Καταστάσεις για γερά νεύρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:44 Βελτιωμένη παρουσιάζεται σήμερα η κατρακύλα του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά από μια… καλή πρωινή βουτιά στο -4% ο γενικός δείκτης αρχίζει και παίρνει σταδιακά τα πάνω του και τώρα η πτώση κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 1,7%. Βέβαια, η συνέχεια είναι ακόμα μακρά και δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και αγωνία, αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την χθεσινή πτώση – ρεκόρ 12,78% του γενικού δείκτη και την κατρακύλα του συνόλου των μετοχών.

Το σύνολο των μετοχών κατρακύλησαν σε απίστευτα χαμηλές τιμές, σε μια συνεδρίασή της που όμοια – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ποσοστό πτώσης του γενικού δείκτη – είχαμε να δούμε από το 1987.

Η αβεβαιότητα για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο αυτή να αποβεί άκαρπη, άρα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, προκαλεί νευρικό κλονισμό στους επενδυτές και γενικότερα στις χρηματαγορές, που δυσκολεύονται να αντιληφθούν και να προσδιορίσουν το ρίσκο για την επόμενη μέρα.

Χθες, κυρίως ξένοι επενδυτές του Χρηματιστηρίου πουλούσαν μαζικά και χωρίς να θέτουν όριο τιμής (δηλαδή μάρκετ) μετοχές από όλους τους κλάδους, με αποτέλεσμα να επέλθει κυριολεκτικά κατάρρευση, αφού δεν υπήρχε η παραμικρή αντίσταση.