Τουρκικό επενδυτικό ενδιαφέρον, για τουριστικές υποδομές στη Χίο

Το επενδυτικό ενδιαφέρον Τούρκων επιχειρηματιών έφερε μαζί του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Εκρέμ Ντεμιρτάζ, ο οποίος επισκέπτεται τη Χίο, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.

Σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, κάλεσε τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στη κατεύθυνση σχεδιασμού, ώστε Τούρκοι επενδυτές να συμπράξουν μ ε Έλληνες επιχειρηματίες στο τομέα του τουρισμού.

«Υπάρχει ανάγκη για επιπλέον ξενοδοχεία, αφού πολλές φορές οι χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες δυσκολεύονται να βρουν κατάλυμα», σημείωσε ο κ. Ντερμιτάζ, περιλαμβάνοντας και την δημιουργία μαρίνας στα επενδυτικά σχέδια των συμπατριωτών του.

Ο ίδιος, βέβαια, δεν απέφυγε και στις διακρατικές σχέσεις των δύο χωρών , αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και περιλαμβάνοντας σε αυτά και την ελληνική ατζέντα, όπως π.χ. την λειτουργία της Θεολογικής σχολής στη Χάλκη, χωρίς – ωστόσο – κάποια αναφορά στο θέμα της υφαλοκρηπίδας που είναι το πλέον επίκαιρο.

Στα προβλήματα ενέταξε και την παράνομη είσοδο μεταναστών, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχτεί πίσω τους μετανάστες, αρκεί και η Ευρώπη να άρει τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των Τούρκων πολιτών.

Επικαλέστηκε, τέλος, την ύπαρξη σχετικής συμφωνίας με την Ε.Ε. από την οποία λείπει μόνο η υπογραφή της ευρωπαϊκής πλευράς, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου κ. Βουρνούς, αφού ευχαρίστησε τον κ Ντεμιρτάζ, του υπενθύμισε ότι πολλά από τα αυτά που είπε ξεπερνούν τις αρμοδιότητες του δήμου, επεσήμανε την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος και υποσχέθηκε την καλή διάθεση συνεργασίας.

Στο τέλος της συνάντησης οι δύο άνδρες αντάλλαξαν δώρα με την τούρκικη αντιπροσωπεία να προσφέρει ένα περίτεχνα διακοσμημένο βάζο και την χιώτικη πλευρά να χαρίζει ένα αντίτυπο του έργου «Αρχιτεκτονική της Χίου» του Δημήτρη Πικιώνη.

epimel_tourk

Συνάντηση και με το Επιμελητήριο Χίου

Στη συνέχεια ο κ. Ντεμιρτάζ και η τουρκική αντιπροσωπεία είχαν συνάντηση με τον Χιώτη ομόλογό του κ. Γιώργο Γεωργούλη, όπου εν πολλοίς επανέλαβε τις θέσεις του, ενώ υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που προγραμματίζει επίσκεψη εργασίας στη Σμύρνη αρχές Μαρτίου με το μεταπτυχιακό τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, αλλά και στη διοργάνωση ιστιοπλοϊκού αγώνα μεταξύ Χίου – Τσεσμέ.