Η χώρα εάλω;

ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΨΑΡΕΛΛΗ

Το πολιτικό σύστημα λειτουργεί σε κατάσταση “συνεχούς συναγερμού”.

Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και οι μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρώνονται.

Η δημόσια διοίκηση παραμένει γραφειοκρατική και αναποτελεσματική πνίγοντας οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία.

Ως αποτέλεσμα ενός πολιτισμικού και κοινωνικού μετασχηματισμού η ανάπτυξη στην Ελλάδα επικεντρώνεται σε δραστηριότητες που δεν έχουν ως κεντρικό στοιχείο τον άνθρωπο και στο πλαίσιο αυτό δεν δημιουργούνται υποδομές, δεν βελτιώνονται οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η παροχή υπηρεσιών υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποκτά προτεραιότητα.

Η κοινωνία οδηγείται περισσότερο στο συντηρητισμό, γίνεται εθνικιστική και κλειστή, αφού ο φόβος για το μέλλον, η αναζήτηση οικονομικής και φυσικής ασφάλειας πολλές φορές με ατομικές λύσεις, στρέφουν το ελληνικό κράτος στο να “αποστασιοποιείται” από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον βαθμό που αυτή εξακολουθεί να υπάρχει μέσα από οποιαδήποτε μορφή της θρυματοποίησής της σε ομάδες κρατών διαφορετικών ταχυτήτων.

Το ελληνικό κράτος εξαρτάται όλο και περισσότερο.

Ποτέ, άλλοτε, το πρόσωπο του τέρατος δεν έφερε τόσο αδρά τα χαρακτηριστικά του βλάκα.

Μείναμε απροστάτευτοι, εκτεθειμένοι, βουβοί και ένοχοι να ζήσουμε ξανά την εκτόνωση του διχασμού, στην εκδίκηση απογόνων και επιγόνων των δοσίλογων.

Κόσμος ολοζώντανος η αγανάκτηση και η απορία.

Τι έχουμε τώρα πια να υπερασπιστούμε; Την κάθαρση, τον ορθολογισμό, την ενοχή ή την αλήθεια που σκοτώνει;

Στα κενά των διαπραγματεύσεων, των συζητήσεων, των συναντήσεων, το σήμα κόπηκε. Η Ελλάδα χάρισε το “νευρικό της σύστημα’’ στα στοιχήματα.

Η χώρα εάλω;

Η κα Ειρήνη Ψαρέλλη είναι δημοσιογράφος και σκηνοθέτης