Με τον εφιάλτη των πλημμυρών, κοιμούνται και ξυπνούν οι Λαγκαδούσοι

Με τον εφιάλτη μιας νέας καταστροφικής πλημμύρας, που ενδεχομένως θα εξαφανίσει τον οικισμό από τον χάρτη ή έστω το μεγαλύτερο μέρος αυτού, κοιμούνται και ξυπνούν οι κάτοικοι της Λαγκάδας.

Οι ενέργειες που ήδη έγιναν από τον δήμο Χίου και την Περιφέρεια για την ανακούφιση όσων επλήγησαν από την νεροποντή στα μέσα Νοεμβρίου κρίνονται ως ελάχιστες μπροστά σε αυτά που μπορεί να συμβούν, γεγονός που οδήγησε – χθες -αρκετούς κατοίκους του γραφικού χωριού στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου απαιτώντας λύσεις άμεσες αλλά και μεσο-μακροπρόθεσμες.

«Το χωριό κινδυνεύει να καταστραφεί ολοσχερώς, αφού από την μια πλευρά υπάρχει και υπερχειλίζει ο μεγαλύτερος ποταμός της Χίου ο Κρικέλης που παλιά οι ντόπιοι τον έλεγαν και “Άγριο Ποταμό” και από την άλλη η διάβρωση έχει προχωρήσει τόσο πολύ που κινδυνεύουν πολλά σπίτια, είτε να θαφτούν, είτε να βρεθούν στον αέρα», έλεγε στην συνεδρίαση ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Στέφανος Τσίγκος , συνεπικουρούμενος από κατοίκους που ο καθένας είχε να διηγηθεί την δική του περιπέτεια.

Χαρακτηριστικότερη εκείνη του κ. Φραγκάκη που έπεσε θύμα της κατακρήμνισης ενός κομματιού από το βουνό και το οποίο βρέθηκε στην πίσω αυλή του σπιτιού της ηλικιωμένης μητέρας του, θάβοντας την πίσω πόρτα και αποκλείοντας κάθε πρόσβαση ακόμα και για τον καθαρισμό της. «Μόνο με γερανό θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο συγκεκριμένο σημείο», τόνισε, περιγράφοντας την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί.

Πού βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα

Όσον αφορά τις πλημμύρες, από την συζήτηση έγινε γνωστό ότι το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται στο σημείο συνάντησης των δύο χειμάρρων του «Πλύντη» και του «Κρικέλη», εκεί όπου η κοίτη του δεύτερου, από τα πέντε μέτρα πλάτος στενεύει στα μόλις 80 εκατοστά, εξαιτίας παρεμβάσεων που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Αποτέλεσμα είναι το νερό να επιστρέφει, να σπάει τις όχθες και να βρίσκει διέξοδο αυτή τη στιγμή από δέκα σημεία, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν η αιτία μιας δεύτερης μεγάλης καταστροφής.

Απόψεις που βρήκαν σύμφωνη και την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Χίου, που εκπροσώπησε ο κ. Λάκης Τσακός. Ο ίδιος εισηγήθηκε να πραγματοποιηθεί μια εξειδικευμένη υδραυλική μελέτη που θα δείξει με ασφάλεια τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα του σημείου αυτού.

Ανάλογες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν και στο δασάκι ανάμεσα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και το σχολείο, ώστε να αντιμετωπιστεί η διολίσθηση που παρατηρείται.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς αποκάλυψε ότι ήδη έχει ζητηθεί από το Υπουργείο έκτακτη χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσουν οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν

Τελικά το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει η Τεχνική Υπηρεσία έως το τέλος Ιανουαρίου στη σύνταξη ενός καταλόγου με τις άμεσες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που απαιτούνται, ώστε να αρχίσει και η αναζήτηση των χρηματοδοτήσεων.