Τι θα ψηφίσουν οι δικηγόροι

Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας εξειδίκευσε την απόφαση της ολομέλειας για την διεξαγωγή πανελλαδικού δημοψηφίσματος των δικηγόρων και διατύπωσε τα ερωτήματα που θα τεθούν στη κρίση τους στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014, σε όλους του δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.

Οι δικηγόροι καλούνται να απαντήσουν εάν αποδέχονται ή όχι το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπό την μορφή που το κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στην περίπτωση που απαντήσουν «όχι», έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν την θέση τους σχετικά με το είδος των κινητοποιήσεων που προτιμούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της Συντονιστικής, Επιτροπής, στην ψηφοφορία θα υπάρχουν τρία ψηφοδέλτια: Ένα υπέρ του νομοσχεδίου (με την λέξη ΝΑΙ), ένα κατά του νομοσχεδίου (με την λέξη ΟΧΙ) και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Στο ψηφοδέλτιο του «ΟΧΙ», οι δικηγόροι καλούνται επίσης να απαντήσουν επί δύο ερωτημάτων που αφορούν τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεων τους και συγκεκριμένα: α«αποχή διαρκείας,  β) «αποχή περιορισμένης διάρκειας ή στοχευμένη».

Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους άρχισε την Τρίτη 25 Νοεμβρίου και θα συνεχισθεί έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2014.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2014 θα συνέλθει εκ νέου η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου, λαμβάνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τα αιτήματα των δικηγόρων

Οι δικηγόροι της χώρας με την αποχή από τα καθήκοντά τους διαμαρτύρονται για την τροποποίηση του ισχύοντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που προωθεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, εισάγονται διατάξεις, με τις οποίες:

α) Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας.

β) Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης.

γ) Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.