Κλειδί για τις κατοικίες Βαρβασίου, η αλλαγή του ιδιοκτησιακού

Στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στην έλλειψη χρημάτων που θα μπορούσαν να δώσουν οριστική λύση στο ζήτημα των λαϊκών κατοικιών Χριστού Βαρβασίου κόλλησε για ακόμη μια φορά η αναζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, διεξόδου για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της περιοχής.

Το γεγονός ότι εδώ και χρόνια οι κατοικίες εκεί είναι ιδιόκτητες, καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη επισκευής τους, με αποτέλεσμα έτσι η μόνη διέξοδος να είναι η αλλαγή αυτού ακριβώς του σημείου.

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τη συζήτηση στο Δ.Σ. που εν πολλοίς αποτέλεσε μια επανάληψη όσων έχουν ακουστεί εδώ και χρόνια, είναι το γεγονός ότι ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τουλάχιστον σε επίπεδο δήμου Χίου η αντίληψη ότι θα μπορούσε με συντονισμένες κινήσεις να αναζητηθούν εκείνοι οι τρόποι που θα επέτρεπαν κάποιου είδους αγοροπωλησίας, είτε με απευθείας εξαγορά, είτε μέσω ανταλλαγών, ώστε τα επικίνδυνα οικοδομήματα να παραδοθούν κάποια στιγμή στις μπουλντόζες.

Πρόσκληση του δημάρχου προς τους κατοίκους

Τουλάχιστον αυτό ανέφερε και ο δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς ,καλώντας τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και χωρίς να εξαντλούνται σε διαμαρτυρίες να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός συνεταιρισμού για παράδειγμα, που θα μπορούσε να συζητήσει μια τέτοια προοπτική.

Ο ίδιος δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και για το ενδεχόμενο κήρυξης των κατοικιών ως «επικίνδυνες», γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποχρεωτική εκκένωσή τους, αφού – όπως είπε – «όσο σκληρό και αν ακούγεται , είναι λιγότερο σκληρό από το να αφήνουμε κόσμο να μένει εκεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως για να υπάρξει λύση θα πρέπει να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν οι κάτοικοι», κατέληξε ο κ. Βουρνούς.

Η Χιακή Συμπολιτεία

Το θέμα ήρθε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με πρωτοβουλία της «Χιακής Συμπολιτείας», με την επικεφαλής της κα Ερμιόνη Φρεζούλη να τονίζει την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στην περιοχή και στην κατεύθυνση προστασίας της δημόσιας υγείας, αναδεικνύοντας τα ζητήματα των λυμάτων στα υπόγεια πολυκατοικιών, το έλλειμμα παροχής υπηρεσιών καθαριότητας που παρατηρείται εκεί και την ανάγκη άρσης της επικινδυνότητας που προέρχεται από παράθυρα που κρέμονται πάνω από την παιδική χαρά, καθώς και τα κλαδιά δέντρων που φτάνουν στα μπαλκόνια επιτρέποντας σε ποντίκια να μπαίνουν μέσα στα σπίτια.

«Το αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα είναι μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, ντροπή για την κοινωνία μας. Οι πολυκατοικίες είναι ετοιμόρροπες, γεγονός που γίνεται αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού, χωρίς να απαιτούνται τεχνικές γνώσεις, ενώ στο παρελθόν έχουν υπάρξει και σχετικές τεχνικές γνωμοδοτήσεις», κατέληξε η κα Φρεζούλη.

Τελικά, αποφασίστηκε και εκεί να επιληφθεί η Τεχνική Υπηρεσία, η οποία θα συντάξει μια σχετική έκθεση, ώστε να δρομολογηθούν οι άμεσες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, ενώ θα εξεταστεί και η δημιουργία μιας άτυπης επιτροπής, στην οποία θα συζητηθούν οι περαιτέρω προοπτικές.