Η Χίος μετρά τις πληγές της και φοβάται

Μια μόλις ημέρα μετά την καταστροφική καταιγίδα, που χτύπησε τη Χίο, προκαλώντας μεγάλες ζημιές, κυρίως στην πόλη, οι πολίτες και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την επούλωση των πληγών, που άφησαν πίσω τους η νεροποντή και οι πλημμύρες.

Ταυτόχρονα, όμως η πόλη ζει κάτω από τον φόβο μιάς νέας καταιγίδας, αφού οι καιρικές συνθήκες φαίνονται εξαιρετικά δυσμενείς και ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές, που σημαίνει ότι ακόμα και μιας μικρότερης έντασης βροχή, μπορεί να προκαλέσει εξίσου ή και μεγαλύτερα καταστροφικά αποτελέσματα.

Από το πρωί συνεργείο επιχειρεί να αποκαταστήσει την ζημιά στο οδόστρωμα του εσωτερικού δρόμου του Κάμπου, στην οδό Ευγενίας Χανδρή, στο τμήμα μεταξύ Στρατήδαινας και Τάλαρους.

Όπως μας εξήγησε ο εργολάβος του έργου κ. Παντελής Ζενιώδης μετά την απομάκρυνση του φθαρμένου οδοστρώματος και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου θα πέσει τσιμέντο κα σε επόμενο χρόνο θα γίνει η ασφαλτόστρωσή του.

Υπάρχει, ωστόσο, ο κίνδυνος να προκληθεί ζημιά αν όχι στο ίδιο σημείο σε κοντινή απόσταση, καθώς η γενεσιουργός αιτία φαίνεται ότι είναι νερά που έρχονται από κάτω, πιθανόν από κάποιο φραγμένο ή ελλιπώς λειτουργούν τμήμα αποχέτευσης.

kataigida 007

 

Σε πλήρη κινητοποίηση η ΔΕΥΑΧ

Πολλά προβλήματα υπάρχουν ακόμα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΧ και είναι αμφίβολο κατά πόσον μια νέα βροχόπτωση θα επιτρέψει την έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών.

Συγκεκριμένα, στον ποταμό Κοκκαλά έχει παρασυρθεί και καταστραφεί ένα τμήμα του κεντρικού δικτύου ύδρευσης, με αποτέλεσμα να μην έχουν νερό σε κάποιες περιοχές του Κάμπου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Απόστολος Τζιώτης εκτιμά ότι μέχρι το μεσημέρι είναι πιθανόν να αποκατασταθεί η βλάβη και να επανυδροδοτηθεί η περιοχή.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα βρίσκεται στην περιοχή Ριζάρη και αφορά δίκτυα ομβρίων, όπου μετά από συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία έγιναν κάποιες επιχώσεις και εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί προσωρινά τουλάχιστον το πρόβλημα.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν σε όλο το εύρος της πόλης με καλυμμένες από φερτά υλικά σχάρες φρεατίων ομβρίων, οι οποίες σε περίπτωση νέας βροχόπτωσης δεν θα επιτρέψουν την απορρόφηση των υδάτων.

Προβλήματα, τέλος, υπάρχουν και σε δίκτυα ακαθάρτων, τα οποία είτε είναι βουλωμένα, είτε δέχονται (παρανόμως ή από κακοτεχνίες) όμβρια, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παροχέτευση μεγάλων όγκων νερού. Κατά συνέπεια, τα νερά μαζί με λύματα βγαίνουν από τα καπάκια στους δρόμους.

kataigida 017

Στους δρόμους συνεργεία του δήμου Χίου

Στους δρόμους βρίσκονται συνεργεία του δήμου Χίου, κυρίως για να καθαρίσουν από τα μπάζα και τα φερτά υλικά, αλλά και να διανοίξουν εξόδους εκτόνωσης των ομβρίων, προκειμένου να απολσοβηθεί ο κίνδυνος σε νέα βροχόπτωση.

Όπως διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Στρατής Γδύσης από τις εκτιμήσεις των δεδομένων της καταιγίδας της Δευτέρας και των καταστροφικών συνεπειών της θα προκύψουν συμπεράσματα για την λειτουργικότητα των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και θα διαπιστωθεί αν κάπου υπάρχουν αστοχίες και χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις και έργα.

Στην παρούσα φάση, τονίζει, προέχει η αποκατάσταση της λειτουργικότητας των δικτύων και της άμεσης αντιμετώπισης ορισμένων από τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις υποδομές της πόλης.

Την προσοχή των οδηγών, που κινούνται στην εθνική οδό Χίου – Καρδαμύλων, εφιστά με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χίου. Υπάρχουν, αναφέρει, προβλήματα, τα οποία είναι επικίνδυνα για την πρόκληση ατυχημάτων.

dromos 04

Ανασκουμπώθηκαν και οι πολίτες

Από χθες και μέχρι και αυτή τη στιγμή εκατοντάδες πολίτες και επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές στις κατοικίες ή στις επιχειρήσεις τους, συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης και ταυτόχρονα της θωράκισης, όσο αυτό μπορεί να γίνει, προκειμένου να μην υποστούν ζημιές σε νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στον δήμο Χίου, προκειμένου να γίνει καταγραφή των ζημιών, που έχουν υποστεί κατοικίες, επιχειρήσεις κ.λπ.

Εκτενής αναφορά από τα αθηναϊκά ΜΜΕ

Εκτενή αναφορά στις καταστροφικές πλημμύρες της Χίου γίνεται από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα από το protothema.gr, που αναμεταδίδει το αναλυτικό ρεπορτάζ της Τρίτης, που δημοσίευσε ο Αστραπάρης.

protothema

Το βίντεο από την ανάσυρση (χθες) αυτοκινήτου που είχε παρασυρθεί από τα νερά και βρέθηκε στον Κοκκαλά ποταμό