8η Μάρτη παγκόσμια μέρα γυναίκας- Μηνύματα από κόμματα, συνδικάτα και φορείς

Μηνύματα για τη μέρα της γυναίκας εξέδωσαν κόμματα, αυτοδιοικητικοί, συνδικάτα και φορείς, υπενθυμίζοντας τον αγώνα των γυναικών, τη συνεισφορά τους αλλά και την επικαιρότητα των διεκδικήσεων τους.

Σκληρός και καθημερινός είναι ο αγώνας της γυναίκας αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων στο μήνυμα που εξέδωσε:

“Σήμερα πολλά πράγματα που θα έπρεπε να έχουν κατακτηθεί και να θεωρούνται δεδομένα, δυστυχώς δεν είναι. Η γυναίκα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σε πολλές περιπτώσεις μέσα σε χώρους δουλειάς αδικίες, άνιση μεταχείριση, λιγότερα δικαιώματα, μικρότερη αμοιβή, υποτιμητική συμπεριφορά από την εργοδοσία, εργασιακή ανασφάλεια.

Η γυναίκα δίνει έναν σκληρό καθημερινό αγώνα σε κάθε επίπεδο. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα φαινόμενα έμφυλης βίας, σεξισμού και καταπίεσης σε κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους συνεχίζουν να υπάρχουν. Οι τελευταίες φρικιαστικές καταγγελίες στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι γυναίκες και τα φεμινιστικά κινήματα έχουν να δώσουν μεγάλο και σκληρό αγώνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πάντα στο πλευρό των γυναικείων σωματείων, των οργανώσεων, και του φεμινιστικού κινήματος, πάντα συμπαραστάτης και συμμέτοχος στους αγώνες για να κατακτήσει η γυναίκα την θέση που της αξίζει στην κοινωνία, στην εργασία, στην οικογένεια.

Η παγκόσμια μέρα για την γυναίκα μας γεμίζει με όραμα και ελπίδα. Κόντρα στη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού και της πατριαρχίας. Η ισότητα των δύο φύλων, η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός θα γίνουν πράξη.”

Μήνυμα για την Ημέρα της Γυναίκας εξέδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Μπουγδάνος

“Ο ρόλος της γυναίκας στη ζωή του ανθρώπου και στην ανάπτυξη των σύγχρονων κοινωνιών είναι πολυδιάστατος, όχι μόνο σε πνευματικό, πολιτικό και πολιτιστικό και επίπεδο αλλά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η εξάλειψη κάθε διάκρισης και ανισότητας σε όλους τους τομείς, η ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες και η κατανόηση του πολλαπλού και σπουδαίου ρόλου τους.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου με συγκεκριμένες δράσεις συμβάλλει στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των γυναικών στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, καθώς  η ισότητα των φύλων είναι δείκτης δημοκρατίας και κοινωνικού πολιτισμού”.

 

Μήνυμα για τη μέρα της γυναίακς εξέδωσε και ο Δήμος Χίου με ιδιαίτερη αναφορά στη χιώτισσα γυναίκα και “καπετάνισσα”. μεταξύ άλλων αναφέρει:Ο Δήμος Χίου, στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, τιμώντας το ρόλο, τη δράση και τον καθημερινό αγώνα των γυναικών προσπαθεί με τις υποστηρικτικές δομές του «Βοήθεια στο σπίτι», Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και τις κοινωνικές δομές- δράσεις του να βρίσκεται κοντά στη γυναίκα και επιδιώκει να διευκολύνει την δύσκολη καθημερινότητα σε όλους τους πολλαπλούς καθημερινούς της ρόλους.

Χρόνια Πολλά λοιπόν σε όλες τις γυναίκες, τις κόρες, τις μητέρες, τις συζύγους, τις καθημερινές ηρωίδες και σύγχρονες γυναίκες!

Ιδιαίτερη τιμή και σεβασμό, όμως, για τη ναυτομάνα Χίο μας, αποδίδεται και στην περήφανη Χιώτισσα, τη γυναίκα- καπετάνιο του σπιτιού, τον θεματοφύλακα των αξιών της οικογένειας και τον κυματοθραύστη στις τρικυμίες της ζωής”.

«Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας», δηλώνει το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ με αφορμή την μέρα της Γυναίκας συμπληρώνοντας ότι, “Δε θα μας κλείσουν το στόμα με την αστυνομία και την τρομοκρατία” και διεκδικώντας:

 • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
 • Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
 • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
 • Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.
 • Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.
 • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.

“Διεκδικούμε τη ζωή που έχουμε ανάγκη με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα,μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση”, καταλήγει στο μήνυμα του ο Σύλλογος Γυναικών Χίου.

Ο Σύλλογος Γυναικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται στην πανδημία και στην αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, καταγγέλλει επίσης τα περιστατικά σεξουαλικής καθώς και οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης και στηρίζει τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν αυτά τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών και ανήλικων παιδιών διεκδικώντας παράλληλα καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερη παιδεία για τα παιδιά και τα κεκτημάνα εργασιακά δικαιώματα τα οποία καταπατούνται.

Και ο ΣΕΣΝΟΧ τιμά την ημέρα της γυναίκας με στάση εργασίας από τις 13:00-15:00, συνδέοντας τα αιτήματα των γυναικών με εκείνα της υείας που λόγω πανδημίας είναι πιο έντονα από ποτέ.

«Ασπίδα προστασίας» απέναντι σε φαινόμενα βίας και καταστολής μπορεί να αναπτυχτεί μόνο στα πλαίσια του συλλογικού αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και τη διεκδίκηση της καθολικής ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας.”, αναφέρει ο ΣΕΣΝΟΧ, διεκδικώντας:

 • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη και λειτουργία πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό) δημόσιων υπηρεσιών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών(συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές, νομική στήριξη κ.ά.). Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
 • Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).
 • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
 • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με πλήρη συνταξιοδότηση των γυναικών στα 57 .
 • Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.
 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Κάλυψη από το κράτος των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τοκετού.

Χτίζουμε «ασπίδα προστασίας» απέναντι στη κάθε μορφή βίας σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη!”

Μήνυμα εξέδωσε και το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ σημειώνοντας:”Για τα δεινά που περνάμε τα ανάγουν όλα στην ατομική ευθύνη, είμαστε υπεύθυνοι αν νοσήσουμε, αν πνιγούμε στην πλημμύρα, αν καούμε στη φωτιά. αν. αν, αν…. Όλα αυτά γιατί η προστασία του λαού θεωρείται κόστος, άσχετα αν όλος αυτός ο πλούτος παράγεται από εμάς και δεν είναι για μας.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, να μη μας γίνει συνείδηση ότι έτσι θα πορευόμαστε με όλο και πιο λίγα δικαιώματα, αλλά η αγανάκτηση και η οργή να γίνει διεκδίκηση.Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί πριν και κατά την πανδημία στο ακέραιο”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών ακόμα και ανήλικων παιδιών.

Το θερμοκήπιο για τα αποκρουστικά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είναι οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και καταναγκασμοί, που δεσμεύουν τα όνειρα, την πορεία μιας γυναίκας, ενός νέου ανθρώπου στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό.

Δε μας φιμώνουν με την ένταση της καταστολής και την τρομοκρατία!

Ετοιμάζουν νέα μέτρα για να μας εκμεταλλεύονται πιο άγρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για να δουλεύουμε 10ωρα και την Κυριακή, να “αμειβόμαστε” με ρεπό, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, με 200 ευρώ κατώτερο μισθό. Ετοιμάζονται να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα των διαδηλώσεων, την ενεργή συμμετοχή και έκφραση γνώμης με κώδικες δεοντολογίας και κανονισμούς. Εντείνουν την καταστολή σε όποιον τολμάει να σηκώσει κεφάλι, σε όσους υψώνουν δίκαια τη φωνή τους, γυναίκες και άντρες εργαζόμενους, σε παιδιά, μαθητές και φοιτητές.

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με τις γυναίκες που συγκροτούν τα επιτελεία και τους μηχανισμούς των επιχειρηματικών ομίλων, των κυβερνήσεων, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Δεν έχουν καμία σχέση με τις γυναίκες που υλοποιούν αντεργατικά μέτρα, που τσακίζουν μισθούς, δικαιώματα και ελευθερίες, ξεζουμίζουν και απολύουν εργαζόμενες και εργαζόμενους.

Απέναντι στην εργοδοτική και κρατική βία δίνουμε βροντερή απάντηση με τους μαζικούς, μαχητικούς αγώνες μας!”