Σπεύδει βραδέως για τις φυλακές

Με επιφυλακτικότητα και ιδιαίτερη προσοχή φαίνεται ότι κινείται η δημοτική αρχή στο ζήτημα των νέων φυλακών της Χίου, που το τελευταίο διάστημα ήρθε και πάλι στην επιφάνεια και στον δημόσιο διάλογο.

Η έναρξη έγινε με την επίσκεψη – πριν περίπου δύο εβδομάδες – στη Χίο ειδικού κλιμακίου της εταιρείας «Θέμις Κατασκευαστική», το οποίο και επιθεώρησε τα υποψήφια για την κατασκευή των νέων φυλακών οικόπεδα, ορισμένα γνωστά και από προηγούμενες συζητήσεις και ορισμένα νέα.

Θεωρητικά, λήγει αυτές τις μέρες η δεκαήμερη πίστωση χρόνου που εζητήθη από την πλευρά του δήμου Χίου, προκειμένου να γίνει λεπτομερέστερη επεξεργασία των προτάσεων που «έχουν πέσει στο τραπέζι».

Ωστόσο, η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να βιάζεται και φέρεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και να μην υποκύψει στις πιέσεις που ασκούνται λόγω των προθεσμιών που τίθενται από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα ή πιέσεις που υπακούουν  σε ευκαιριακή πολιτική λογική.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η επιλογή και πρότασή της, όποτε ήθελε κατατεθεί, θα κινείται στην λογική ότι δεν μπορεί να υποθηκευτεί το μέλλον μιας περιοχής του νησιού από την κατασκευή των νέων φυλακών, χωρίς να ληφθούν υπόψη δεδομένα σε βάθος χρόνου.

Με το δεδομένο ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν για χρονική περίοδο ενός ολόκληρου αιώνα, τίθεται με πολύ επιτακτικό τρόπο στη συζήτηση ότι η περιοχή που θα δεσμευθεί πρέπει να αποτελεί ουσιαστικά μονοσήμαντη επιλογή. Δηλαδή, δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα και χαρακτηριστικά τέτοια, που θα μπορούσαν εν δυνάμει να την καταστήσουν ελκυστική και αξιοποιήσιμη στο μέλλον για άλλες χρήσεις, ενδεχομένως πιο χρήσιμες και πιο παραγωγικές.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι περιοχές που διερευνήθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι στο Αίπος (Μνημείο και Ρημόκαστρο), Θόλος και Άγιος Γεώργιος Συκούσης. Φαίνεται δε να απομακρύνεται, λόγω αποστάσεως, η περιοχή του Πυτιούς.