Ξηλώνουν άρον – άρον νέο αυθαίρετο της ΔΕΥΑΧ που «τυφλώνει» το αεροδρόμιο Χίου

airport aerofot

Ξηλώνουν άρον – άρον το νέο αυθαίρετο κτίριο που έχει κατασκευάσει η ΔΕΥΑΧ στον χώρο των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, απέναντι από το αεροδρόμιο, υπό την δαμόκλεια σπάθη της εισαγγελικής παρέμβασης και της παραπομπής των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη.

Η κατασκευή του κτιρίου, που κόστισε άνω των 100.000 ευρώ, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αφενός γιατί είχε κατασκευαστεί αυθαίρετα, χωρίς την άδειά της και αφετέρου και κυρίως γιατί δημιουργεί παρεμβολές στην λειτουργία του αεροδρομίου και κινδύνους στην ασφάλεια των πτήσεων.

Πρόκειται για ένα ακόμα αυθαίρετο κτίριο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χίου στον χώρο των ΕΕΛ, το οποίο προορίζετο να στεγάσει την αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου και άλλες διοικητικές λειτουργίες της επιχείρησης.

«Τυφλώνει» το αεροδρόμιο

Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο κτίριο, εξ ολοκλήρου μεταλλική κατασκευή, εντοπίζεται στο γεγονός ότι προκαλεί (επειδή είναι μεταλλικό) παρεμβολές στα ραδιοβοηθήματα του αεροδρομίου, που είναι εγκατεστημένα σε μικρή απόσταση και σε συνθήκες όχι κατ΄ ανάγκην ακραίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις πτήσεις.

Σήμερα, τα ραδιοβοηθήματα του αεροδρομίου, λόγω της άμεσης γειτνίασης με τη θάλασσα και τον κεντρικό – υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου – δρόμο αντιμετωπίζουν προβλήματα και η νέα μεταλλική κατασκευή τα οδηγεί κυριολεκτικά σε οριακή λειτουργία.

Το κτίριο – όπως προαναφέραμε – είναι αυθαίρετο, γιατί δεν έχει πάρει την απαιτούμενη άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία έχει την αρμοδιότητα αδειοδότησης κάθε κατασκευής, που βρίσκεται στον ζωτικό χώρο του αεροδρομίου. Κατά πάσα δε πιθανότητα είναι και πολεοδομικά αυθαίρετο, αφού – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν έχει άδεια ούτε από την πολεοδομική υπηρεσία του δήμου Χίου.

ypa

Κατεπείγουσα παρέμβαση της ΥΠΑ

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2014 ο Κρατικός Αερολιμένας Χίου στέλνει επείγον έγγραφο στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στην ΔΕΥΑΧ και στον δήμο Χίου για την αυθαίρετη κατασκευή, χωρίς – ωστόσο – να ληφθεί υπόψη, αφού οι εργασίες συνεχίστηκαν.

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 η κεντρική διοίκηση της ΥΠΑ αποστέλλει εξαιρετικώς επείγον έγγραφο, με υπογραφή του διοικητή της κ. Δημητρίου Κούκη, στην Εισαγγελία Χίου, με κοινοποίηση στον δήμο Χίου, όπου εκτίθεται η κατάσταση και ζητείται από την Εισαγγελία «να εκδώσετε σχετική εντολή προς την Δημοτική Αρχή, προκειμένου να ανασταλεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα, μέχρις ότου η ΥΠΑ γνωμοδοτήσει επί του θέματος».

Πυρετώδεις εργασίες για την… κατεδάφιση

Πράγματι, μετά την παρέμβαση αυτή οι εργασίες σταμάτησαν, ακριβέστερα ολοκληρώθηκαν, αφού ο φέρων οργανισμός είχε πλήρως κατασκευαστεί, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν εσπευσμένως οι διαδικασίες… κατεδάφισης. Συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς και ήδη έχει ολοκληρωθεί η αποξήλωση των εξωτερικών πάνελ. Μένουν ακόμα η οροφή και ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου.

Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει αποξηλωθεί και ο μεταλλικός σκελετός οφείλεται στην… υστερόβουλη σκέψη της ΔΕΥΑΧ, μήπως της επιτρέψει η ΥΠΑ να τον διατηρήσει και να στήσει πάνω σε αυτόν ξύλινη κατασκευή, με κεραμίδια ή άλλο υλικό, το οποίο δεν θα προκαλεί παρεμβολές στα ραδιοβοηθήματα. Ωστόσο, φαντάζει μάλλον απίθανο κάτι τέτοιο και εκτιμάται ότι η ΔΕΥΑΧ θα υποχρεωθεί να προχωρήσει, αν επιμείνει στα σχέδιά της, στην κατασκευή εξ ολοκλήρου ξύλινου κτιρίου, που είναι πολύ πιθανόν να αδειοδοτηθεί από την ΥΠΑ.

Άγνωστο, βέβαια, παραμένει το τι θα πράξει η Υπηρεσία Πολεοδομίας του δήμου Χίου, με το δεδομένου ότι στον χώρο των ΕΕΛ οι κατασκευές έχουν χαρακτηρισθεί ως αυθαίρετες. Για τη διατήρησή τους δε η ΔΕΥΑΧ πληρώνει αρκετές χιλιάδες ευρώ ετησίως, αφού παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και προσπάθειες δεν έχει τελεσφορήσει η διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων εγκαταστάσεων.

 

deyax_skelet2

 

Η ιστορία του αυθαιρέτου κτιρίου

Η απόφαση για την κατασκευή του κτιρίου είχε ληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΧ, η οποία είχε προχωρήσει και στην υλοποίησή της. Παρέδωσε δε το αυθαίρετο στη νέα δημοτική Αρχή και στη νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΧ, οι οποίες  εκτός από αυτήν την «καυτή πατάτα» του κτιρίου είχαν να αντιμετωπίσουν και το έγγραφο προς την Εισαγγελία Χίου.

Το πρακτικό του διαγωνισμού εγκρίθηκε στις αρχές Μαΐου 2014 και το έργο ανετέθη στην κοινοπραξία Λαμπρινούδης – Παπαδόπουλος, που προσέφερε ποσοστό έκπτωσης 28,38%. Το συμβατικό αντικείμενο ήταν 88.092,09 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ. Οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου, σε ό,τι αφορά τον φέροντα οργανισμό είχαν ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Μετά την παρέμβαση της ΥΠΑ οι εργασίες σταμάτησαν, όταν – ωστόσο – είχε ολοκληρωθεί η εργολαβία συμβατικού αντικειμένου 88.092,09 ευρώ. Πρόσφατα, μάλιστα, στις 21 Οκτωβρίου 2014, στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΧ, είχε εισαχθεί προς έγκριση ο πρώτος ΑΠΕ, που έκλεισε στο ίδιο ποσό με εκείνο της αρχικής σύμβασης.

Προκλητική σπατάλη του δημοσίου χρήματος

Εξαιρετικά προκλητική φαντάζει η υπόθεση αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και αποχώρησης των πρώην ιδιοκτητών από τον χώρο που δεσμεύθηκε για το αεροδρόμιο. Δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες και το ελληνικό Δημόσιο προγραμματίζει και νέες δαπάνες για τον καθαρισμό της απαλλοτριωθείσας έκτασης (clear way) και την περίφραξή της.

Όλα αυτά υποτίθεται ότι έγιναν προκειμένου να καταστεί ασφαλέστερο το αεροδρόμιο στις προσεγγίσεις αεροσκαφών και ίσως και μεγαλύτερων, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης όλου του ωφέλιμου μήκους του υφιστάμενου διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων. Αλλά, ως φαίνεται, η ΔΕΥΑΧ εφαρμόζει την δική της πολιτική…