Στην τελική ευθεία για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων

Την πεποίθηση ότι «είμαστε σε απολύτως τελική φάση» για τη διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μετά και την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν.Δένδιας, διευκρινίζοντας ότι το μόνο που απομένει είναι το τελικό οκ από την τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών. Η ρύθμιση θα αφορά περίπου 170.000 επιχειρήσεις, με «άνοιγμα» 13 δισ. ευρώ πρόσθεσε.Μάλιστα ο υπουργός εκτίμησε ότι είναι θέμα 24ώρων να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα που παραμένουν για τη ρύθμιση με την τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη και μέχρι αύριο ίσως να λυθούν, είπε.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84 ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια είναι μια καθαρά κυβερνητική απόφαση και συνέχισε:

«Φτιάξαμε ένα σαφές σχέδιο πάνω σε αυτό διαπραγματευτήκαμε με το τραπεζικό σύστημα, με τους κοινωνικούς εταίρους, με την τρόικα που δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Υπήρξε ενδοκυβερνητικός διάλογος με το υπουργείο Οικονομικών που και εκεί υπάρχουν κάποιες μικρές συζητήσεις για κάποιες διατυπώσεις, ελπίζω να λυθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες, έχουν ζητηθεί σωρεία στατιστικών από την τρόικα, επαληθεύσεων, διασταυρώσεων κλπ. και είχε τεθεί και ο όρος από το τραπεζικό σύστημα να μην προχωρήσουμε μέχρι να τελειώσουν τα stress test.»

» Νομίζω ότι τα πράγματα ωριμάζουν για να μπορέσουμε να κινηθούμε…. Εγώ είμαι έτοιμος και αύριο το πρωί να καταθέσω τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όμως, υπάρχουν δύο παράμετροι. Δηλαδή, ο τελικός λόγος του υπουργείου Οικονομικών και ο τελικός λόγος της τρόικας, ο οποίος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πιστεύω όμως ότι είμαστε σε απολύτως τελική φάση…».

Ο υπουργός σημείωσε σχετικά με την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους ότι «υπάρχουν διάφορες ποσοστώσεις μέσα στο νομοθέτημα».

Σχετικά με τον όγκο των επιχειρήσεων που αφορά το νομοθέτημα σημείωσε: «Προσεγγίζουμε τις 200.000 επιχειρήσεις, με τα νέα όρια που βάλαμε … Ξεκινήσαμε από μια σεμνότερη προσπάθεια όταν έγινε η εισήγηση στον πρωθυπουργό τον Αύγουστο, για κάτι πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, αλλά στην πορεία είδαμε ότι έχουμε τα περιθώρια να διευρύνουμε τον κύκλο. Κι αυτή τη στιγμή έχουμε υπερβεί τις 160.000 επιχειρήσεις και θα φτάσουμε ίσως τις 170.000 επιχειρήσεις. Στην αρχική μέτρηση των 100.000 το άνοιγμα των επιχειρήσεων ήταν στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα έχουμε περάσει περίπου τα 13 δισ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κατώφλι και συμπλήρωσε ότι δεν μιλάμε για ενήμερα χρέη. «Δηλαδή μιλάμε για περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει καθυστέρηση καταβολής τουλάχιστον 90 ημερών και βεβαίως, αυτή έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενο χρόνο, δεν έχει παρατηρηθεί αμέσως τώρα».

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε σχετικά με τα κριτήρια εισαγωγής ότι η ρύθμιση δεν αφορά όσους επιχειρηματίες έχουν προσωπική περιουσία και ότι δεν γίνεται να υπάρχουν 15 διαφορετικά συστήματα.

«Άρα, όσον αφορά το θέμα με τον νόμο Κατσέλη, θα πρέπει να το δούμε. Ρύθμιση σημαίνει υπαγωγή σε ένα νέο καθεστώς. Δεν σημαίνει επιλογή 15 καθεστώτων. Όποιος έχει την προστασία του νόμου Κατσέλη μπορεί να την κρατήσει άμα θέλει, αλλά όποιος θέλει να υπαχθεί σε αυτό τον νόμο, νομίζω ότι πρέπει να υπαχθεί σε αυτόν και να μην έχει κάτι άλλο το οποίο να χρησιμοποιεί συγχρόνως. Μπορούν, να πω την αδόκιμη έκφραση, να απενταχθούν. Είναι στη διακριτική τους ευχέρεια τι νομίζουν ότι τους βοηθάει περισσότερο και τι νομίζουν ότι τους συμφέρει».

ΠΗΓΗ: www.in.gr Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