Η βροχή έσβησε τις τελευταίες εστίες της πυρκαγιάς, στο Άγιο Γάλας

Δευτέρα 29/12 13:00 Η πολύτιμη βροχή, που άρχισε γύρω στις 10, κατέσβεσε λίγο πριν τις 11.30 χθες το βράδυ και τις τελευταίες εστίες της πυρκαγιάς, που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή του Μελανειούς και επεκτάθηκε μέχρι το Άγιο Γάλας.

Η επόμενη μέρα βρήκε το τοπίο σχεδόν αγνώριστο, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Γάλακτος, όπου οι φλόγες έφτασαν στο ύψος του επαρχιακού δρόμου, απέναντι από την Παναγιά Αγιογαλούσαινα, αλλά και σε άλλα σημεία μέχρι και σχεδόν στη γέφυρα πριν τον οικισμό του Αγίου Γάλακτος.

Οι τελευταίες μεγάλες εστίες, όπως αναφέραμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ μας, καθηλώθηκαν σε χαράδρα στην περιοχή «Βουδά Γκρεμός», όπου λόγω του ισχυρού – αλλά με ευνοϊκή κατεύθυνση – αέρα, καθώς και της ασθενούς αλλά σωτήριας βροχής, κατεσβέσθησαν πλήρως λίγο πριν τις 11.30 το βράδυ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη έως στιγμής αιτία, σε περιοχή μεταξύ Τρυπών και Μελανειούς, λίγο πριν τον οικισμό του Μελανειούς και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε προς υψηλότερα σημεία πάνω στο βουνό, ενώ πριν τη μία το μεσημέρι είχε φτάσει απέναντι από τον οικισμό του Αγίου Γάλακτος. Στην περιοχή αυτή οι πυροσβεστικές δυνάμεις κράτησαν ως τελευταίο σημείο αντίστασης τον επαρχιακό δρόμο και απέτρεψαν την επέκταση της πυρκαγιάς κάτω από αυτόν. Αν οι φλόγες περνούσαν κάτω από τον δρόμο, τότε η πορεία τους θα ήταν ανεμπόδιστη προς τον οικισμό του Αγίου Γάλακτος.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, καθώς και χαμηλή θαμνώδης βλάστηση, ενώ περιορισμένες φαίνεται ότι είναι οι ζημιές σε ελαιόδεντρα, στην περιοχή του Αγίου Γάλακτος. Επίσης, κάηκε το εναέριο καλώδιο του ΟΤΕ, που συνδέει το Μελανειός με το Άγιο Γάλας, με αποτέλεσμα να είναι εκτός λειτουργία όλο το τηλεφωνικό δίκτυο του Αγίου Γάλακτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα, καθώς και 3 οχήματα της εθελοντικής ομάδας Ο με 10 άντρες, 2 οχήματα της εθελοντικής ομάδας Ι με 4 άντρες, 1 όχημα της ομάδας Αγιασμάτων με 7 άντρες, ένα όχημα της ομάδας Λιθίου με 3 άντρες, ένα όχημα των Μεστών και πεζοπόρο τμήμα της ΛΕΦΕΔ με 10 άντρες.

Στην κατωτέρω φωτογραφία διακρίνεται αριστερά ο Βουδά Γκρεμός, όπου και δόθηκε το τέλος της μεγάλης πυρκαγιάς.

