Τα μέλη συσπειρώθηκαν, αλλά η δυναμική δεν έφτασε στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ

Στην διάσπαση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ αποδίδει ο υποψήφιός του στη Χίο κ. Κώστας Χλωμούδης το κατώτερο των προσδοκιών εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα του.

Πέτυχε, τονίζει σε δήλωσή του, η συσπείρωση των περισσότερων μελών του ΠΑΣΟΚ στο νησί, αλλά αυτό αποδείχθηκε «δύσκολο να φτάσει, ως δυναμική και στην κοινωνική μας βάση».

Δεν παραλείπει, ακόμα, να αναφερθεί στη γενιά των πολιτικών και ειδικότερα της Χίου που ακυρώθηκε στην πορεία των τελευταίων δύσκολων χρόνων, τους εκφράζει την ευγνωμοσύνη του και θεωρεί ότι ήταν χρέος τους να συμβάλουν για να σωθεί η χώρα.

Ο κ. Χλωμούδης αναφέρει, επίσης, στη δήλωσή του τα εξής:

Δεν καταφέραμε να επουλώσουμε τις πληγές από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και από τις επιδράσεις των διαχωριστικών δράσεων του τελευταίου καιρού. Οι δυνάμεις μας διασπάστηκαν στην πιο κρίσιμη στιγμή. Στην πολιτική και τη ζωή, ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεών του.

Καταφέραμε, όμως, να δημιουργήσουμε τη βάση για μια νέα σχέση με τις αλήθειες που είπαμε και σύντομα θα κριθούν από τους πολίτες και την ίδια τη ζωή.

Νέοι άνθρωποι, νέα στελέχη και παλιά, συνέβαλαν να διαμορφώσουμε, στις δύσκολες συνθήκες, ισχυρές παρακαταθήκες για να επανακάμψει η μαχητικότητα και να αναδειχθεί και στο νησί μας ο ρεαλισμός. Για την επόμενη μέρα να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα της πληγωμένης κεντροαριστεράς, με στόχο την ανασυγκρότησή της σε έναν δυνατό πόλο αναφοράς για τους πολίτες.

Είναι φανερό πως χωρίς γενναίες πρωτοβουλίες ο χώρος της σοσιαλιστικής κεντροαριστεράς, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας οδηγείται σε ακύρωση.

Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως μια ενωμένη και ανανεωμένη μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά, παράγοντα ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. Αυτή η παράταξη πρέπει να συγκροτηθεί σύντομα, με πρώτη ύλη τους πολίτες που στις εκλογές αυτές άντεξαν και στήριξαν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη.

Αυτή πιστεύω ότι είναι και η εντολή όσων με τη συμμετοχή τους σε αυτή την δύσκολη συγκυρία στήριξαν με αυταπάρνηση τον συνδυασμό μας.

Ξεκινάμε από αύριο κιόλας!

Για εμένα προσωπικά, αυτή η “ιδιότυπη” και απρογραμμάτιστη εμπλοκή μου, δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες για την ανασυγκρότηση της παράταξης. Ήταν τομή, όχι όμως ασυνέχεια στη μέχρι σήμερα συμμετοχή μου στα κοινά. Νοιώθω περήφανος για αυτά τα λίγα, αλλά σημαντικά, που καταφέραμε όλοι μαζί στο νησί μας, στο σύντομο αυτό διάστημα. Νοιώθω τυχερός για τους νέους φίλους και συντρόφους που γνώρισα και ευγνώμων για τους παλαιότερους συναγωνιστές, που στάθηκαν δίπλα μας, σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα στιγμή. Προσωπικά θα παραμείνω ενεργός πολίτης και θα συμβάλω ώστε οι νέοι άνθρωποι που γνώρισα και άλλοι, να μπουν μπροστά ώστε δημιουργήσουν μια νέα προοπτική.

Η τιμή για μένα ήταν μεγάλη. Ευχαριστώ από καρδιάς όσες και όσους με τίμησαν με την ψήφο τους στον συνδυασμό μας.

Θέλω να συγχαρώ τους εκλεγμένους βουλευτές μας τον κ. Ν. Μηταράκη και τον κ. Ανδ. Μηχαηλίδη. Τους γνωρίζω και είμαι βέβαιος, ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα πράξουν το εθνικό τους καθήκον για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και στην Ε.Ε.

Υ.Γ. Στην πορεία αυτών των χρόνων μια γενιά πολιτικών (και ιδιαιτέρως στο νησί μας) δυστυχώς σχεδόν ακυρώθηκε. Δεν πρέπει να στεναχωριούνται. Ήταν χρέος τους. Να συμβάλλουν για να σωθεί η χώρα. Εν μέρει επειδή γιατί είχαν την εντολή να το κάνουν. Το έκαναν ίσως με βίαιο τρόπο, αλλά δεν νομίζω ότι εξαρτιόταν από αυτούς. Για αυτό τους ευγνωμονώ. Αντίθετα, είμαι εξοργισμένος με όσους έβαλαν κάθε είδους εμπόδιο στη σωτηρία της χώρας. Η ιστορία δεν γράφεται με “αν”. Η χώρα γλύτωσε την καταστροφή και είμαι περήφανος που με το δικό μου τρόπο και γω, συμμετείχα στην προσπάθεια. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Αν η νέα κυβέρνηση δουλέψει στην ίδια κατεύθυνση μνημονίου κατανόησης (όπως και να το βαφτίσει) εμείς θα είμαστε δίπλα της, με αντιπάλους τους σημερινούς “αντιμνημονιακούς” συμμάχους της.