ΛΑΣ: Νόμιμες οι ρουκέτες

Να νομιμοποιηθεί ο ρουκετοπόλεμος και παράλληλα να ληφθούν σοβαρά μέτρα, σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας αυτής – από την μείωση του αριθμού των ρουκετών έως την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και την οικονομική ενίσχυση του εθίμου, προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Χίου.

Στη συνεδρίαση της δημοτικής κοινότητας Βροντάδου – την Τετάρτη – όπου και συζητήθηκε το θέμα, οι εκπρόσωποι της ΛΑΣ κατέθεσαν αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο τονίζουν ότι το έθιμο μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί «αν δεν αποκλίνει της πολιτισμικής του   πορείας και δεν καταλήγει απλά σε έναν τουριστικό κράχτη για το νησί, που ίσως τελικά και να το εκθέτει».

Περαιτέρω επισημαίνουν ότι καταστεί υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των ρουκετών (άνω των 100.000), ενώ χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους πολύ πιο δυνατά και δραστικά υλικά, πολλές φορές και με την εμπλοκή ανηλίκων, με ό,τι σημαντικούς κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Αναλυτικά, η ΛΑΣ προτείνει την λήψη και εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:

1. Νομιμοποίηση του εθίμου: Αν δεν υλοποιηθεί η παράμετρος της νομιμοποίησης κατασκευής και ρίψης ρουκετών, αλλά «εθιμικώ δικαίω» διαιωνίζεται, τότε δεν πρόκειται να αποτραπούν τα τραγικά περιστατικά που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Είναι αστείο να γίνονται συλλήψεις και δικογραφίες εις βάρος κατασκευαστών, κατασχέσεις υλικών κατασκευής σε «εγκαταλειμμένα» σπίτια και μετά από αυτό να τελείται με τα «παράνομα» υλικά ένα έθιμο που να λαβαίνει παγκόσμιες δημοσιογραφικές διαστάσεις. Η νομιμοποίηση θα αποτρέψει και την παράνομη κατασκευή σε μέρη επισφαλή και ακατάλληλα, καθώς και την εμπλοκή ακατάλληλων ατόμων.

2. Η επιτροπή που θα συσταθεί για τη διενέργεια του ρουκετοπόλεμου να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και όχι τυπικές. Να έχει τον πρώτο λόγο στην πρόληψη, στον έλεγχο των συνεργείων, των χρησιμοποιούμενων υλικών, καθώς και της ποσότητας κατασκευής του κάθε συνεργείου. Να γνωρίζει ονομαστικά τα μέλη του συνεργείου και τον υπεύθυνο, ο οποίος θα λογοδοτεί στην επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής, στησίματος των ρουκετοσυρτών, αλλά και της ρίψης των ρουκετών.

3. Ο αριθμός των ρουκετών να μην υπερβαίνει συνολικά τις 40.000 (20.000 ανά ενορία και κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των ενοριακών συνεργείων για το ποσό που προτίθεται να κατασκευάσει το καθένα).

4. Να διευρυνθεί η «γραμμή πυρός-κινδύνου» σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων πέριξ της εκκλησίας – στόχου και να προσδιοριστεί τουλάχιστον στα 500 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας στα σπίτια που βρίσκονται μέσα σ’ αυτήν την ακτίνα δράσης.

5. Η φροντίδα διαφύλαξης των σπιτιών των συνδημοτών μας εκ μέρους της δημοτικής αρχής με ντύσιμο των επισφαλών σημείων με σύρμα να γίνεται χωρίς έξοδα των συνδημοτών.

6. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της εισόδου στην απαγορευμένη περιοχή αυτοκινήτων επισκεπτών, οι οποίοι επιθυμώντας να παρακολουθήσουν το θέαμα, εννοούν να μεταβούν μέχρι το σημείο παρακολούθησης με το αυτοκίνητό τους.

7. Ο προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για τον ρουκετοπόλεμο από τη δημοτική αρχή, αυτός να χρησιμοποιηθεί και να μην περικοπούν ποσά από κονδύλια που μπορούν να αφορούν άλλες εργασίες ή έργα και άλλες απαραίτητες λειτουργίες για το Βροντάδο, για το ρουκετοπόλεμο.

8. Να αναλάβουν μέρος των εξόδων της κάλυψης και της ασφάλειας που προβλέπεται από το έθιμο οι ωφελούμενες επιχειρήσεις επισιτισμού (ξενοδοχεία – εστιατόρια κ.λπ.) όσων τουριστών επισκεφθούν το νησί για το έθιμο.