fotia end1

Το χθεσινό ρεπορτάζ αναλυτικά

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:45 Λίγο πριν τις 11.30 το βράδυ έσβησαν και οι τελευταίες μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή του Αγίου Γάλακτος. Η μεγαλύτερη εστία, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ενημέρωση, ήταν στην περιοχή Βουδά Γκρεμός, όπου και είχε καθηλωθεί λόγω της ευνοϊκής κατεύθυνσης του ανέμου (βορειοανατολικός), αλλά και επειδή δεν υπήρχε πλέον κάτι να κάψει.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέβαλε αποφασιστικά η βροχή, η οποία παρόλο που δεν ήταν δυνατή έδωσε ανάσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που απλά παρακολουθούσαν και επιτηρούσαν τον επαρχιακό δρόμο, για να μην κατέβει η φωτιά προς τον ποταμό και τον οικισμό του Αγίου Γάλακτος. Η περιοχή της εστίας ήταν σε δύσβατη περιοχή, ενώ πρόσθετες δυσκολίες δημιουργούσε το σκοτάδι.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστες μικροεστίες, οι οποίες εκτιμάται ότι δεν δημιουργούν κίνδυνο και κατά πάσα πιθανότητα θα σβήσουν αν συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες και κυρίως η έστω και ασθενής βροχόπτωση. Για ενδεχόμενο τυχόν αναζωπύρωσης έχουν παραμείνει στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις, για επιτήρηση, αλλά και επέμβαση αν χρειαστεί.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:04 Στην περιοχή του Βουδά τον Γκρεμό, απέναντι και ανατολικά από τον οικισμό του Αγίου Γάλακτος, έχει καθηλωθεί το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς, καίγοντας κυρίως σπάρτους και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι σπρώχνουν τις φλόγες προς τα καμένα, αλλά ταυτόχρονα η φωτιά κατεβαίνει σιγά – σιγά και προς τον ποταμό, όπου έχουν παραταχθεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η μοναδική ελπίδα που προβάλλει αυτή τη στιγμή είναι μήπως βρέξει. Προς το παρόν ελάχιστες σταγόνες πέφτουν που δεν είναι ικανές να σβήσουν τις μεγάλες φλόγες. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Ιάκωβος Αρχοντάκης, που βρίσκεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι άνεμοι θα καθηλώσουν το μέτωπο στην υφιστάμενη θέση, όπου και έχει περιορισθεί αισθητά το εναπομείναν πράσινο, άρα εν υπάρχει κάτι να καεί.

Να σημειώσουμε ότι οι φλόγες έκαψαν το εναέριο καλώδιο του ΟΤΕ, που συνδέει το Μελανειός με το Άγιο Γάλας, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα τηλέφωνα στο χωριό. Η σύνδεσή μας και η ενημέρωση του site γίνεται από το Μελανειός.

Στο Άγιο Γάλας βρίσκεται ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ενώ νωρίτερα στην περιοχή ήταν ο δήμαρχος Χίιου κ. Μανώλης Βουρνούς, οι αντιδήμαρχοι κα Βιβή Ποταμούση και κ. Ματθαίος Φαφαλιός, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Γεωργιάδης, ο στρατιωτικός διοικητής κ. Ιωάννης Παπαπροκοπίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:45 Μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα περιμένει τους κατοίκους του Αγίου Γάλακτος και τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς οι σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι και το δύσβατο της περιοχής δεν επιτρέπουν προσέγγιση του πύρινου μετώπου. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κατευθύνεται και σε λίγο θα υπερφαλαγγίσει τον «Βουδά Γκρεμό». Αν περάσει από το σημείο αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να καθηλωθεί και θα συνεχίσει ανεξέλεγκτα το καταστροφικό της έργο μέχρι τον οικισμό του Αη Γιάννη, ενώ δεν αποκλείεται να περάσει ψηλά στις βουνοκορφές και να κατευθυνθεί προς τα βόρεια προς την περιοχή των Νενητουρίων.

Στην συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται τώρα το μέτωπο, καίγονται κυρίως σπάρτοι και θάμνοι. αν όμως συνεχίσει προς τα ανατολικά θα πέσει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μέχρι τον Άγιο Γιάννη, ενώ ακριβώς από κάτω είναι το ποτάμι που κατεβαίνει κάτω από το Άγιο Γάλας. Πρόκειται για το τελευταίο εμπόδιο στην κατεύθυνση της φωτιάς προς τα βόρεια, πάνω πάντα από τον επαρχιακό δρόμο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18.50 Ένα μεγάλο μέτωπο στη περιοχή «Βουδα Γκρεμός» συνεχίζει να καίει στην Αμανή και συγκεκριμένα απέναντι από το Άγιο Γάλας.

Οι πυροσβέστες που συνεχίζουν την μάχη με τις φλόγες νωρίτερα, προσπάθησαν να ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία της πυρκαγιάς ακριβώς σε αυτό το σημείο , αλλά υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια αφού η φωτιά γρήγορα τους υπερφαλάγγισε.

Τώρα το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται συγκεντρωμένο στο γεφύρι πάνω στο κεντρικό δρόμο πριν τον οικισμό ώστε να διαφυλάξει το χωριό από τυχόν εξάπλωση της φωτιάς προς τα σπίτια.

Η φωτιά πλέον έχει σχηματίζει μέτωπο σε μεγάλο υψόμετρο σε σημείο που αδυνατούν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις ενώ ανασταλτικός παράγοντας είναι και οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση.

agio galas 00

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:45 Προς την περιοχή του Μελανειούς κατευθύνουν και πάλι τις φλόγες οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή του Αγίου Γάλακτος. Απέναντι από την Παναγιά Αγιογαλούσαινα το μέτωπο φαίνεται προς το παρόν καθηλωμένο, αλλά οι φλόγες κατευθύνονται στο σημείο πάνω από τον επαρχιακό δρόμο και είναι πολύ πιθανόν να συναντηθούν το σημερινό μέτωπο με τα υπόλοιπα σημεία που δεν είχαν καεί στην πυρκαγιά της 22ας Οκτωβρίου 2014.

Στην περιοχή εκτός από τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν δυνάμεις των εθελοντών της Όμικρον, των Αγιασμάτων και του Λιθίου.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, οι αντιδήμαρχοι κα Βιβή Ποταμούση και κ. Ματθαίος Φαφαλιός, ο στρατιωτικός διοικητής κ. Ιωάννης Παπαπροκοπίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:20 Η αλλαγή των ανέμων σε βόρειους έχει καθηλώσει αυτή τη στιγμή τις φλόγες ακριβώς απέναντι από την Παναγιά Αγιογαλούσαινα, μέσα στο φαράγγι που κατεβαίνει από το βουνό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς μέσα στο ποτάμι.

Θέσεις έχουν πάρει, επίσης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις λίγο έξω από το Άγιο Γάλας, στη περιοχή του Νεκροταφείου, καθώς και στον Άγιο Γιάννη, τον εγκαταλελειμμένο οικισμό πάνω από το Άγιο Γάλας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:08 Στο Άγιο Γάλας έχουν φτάσει αυτή τη στιγμή το μέτωπο της πυρκαγιάς, που συνεχίζει ασταμάτητα το καταστροφικό της έργο. Πάνω από τον επαρχιακό δρόμο και σε μικρή απόσταση από αυτόν ακριβώς απέναντι από την Παναγιά Αγιογαλούσαινα τεράστιες φλόγες κατατρώγουν την βλάστηση του βουνού.

Εξαιρετικά αντίξοες είναι οι καιρικές συνθήκες, καθώς συνεχώς αλλάζουν κατεύθυνση οι ισχυροί άνεμοι από νότιοι γυρίζουν αιφνιδίως σε βόρειους. Αν συνεχιστούν οι νότιοι άνεμοι η φωτιά θα φτάσει σύντομα στον Άγιο Γιάννη, όπου ήδη έχουν πάρει θέση οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Ζώα, που βρίσκεται στην περιοχή, αναμένεται η άφιξη εναέριων μέσων, που είναι και τα μόνα τα οποία θα μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:50 Προς το χωριό Άγιο Γάλας κατευθύνεται η πυρκαγιά, που ξέσπασε τις πρωινές ώρες πάνω από την Αγία Μαρίνα του Μελανειούς, σε σημείο πάνω στο βουνό.

Στην περιοχή επιχειρούν αυτή τη στιγμή 17 πυροσβέστες με 6 οχήματα και με στόχο να σταματήσουν την πυρκαγιά σε κάποια περιοχή πριν το στρατιωτικό φυλάκιο, κάτι που – όμως – είναι δύσκολο επειδή στην περιοχή πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι.

Η πυρκαγιά καταστρέφει και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:35 Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε από σημείο πάνω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο χωριό Μελανειός και γρήγορα επεκτάθηκε προς τα βόρεια. Τώρα, βρίσκεται στην περιοχή Λειβάδες, λίγο πριν το στρατιωτικό φυλάκιο Μελανειούς και πάνω από τον επαρχιακό δρόμο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:25 Πυρκαγιά ξέσπασε στις 9.35 το πρωί στην περιοχή του Μελανειούς, κοντά στη θέση Λειβάδες, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε σημείο πάνω στο βουνό. Τα πρώτα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται ήδη στην περιοχή, ενώ σπεύδουν και πρόσθετες πυροσβεστικές δυνάμεις.