Η Χιώτισσα νύφη στο Ομήρειο

Τραγούδια του γάμου και της χαράς αντήχησαν το βράδυ της Τετάρτης στο Ομήρειο. «Γαμπρέ τη νύφη ν’ αγαπάς», «Σ΄ αγαπώ γιατί είσαι ωραία», «Στο γυαλό πετούν οι γλάροι», από τη «Χορωδία της Αρμονίας».

Και πάνω που κάποιοι ήταν έτοιμοι να αρχίσουν τους χορούς, τα τραγούδια σταμάτησαν. Γιατί, διαφορετικά, θα… ξέφευγε και θα πήγαινε πολύ μακριά η εκδήλωση.

Άψογα οργανωμένη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρτιον η θεματική έκθεση «Η Χιώτισσα νύφη στο διάβα των αιώνων» συγκέντρωσε το ενδιαφέρον, αλλά μακράν το ενδιαφέρον των γυναικών. Οι άνδρες επισκέπτες ήταν, δυστυχώς, ελάχιστοι – ίσως από κάποια οικογενειακή υποχρέωση οι περισσότεροι – σαν να μην θέλουν να θυμούνται τον… γάμο!

Η έκθεση περιλαμβάνει παλιές φωτογραφίες με νύφες (και γαμπρούς), εικαστικά έργα, χειροτεχνίες και κοσμήματα εμπνευσμένα από τη Χιώτισσα νύφη, καθώς και μια μικρή συλλογή παλαιών παραδοσιακών και πιο σύγχρονων νυφικών.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Βάσω Κριτάκη, τον συντονισμό η Άννα Μαρία Ζαφειράκη και η Κωνσταντία Φακίρη, ενώ συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και δημιουργοί: Βασιλεία Βερβεράκη, Μπάμπης Κοιλιάρης, Βίκη Νικολάου, Θέκλα Αργυρούδη, Μάρθα Λεοντάρα, Βάσω Κριτάκη, Πέγκυ Τσάκωνα, Καλλιόπη Κοσμά, Δέσποινα Εξηντάρη, Μάριος Ρηγάκης, Ρούλα Μονιούκα, Ματίνα Μονιούκα, Κωνσταντίνος Κάργας, Ειρήνη Αποστολίδου, Δέσποινα Σταθάκη, Δώρα Κρομμύδα, Χρύσα Αργείτη και Μαρία Λαβίδα.

Η διάθεση εκθεσιακού – διακοσμητικού υλικού έγινε από Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς, Εμμανουέλα Λιτσάκη, Γαλάτεια Παραδείση, Μαρία Μπρη – Παντελάρα, Ιωάννα Λουκάκη, Πολιτιστικό Σύλλογο Ολύμπων και Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμολίων.

Τη διακόσμηση της έκθεσης έχουν οι Ιωάννα Λουκάκη, Ρούλα Μονιούκα, Γαλάτεια Παραδείση, Δέσποινα Σταθάκη, Δώρα Κρομμύδα και κατάστημα 1 do.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 13 Δεκεμβρίου 2014. Αξίζει να την δείτε (και οι άνδρες).