48 θέσεις με κίνητρα στις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χίου

Στις 8 Σεπτεμβρίου λήγει η προκήρυξη για τη στελέχωση των τοπικών ομάδων υγείας (ΤοΜΥ) με 2.868 επαγγελματίες του χώρου της υγείας πανελλαδικά και 46 για τη Χίο.

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης υποστηρίζει πως τα κίνητρα τα οποία έχουν δοθεί για τη στελέχωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα συμβάλλουν στη στελέχωση των μονάδων αλλά και στη συγκράτηση του κύματος μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο βουλευτής, μεταξύ των συνολικά 2.868 επαγγελματιών του χώρου της υγείας που σχεδιάζεται να προσληφθούν με κριτήρια και διαδικασίες ΑΣΕΠ, έχουν προκηρυχθεί και περίπου 1.200 θέσεις ειδικευμένων γιατρών (γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων).

Τα κίνητρα

Ρητά διατυπωμένοι στόχοι της μεταρρύθμισης αυτής είναι να στελεχωθούν οι ΤοΜΥ με νέους γιατρούς και να ανακοπεί το ρεύμα μετανάστευσής τους στο εξωτερικό που γιγαντώθηκε κατά την κρίση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουν θεσπιστεί μια σειρά από κίνητρα, όπως:

− Προσφέρονται συμβάσεις εργασίας για 4 χρόνια (2+2), με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους και δέσμευση για χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μετά το 2021.

− Οι προσληφθέντες ιατροί εισάγονται απευθείας στο μισθολογικό κλιμάκιο του επιμελητή Α’, ενώ δίδεται και η δυνατότητα εφημεριών στις όμορες υγειονομικές δομές.

− Προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάλυψη μόνιμων θέσεων.

− Δίνεται η δυνατότητα για παροχή συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης κοντά στον τόπο εργασίας.

Συγκράτηση των γιατρών στη χώρα

Η παύση της αιμορραγίας προς το εξωτερικό σε επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό είναι άλλος ένας στόχος τον οποίο ευελπιστούν πως θα τον πετύχουν με τα παραπάνω κίνητρα τα στελέχη της κυβέρνησης. «Τέτοια κίνητρα θεωρούμε ότι καθιστούν την εργασία στις ΤοΜΥ μια εξαιρετική επαγγελματική επιλογή. Ταυτόχρονα, όλοι οι προσληφθέντες θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλλουν ενεργά και ουσιαστικά στην εδραίωση ενός νέου, σύγχρονου και κοινωνικά δίκαιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο σταδιακά θα καλύψει το σύνολο της χώρας μας», σημειώνει ο βουλευτής.

48 θέσεις στη Χίο

Με τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 46 συνολικά θέσεων επαγγελματιών του χώρους της υγείας ξεκινά η προκήρυξη για τη Χίο με δυνατότητα ο αριθμός αυτός να αυξηθεί αν υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον από άλλες περιοχές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας στο νησί μας.

Δεκαέξι είναι οι γιατροί γενικής ιατρικής και παθολόγοι που ζητούνται, 4 παιδίατροι, 8 νοσηλευτές, 4 κοινωνικοί λειτουργοί, 8 διοικητικό προσωπικό και 8 επισκεπτριών υγείας.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια