15 οι γαλάζιες σημαίες και φέτος στις παραλίες της Χίου

Τον περσινό αριθμό γαλάζιων σημαιών, κατάφερε να διατηρήσει η Χίος, παραμένοντας ανάμεσα στους δήμους με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο Δήμος Χίου βρίσκεται στη όγδοη θέση σε αριθμό γαλάζιων σημαίων μετά από δήμους “πρωταθλητές” στον τουρισμό, όπως εκείνος της Ρόδου, της Χερσονήσου, της Κασσάνδρας, του Αγίου Νικολάου κ.λπ.

Οι παραλίες με γαλάζια σημαία στη Χίο

Αγία Παρασκευή (Καστέλλο), Αγία Φωτεινή (Αγία Φωτιά), Αγιάσματα, Άγιος Ισίδωρος, Γιόσωνας, Γωνιά, Δασκαλόπετρα, Δημοτική Πλαζ Χίου (Μπέλλα Βίστα), Καρφάς, Κοντάρι, Κώμη, Λήμνος, Λιθί, Μέγας Λιμνιώνας, Όρμος Λω.

Οι γαλάζιες σημαίες απονέμονται από το 1987, αρχικά σε ακτές και μαρίνες και από το 2017 και σε τουριστικά σκάφη που βραβεύονται για την αειφορική τους λειτουργία. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Το πρόγραμμα στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και υποστηρίζεται ενεργά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΝΕ).

Πώς επιλέγονται οι ακτές

Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν αίτηση και εξετάζονται από την εθνική επιτροπή κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι ακτές που έχουν βραβευθεί ελέγχονται απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είτε από την ΕΕΠΦ ή από την FEE και ελέγχουν την τήρηση των προδιαγραφών- γι’ αυτό δεν είναι ασυνήθιστο κάποιες περιοχές να «χάνουν» κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τη Γαλάζια Σημαία.

Για τους παραπάνω λόγους η φετεινή χρονιά είναι κομβική αφού από την ετοιμότητα και αρτιότητα των παραλιών σε όλα τα επίπεδα κατά τις δειγματοληψίες θα κριθεί αν θα ανεβάσουμε τον πήχυ, ή αν θα κάνουμε μακροβούτι σε αυτόν τον τομέα.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια