
Προϋπολογισμό για δυνατούς λύτες ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο
Στη κόψη ενός ξυραφιού είναι υποχρεωμένη να βαδίσει η δημοτική αρχή Χίου σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του δήμου και για το 2015, επιδιώκοντας να μην «πληγωθεί» με την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού ο οποίος κινείται απολύτως οριακά.
Ο προϋπολογισμός, που ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία στην χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι συνολικού ύψους 56.000.000 ευρώ (38 εκατ. από διάφορα έσοδα συν 18 εκατ. από ΕΣΠΑ). Μπορεί να είναι «σφικτός», «λιτός» και «διαχειριστικός», σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς, τόσο του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Στρατή Γδύση, όσο και του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού, ωστόσο αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του. Κυριότερο η έλλειψη πρόβλεψης για την εξόφληση δαπάνης της ΔΕΥΑΧ ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, τα οποία οφείλει ο δήμος στην επιχείρηση με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Φυτούση, πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, αλλά και με σχετική παλαιότερη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου, μπορεί να οδηγήσει στην άμεση απόρριψή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Αναστάτωση για τα απορρίμματα
Σημείο αιχμής, ωστόσο, αναδείχθηκε μια τροποποιητική πρόταση που κατετέθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιώργος Μπελέγρης έθεσε ζήτημα αύξησης των κονδυλίων για την καθαριότητα κατά 210.000 ευρώ, ώστε – όπως τόνισε – «να διατηρηθεί σε ένα ανεκτό επίπεδο η καθαριότητα στην πόλη».
Από το ποσό αυτό οι 181.000 ευρώ θα διατεθούν σε ιδιώτες (161.000 για σύμβαση «αποκομιδής απορριμμάτων» και 20.000 για «καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων»), περικόπτοντας – μεταξύ άλλων – και ποσό 74.000 ευρώ από την ΔΙΑΝΟΧ, που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ. Με τα υπόλοιπα να προέρχονται από αποδοχές έκτακτου προσωπικού, εισφορές ΙΚΑ κ.λπ.
Η πρόταση αυτή προκάλεσε μια σχετική αναστάτωση με τους συμβούλους της μειοψηφίας να αντιδρούν στον αιφνιδιασμό και να κάνουν λόγο για παραβίαση του κανονισμού, κάτι που τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ισχύει.
Δύο γραμμές στην παράταξη Λαμπρινούδη
Με δύο διαφορετικές γραμμές εμφανίστηκε η παράταξη του κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη, με τον πρώην δήμαρχο να επισημαίνει λάθη και παραλείψεις που ο ίδιος διέκρινε, αλλά να κρατάει χαμηλούς τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση». Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο κ. Στέλιος Καμπούρης κατηγόρησε την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο ακόμα και για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και για μεγάλη απόσταση μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων της παράταξής του και των προβλέψεων του προϋπολογισμού.
Χαρακτηριστικά ανέφερε 37 έργα που τα ποσά παραπέμπουν σε απευθείας ανάθεση, καυτηρίασε την ιδιωτικοποίηση τμήματος της καθαριότητας και επεσήμανε την διαφοροποίηση των χαρακτηρισμών του κ. Γδύση που ενώ πρόσφατα έκανε λόγο για «ρεαλιστικό και πλήρη προϋπολογισμό», τώρα τον χαρακτηρίζει συντηρητικό και σφικτό. Είναι, όμως, ελλειμματικός, σκληρός , αφερέγγυος, προσχηματικός και πρόχειρος, κατέληξε ο κ. Καμπούρης.
Ο κ. Βουρνούς απέρριψε τις κατηγορίες, υπενθυμίζοντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας και τόνισε ότι η εν λόγω ιδιωτικοποίηση αποτελεί μονόδρομο και εξαίρεση. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι απευθείας αναθέσεις θα γίνονται με πρόχειρους διαγωνισμούς.
Επικριτική και η «μικρή» αντιπολίτευση
Με τους χαρακτηρισμούς «άτολμος» και «στερείται οράματος», υποδέχτηκε η κα Ερμιόνη Φρεζούλη, επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας, τον προϋπολογισμό, βρίσκοντας ως μόνο θετικό στοιχείο την μελέτη για τον τουρισμό και τα έργα αυτεπιστασίας. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του μητρώου εργοληπτών, ώστε να μοιράζονται δίκαια οι απευθείας αναθέσεις. Χαρακτήρισε, επίσης, πολύ χαμηλά τα ποσά για πρόνοια και σχεδιασμό υδρευτικής πολιτικής και ανύπαρκτες τις προβλέψεις ανάπτυξης π.χ. της πρωτογενούς παραγωγής, της συνεργασίας με πανεπιστήμια που θα έδιναν ώθηση στον δήμο.
Επικριτικός στάθηκε και ο Μάρκος Σκούφαλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατηγορώντας την δημοτική αρχή για αποδοχή των μνημονιακών πολιτικών, που απλά αναπαραγάγει την λιτότητα χωρίς να διεκδικεί ούτε καν τους παρακρατημένου πόρους της Τ.Α. που για τη Χίο φτάνουν τα 60 εκατ. ευρώ. Απαιτούμε, πρόσθεσε, αυξημένες οικονομικές ενισχύσεις για παιδεία, υγεία, πρόνοια αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό.