Η «σφαλιάρα» της συγκλήτου τους ξύπνησε

Μετά το ξάφνιασμα και το μούδιασμα των πρώτων ημερών οι φορείς και η κοινωνία της Χίου προετοιμάζουν την οργανωμένη αντίδρασή τους στην απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στη Ρόδο το Τμήμα Τουρισμού.

Για τον σκοπό αυτό συγκαλείται εκτάκτως στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου σύσκεψη στο δημαρχείο Χίου, με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού και με τη συμμετοχή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Τριαντάφυλλου, της περιφερειακής ενότητας Χίου και πανεπιστημιακών παραγόντων.

Εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων, αλλά και απλοί πολίτες οι οποίοι επικοινωνούν με τον Αστραπάρη, υποστηρίζουν και επιμένουν ότι η σύσκεψη του Σαββάτου δεν πρέπει να εξαντληθεί στη διαπίστωση και στην έκδοση ενός – ενδεχομένως και καταγγελτικού – ψηφίσματος.

Πρέπει, τονίζουν, να τεθούν και να συζητηθούν προτάσεις για την ανατροπή της επίμαχης απόφασης της συγκλήτου και κυρίως για την ουσιαστική διεκδίκηση με σοβαρά επιχειρήματα της ίδρυσης στη Χίο αυτού του Τμήματος.

Δεν έχει κλείσει το ζήτημα

Σε ό,τι αφορά το τυπικό μέρος, η απόφαση της συγκλήτου πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι μεν καθοριστική και ουσιαστική, αλλά δεν κλείνει το ζήτημα. Όπως και στην ανακοίνωση της συγκλήτου αναφέρεται, «διαδικαστικά, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν, σχετική έκδοση απόφασης του Πρύτανη του Ιδρύματος και ακολούθως έγκριση της απόφασής του αυτής από το Συμβούλιο του Ιδρύματος».

Πολύ απλά, σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση, δηλαδή υπάρχουν περιθώρια ανατροπής της, αν δεν την εγκρίνει το συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κι ακόμα υπάρχει η δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης, κάτι – βεβαίως – που δεν θα επιθυμούσαν οι πανεπιστημιακοί, πλην – όμως – αυτό αφορά τους πανεπιστημιακούς κι όχι την τοπική κοινωνία, αλλά ενδεχομένως και άλλους παράγοντες.

Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση της συγκλήτου ήταν αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης (ορισμένοι, μάλιστα, την χαρακτηρίζουν ωμή) του υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, κάτι που εδώ και καιρό έγινε, χωρίς – ωστόσο – στο διάστημα αυτό να υπάρξει η ανάλογη κινητοποίηση των τοπικών βουλευτών για να μην υλοποιηθεί.

panepistimio 006

Το λόμπι των ξενοδόχων

Οι γνωρίζοντες το σκηνικό και τη διαδρομή που ακολουθήθηκε έως ότου φτάσουμε στην απόφαση της συγκλήτου, υποστηρίζουν ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε το λόμπι των ξενοδόχων της Ρόδου, καθώς και οι υπόγειες συζητήσεις με μικρό αριθμό πανεπιστημιακών. Στους τελευταίους ανετέθη ο ρόλος της διερεύνησης των δεδομένων και κυρίως της εξάλειψης των όποιων αντιδράσεων θα μπορούσαν να υπάρξουν μέσα από τον πανεπιστημιακό χώρο.

Στην ίδια διαδρομή φαίνεται, κατά τους ίδιους, ότι έγινε και μια συνεννόηση με την υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, για να ιδρυθεί αντίστοιχο Τμήμα στο Ρέθυμνο.

Η ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο και στο Ρέθυμνο εξασφαλίζει – κατά τις εκτιμήσεις τους – φθηνό στελεχιακό δυναμικό για τις ξενοδοχειακές μονάδες, με το πρόσχημα της «πρακτικής εξάσκησης».

Χαρακτηρίζουν δε ως οπισθοδρομική την αντίληψη που θέλει τις τουριστικές σπουδές «εγκιβωτισμένες» στις ξενοδοχειακές υποδομές και αντιτάσσουν ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στον τομέα του τουρισμού δεν μπορούν να εξαντληθούν σε αυτού του τύπου τον τουρισμό. Ο τουρισμός, τονίζουν, συνδέεται με τον πολιτισμό, με την ναυτιλία, με τη διοίκηση και με τους ανοιχτούς – εκτός ξενοδοχειακών μεγαθηρίων – ορίζοντες. Με νόημα δε προσθέτουν ότι ακριβώς για τους λόγους αυτούς μάλλον θα ήταν αναπτυξιακά πιο αποτελεσματικό να αποφευχθεί η Ρόδος!

Κίνδυνος για τις μονάδες της Χίου

Η σπουδή και η χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό απόφαση για τη δημιουργία του Τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο θέτει σε δοκιμασία τις πανεπιστημιακές μονάδες της Χίου. Για την υποστήριξη του Τμήματος Τουρισμού, πέραν της υλικοτεχνικής υποδομής, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, απαιτείται διδακτικό προσωπικό, το οποίο επίσης δεν υπάρχει.

Με δεδομένη την ανυπαρξία οικονομικών πόρων το πιθανότερο είναι να   επιχειρηθεί μετακίνηση διδασκόντων από τα Τμήματα της Χίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πληρότητα των σπουδών τους και στην ομαλή λειτουργία τους.

Αυτό, μάλιστα, δεν αποκλείεται να αρχίσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, αφού κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το   Τμήμα Τουρισμού στη Ρόδο, που ούτε στα χαρτιά υπάρχει ακόμα, σκοπεύουν οι επισπεύδοντες να το εντάξουν από τον προσεχή Φεβρουάριο στο μηχανογραφικό. Βεβαίως, χωρίς να υπάρχουν διδάσκοντες, χωρίς πρόγραμμα σπουδών και χωρίς πρόσθετες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου.