«Όταν μας χτύπησε η κρίση», από τον ΦΟΚ, το σαββατοκύριακο, στο Ομήρειο

Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 8 μ.μ., θα παρουσιασθεί η μουσικο-κοινωνικοπολιτική σάτιρα «Όταν μας χτύπησε η κρίση», από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Καρδαμύλων, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χίου.

Τα κείμενα της παράστασης έγραψε η Δώρα Σκαρλάτου και η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Αμπανούδη.

Στην παράσταση παρουσιάζονται μέσα από διαδοχικές θεατρικές σκηνές, σε καυστικούς διαλόγους και πράξεις οι συνέπειες της σύγχρονης κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη. Και ειδικότερα την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια.

Μία κρίση οικονομική, κρίση αξιών, κρίση ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική. Μια οδυνηρή και σε πολλά ανεφάρμοστη αλλαγή στον τρόπο ζωής του νεοέλληνα. Μια ασίγαστη τρικυμία με πολλούς ναυαγούς και πολλά θύματα.

Η τέχνη του θεάτρου με την ακαταμάχητη δύναμη του σύνθετου λόγου της, κυρίως το γέλιο, μπορεί να αφυπνίσει να καταγγείλει, να υποδείξει, να απαλύνει την αδράνεια, την νωθρότητα, τον εφησυχασμό, την παθητικότητα τον φόβο και το άγχος. Να ανανεώσει τις ψυχικές δυνάμεις αυτενέργειας και αντίστασης του κάθε ενεργού Έλληνα πολίτη.

Όπως γράφει εύστοχα η Δώρα Σκαρλάτου, “Η κρίση Χτύπησε ξαφνικά την Πόρτα”. Το χτύπημα ήταν πολύ βαρύ. Έριξε την πόρτα, εισέβαλε στα σπίτια και μας χλευάζει. Ας την χλευάσουμε και μεις κι ας την πετάξουμε έξω. Η πόρτα ξαναφτιάχνεται έστω και δύσκολα. Προσοχή, όμως, στο μέλλον να βάλουμε σωστές κλειδαριές.