Στην κόψη του ξυραφιού το τεχνικό πρόγραμμα

Ακροβατεί το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Χίου για το 2015, μεταξύ των περιορισμένων πόρων και των πραγματικών αναγκών που καλείται – ούτως ή άλλως – να καλύψει.

Η κατά πλειοψηφία ψήφισή του στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης και κυρίως η συζήτηση που διεξήχθη ανέδειξαν, προφανώς όχι για πρώτη και μάλλον ούτε για τελευταία φορά, ότι λίγο – πολύ έτσι θα πορεύετα,ι όσο τουλάχιστον λεφτά δεν θα υπάρχουν.

Εκείνο που αναδείχθηκε, όμως, ακόμα περισσότερο είναι η αναγκαιότητα της ύπαρξης ή εν πάση περιπτώσει της εκπόνησης ολοκληρωμένων μελετών, ώστε κάποιες ανάγκες έργων να μπορέσουν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Επί της ουσίας η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο αναλώθηκε σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, όπως γιατί κόπηκε το ένα έργο ή γιατί δεν εντάχθηκε κάποιο άλλο ή γιατί δεν διατίθενται περισσότερες πιστώσεις, αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Τι προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα

Το τεχνικό προγραμμα για το 2015, που παρουσίασε ο διευθυντής Προγραμματισμού του Δήμου κ. Λευτέρης Παπαλάνης, προβλέπει πιστώσεις συνολικού ύψους 4.042.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.024.000 ευρώ είναι από την ΣΑΤΑ και τα υπόλοιπα από πόρους του ΕΣΠΑ.

Από το συνολικό ποσό 1.711.000 ευρώ αφορούν συνεχιζόμενα έργα και 2.332.000 ευρώ νέα έργα. Βεβαίως, όταν αναφέρεται κανείς σε νέα έργα εκεί πρέπει να εντάξει και πλήθος λειτουργικών δαπανών και προμηθειών, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με έργα, με την κλασική έννοια. Επομένως, τα νέα και πραγματικά έργα είναι πολύ μικρότερης προβλεπόμενης δαπάνης.

Ως κεντρική κατεύθυνση της δημοτικής Αρχής αναδεικνύεται η εκτέλεση των νέων έργων με το σύστημα της αυτεπιστασίας, με βάση γεωγραφικό διαχωρισμό στην Βόρεια, Νότια και Κεντρική Χίο. Φιλοδοξία της δε είναι να καλύψει τις ανάγκες που έχουν προταθεί από τις τοπικές κοινότητες.

Ωστόσο, από τις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις προέκυψε ότι απέχει μακράν του στόχου. Το πιθανότερο δε είναι ότι στην πορεία εφαρμογής του θα γίνουν πολλές αναμορφώσεις, ώστε να καλύπτονται νέες και ενδεχομένως πιο επιτακτικές ανάγκες.

vournouslamprinoudis 01

Βολές από την αντιπολίτευση

Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα του 2015 ως το φτωχότερο από κάθε άλλη χρονιά και επέκρινε τη νέα δημοτική Αρχή ότι είχε καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες, κάτι – ωστόσο – που απέρριψε ο δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς.

Την κατηγόρησε, επίσης, ότι δεν έχει κάνει την αναγκαία προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ και δεν έχει γίνει προκήρυξη μελετών, ενώ ζήτησε αναμόρφωση, ώστε ορισμένα χρήματα να κατευθυνθούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Από τη Χιακή Συμπολιτεία η επικεφαλής της κα Ερμιόνη Φρεζούλη επεσήμανε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα αποτυπώνονται δομικοί περιορισμοί που αφήνουν ελάχιστα περιθώρια παρέμβασης, τόσο στα στελέχη του Δήμου, όσο και στο δημοτικό συμβούλιο. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι από τα περίπου 22 εκατ. του προγράμματος τα 18 εκατ. ήτοι το 80% και πλέον καλύπτεται μέσω ΕΣΠΑ.

Αναγνώρισε ως «θετικά κάποια στοιχεία, όπως τις αυτεπιστασίες, τις μελέτες για τον τουρισμό, τον οικότοπο, κ.λπ. Ωστόσο θα θέλαμε να είναι πιο τολμηρό σε σχέση με το αναπτυξιακό όραμα της νέας δημοτικής αρχής για το νησί».

 

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκος Σκούφαλος αναφέρθηκε με λεπτομερή στοιχεία σε πλήθος αναγκών του νησιού, καθώς και στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τα τοπικά συμβούλια και κατηγόρησε την δημοτική Αρχή ότι προσαρμόζεται πλήρως στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως έπραξε και η προηγούμενη.

«Λεφτά υπάρχουν για να φτιάξουμε τεχνικό πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Σκούφαλος. «Αυτά τα δικά μας λεφτά που μας αρπάζουν άμεσα ή έμμεσα, καλυμμένα ή απροκάλυπτα θέλουμε να τα στρέψουμε σε ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα στηρίζει τους χειμαζόμενους δημότες».

frezouli 001skoufalos

 

Τι επεσήμανε ο δήμαρχος

Πέραν των απαντήσεων σε επιμέρους θέματα που ετέθησαν στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς επεσήμανε και επέμεινε στη δομή του τεχνικού προγράμματος, το οποίο αυτή τη φορά δεν είναι διασπασμένο σε πλήθος μικρών έργων, ώστε να φαίνεται η αντιστοιχία κάθε έργου με την κάθε κοινότητα.

Έγινε, τόνισε, μια ομαδοποίηση, ώστε όλα τα έργα να είναι ελέγξιμα κατά την εκτέλεσή τους και μετρήσιμα, κάτι που δεν είναι εφικτό στα μικροέργα. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, δίνεται η δυνατότητα στους εργολάβους να μπορούν υπολογίζουν σωστά το μέγεθος και το φυσικό αντικείμενο των έργων και βεβαίως να έχουν καλύτερες δυνατότητες και άρα αποτελέσματα κατά την εκτέλεσή τους.

Το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε από την συμπολίτευση, ενώ το τμήμα των συνεχιζόμενων έργων υπερψηφίστηκε και από την παράταξη «Όλοι μαζί για τη Χίο μας», όχι – όμως – και το υπόλοιπο τεχνικό πρόγραμμα. Η Χιακή συμπολιτεία ψήφισε λευκό, ενώ το καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου.