Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες στη Χίο ζητεί το ΚΚΕ

Τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στο κέντρο υποδοχής στη Χίο, καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιάννης Γκιόκας και Σπύρος Χαλαβατζής και η κα Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά, οι βουλευτές του ΚΚΕ στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:

Στη Χίο καθημερινά φτάνουν δεκάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων από τη Μ. Ανατολή, την Ασία και την Αφρική,. Αντί για κέντρα φιλοξενίας και αντιμετώπισης των άμεσων βιοτικών και υγειονομικών αναγκών τους, φυλακίζονται στο κέντρο κράτησης, σε κοντέινερς και στον υπαίθριο χώρο του λιμεναρχείου, χωρίς τουαλέτες και ντους, ή συνωστίζονται φρουρούμενοι σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις του Δήμου Χίου επίσης χωρίς τα στοιχειώδη.

Ακόμη και αυτοί όμως οι άθλιοι χώροι κράτησης δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται και οι πρόσφυγες να περιφέρονται ουσιαστικά αβοήθητοι, χωρίς νερό και φαγητό, να ζουν στην ύπαιθρο με όλους τους κινδύνους και αρνητικές συνέπειες που αυτή η κατάσταση εγκυμονεί.

Το προσωπικό του Δήμου Χίου δεν επαρκεί για τον καθαρισμό των χώρων που έχουν διατεθεί ή γενικότερα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της παραπάνω οξυμμένης κατάστασης. Τα δε παιδιά, πολλά βρέφη, βρίσκονται εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες διατροφής και υγιεινής. Είναι τα παιδιά τα οποία βιώνουν τραυματικές εμπειρίες που επιδρούν σωρευτικά στην προσωπικότητά τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν, τέλος, τους αρμόδιους υπουργούς ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να:

  • Δημιουργηθούν ανθρώπινοι και υγιεινοί χώροι υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας, όπου θα παρέχεται σίτιση, υγειονομική περίθαλψη και θα αντιμετωπίζονται τα άμεσα ζητήματα που αφορούν τη νομική τους κατάσταση (αιτήματα ασύλου, διευκόλυνσης της συνέχισης του ταξιδιού τους σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ κλπ.).
  • Να ληφθούν τα επιβαλλόμενα ειδικά μέτρα για τη φιλοξενία και υγειονομική φροντίδα των εγκύων γυναικών και των ανήλικων παιδιών.
  • Να ληφθούν πρακτικά μέτρα (διάθεση κονδυλίων, πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δήμο Χίου) για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.