Το Συμβούλιο του Π.Α. είπε το «ναι» για το Τμήμα Τουρισμού στη Ρόδο

Κινούμενο στο πνεύμα της συγκλήτου, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συνεδρίασε την Τρίτη το απόγευμα, στην Αθήνα, έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την εισήγηση για την ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο.

Η εξέλιξη αυτή ήταν, άλλωστε αναμενόμενη, μετά την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα το τελευταίο διάστημα, κυρίως με τις αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν εκ μέρους του υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου και ήταν απειροελάχιστες, όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, οι πιθανότητες ανατροπής της ειλημμένης από τη σύγκλητο και τον πρύτανη απόφασης.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η απόφαση ελήφθη με 10 ψήφους υπέρ και μία λευκή.

Αγανάκτηση στο Επιμελητήριο Χίου

Την αγανάκτησή του για την απόφαση ίδρυσης στη Ρόδο του Τμήματος Τουρισμού εκφράζει με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Χίου, τονίζοντας ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη πρέπει να ειδωθεί και σε συνδυασμό με άλλες αρνητικές παραμέτρους που καθιστούν προβληματικές τις προοπτικές του ακριτικού Πανεπιστημίου Αιγαίου».

Κατά το Επιμελητήριο οι τελευταίες εξελίξεις πρέπει να αποτελέσουν «αφορμή για έναν συνολικό διάλογο με στόχο την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης   του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στον διάλογο θεωρούμε ότι πρέπει να συμμετάσχει τόσο ο πανεπιστημιακός κόσμος, όσο και η τοπική κοινωνία μέσω των θεσμικών εκπροσώπων της».

Αναφερόμενο στις αρνητικές παραμέτρους, που έπονται των εξελίξεων με το Τμήμα Τουρισμού και λειτουργούν προσθετικά, το Επιμελητήριο αναφέρει τα ακόλουθα:

  • Οι συνέπειες του νόμου Λοβέρδου που αφορά τις μετεγγραφές είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τα περιφερειακά πανεπιστήμια πολλά τμήματα των οποίων «ερήμωσαν».
  • Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία τους.
  • Η διασύνδεση των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να επανασχεδιασθεί.