προστασίας.
 • Παντελής έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ένας αγροτικός ιατρός κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή πρωί, δεν υπάρχει νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος.

fylakes 2

Απάντηση σε δήθεν ενστάσεις

 1. Η νέα φυλακή θα είναι δυναμικότητας 320 κρατουμένων ως Φυλακή Βορείου Αιγαίου πλέον. Στο εν λόγω Κατάστημα θα λειτουργεί ιατρείο ισοδύναμο με ιατρικό κέντρο, με πλήρως εξοπλισμένο οδοντιατρείο, το οποίο αν στελεχωθεί από ιατρικό προσωπικό θα μπορεί να εξυπηρετεί και τις ανάγκες των γύρω οικισμών. Γνωρίζουμε ότι ήδη γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν τα ιατρεία των φυλακών στο ΕΣΥ, ώστε να δοθεί κίνητρο στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να στελεχώσουν τα ιατρεία.
 2. Όπως θα γνωρίζετε, δεν επέλεξε κανείς τη Χίο ως τόπο εγκατάστασης νέων φυλακών αλλά η υφιστάμενη φυλακή και οι προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Υπάρχει ειδική διάταξη στον ειδικό χωροτεχνικό σχεδιασμό του Υπουργείου, μόνο για τη φυλακή της Χίου, λόγω της ύπαρξης του έμψυχου δυναμικού αλλά και της δεδομένης κοινωνικής συναίνεσης να επιλεγεί η Χίος και όχι η Μυτιλήνη, που έχει αξιώσεις ως έδρα του Εφετείου.
 3. Φυλακές λειτουργούν ήδη στη Χίο, αλλά και στην Κω, στην Κέρκυρα, όπου για μεγάλο διάστημα φιλοξενήθηκαν ιδιαίτερα σκληροί κακοποιοί και τέλος στην Κρήτη, όπου σήμερα λειτουργούν 4 φυλακές. Δεν νομίζουμε ότι αποτελούμε αντίστοιχο ταξιδιωτικό προορισμό με τις προαναφερθείσες περιοχές. Ήδη, στην Κω ξεκίνησαν οι εργασίες εξεύρεσης γηπέδου για την ανέγερση νέου Γενικού Καταστήματος Κράτησης Κω.
 4. Η ύπαρξη φυλακής δεν συμβάλλει στην αύξηση της εγκληματικότητας.
 5. Είναι ευκολότερο σήμερα να κάνει κάποιος εξωγενής παράγοντας απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών σε εντός πόλεως Κατάστημα παρά σε απομακρυσμένο, όπου η οποιαδήποτε προσέγγιση θα ελέγχεται με ευκολία.
 6. Η δημιουργία φυλακής δεσμεύει το υποψήφιο γήπεδο μόνο όσον αφορά τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων. Αντίθετα, γίνεται η αιτία για την ανάπτυξη αξιόλογης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.
 7. Στα οικονομικά στοιχεία δεν αναφέρονται στοιχεία που αδυνατούμε να μετρήσουμε όπως τα ποσά που δαπανούνται για τη σίτιση και τη διαμονή των συγγενών των κρατουμένων που καταφθάνουν στο νησί για επισκεπτήριο.

Η απομάκρυνση της φυλακής θα σήμαινε και την άμεση κατάργηση της μεταβατικής έδρας του Εφετείου Βορείου Αιγαίου. Αναλογιστείτε και τη μείωση των αδικημάτων που θα εκδικάζονται στα τοπικά δικαστήρια και τον κίνδυνο πιθανής μεταφοράς τους στην έδρα της περιφέρειας, γεγονός που θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στη λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου, όσο και στην ολοκλήρωση του Δικαστικού Μεγάρου.