Ψήφισμα συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό από την ΕΛΜΕ Χίου

Εκδικητικό και μεροληπτικό, χαρακτηρίζει η ΕΛΜΕ Χίου, «τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να κάνει χρήση της θεσμοθετημένης για όλους τους φυλακισμένους εκπαιδευτικής άδειας για να σπουδάσει».

Στο ψήφισμά του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Χίου εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του, τονίζοντας – αναλυτικά – τα ακόλουθα:

«Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα νέο. Αυτό ισχύει και για όσους κρατούνται στις φυλακές, πολύ περισσότερο που η εκπαίδευση θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης. Κάθε, λοιπόν, απαγόρευση εκπαιδευτικής άδειας προβλεπόμενης από το σωφρονιστικό κώδικα σε κρατούμενο, είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αρθεί. Αυτό πρέπει να ισχύσει και για τον Νίκο Ρωμανό, που πέρασε μετά από πανελλήνιες εξετάσεις στο ΤΕΙ της Αθήνας.

Η πρόταση για μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης είναι εκτός των άλλων υποκριτική και επικίνδυνη, γιατί υπονομεύει το θεσμό της εκπαιδευτικής άδειας, η οποία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».