Κατά των αυξήσεων στα ανταποδοτικά τέλη, η Λαϊκή Συσπείρωση

Με πρόσχημα την ενιαία τιμή σε όλους τους οικισμούς του δήμου για τα ανταποδοτικά τέλη, η δημοτική αρχή προχώρησε σε υπέρογκες αυξήσεις οι οποίες δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από τις οποιεσδήποτε μικροβελτιώσεις, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου.

Συγκεκριμένα η νέα τιμή για όλους είναι 1,57 ευρώ οδηγώντας σε αυξήσεις σε όλους σχεδόν τους πρώην δήμους πλην της Ομηρούπολης που τα τέλη χάρη στους πρώην δημάρχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν   ήδη υπέρογκα! Αυξήσεις που κυμαίνονται από 20% μέχρι και 150% μέσα σε μια καπιταλιστική οικονομική κρίση που έχει τσακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Μέρα με τη μέρα η δημοτική αρχή Χίου, τονίζει η ΛΑΣ, δείχνει το αντιλαϊκό της πρόσωπο, αρνούμενη να δει την πραγματικότητα για τις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να ανεχτούν εκτός από τη φορομπηχτική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ και τη φορομπηχτική πολιτική του δήμου.

Προοπτικός στόχος της ΛΑΣ, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι η πλήρης κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, γιατί:

  • Είναι έμμεση φορολογία, δηλαδή αντιλαϊκή.
  • Προωθούν την αντιδραστική λογική: «ο χρήστης πληρώνει»
  • Οξύνει την ανισομετρία ανάμεσα σε πλούσιες (αστικές) και φτωχές (λαϊκές περιοχές)
  • Οξύνει την κοινωνική ανισότητα. Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει δε θα έχει υπηρεσίες ή θα έχει υποβαθμισμένες.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αύξηση των τελών, ιδιαίτερα όταν τα εισπραττόμενα είναι αποδεδειγμένα περισσότερα από τις προσφερόμενες υπηρεσίες, καταλήγει η ΛΑΣ, που προτείνει:

  • Τον διαχωρισμό των τελών, με ελάφρυνση των πιο λαϊκών στρωμάτων και επιβολή αυξημένων σε μεγαλοϊδιοκτησίες, όπως είναι εμπορικά κέντρα, τράπεζες, πολυτελή γραφεία, βιομηχανίες, σούπερ – μάρκετ κ.λπ.

Τον διαχωρισμό του δήμου Χίου σε ζώνες με κλιμάκωση σε αυτές προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων, με κριτήρια όπως, π.χ., τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.