Πρόστιμο 300 ευρώ σε όσους δεν δηλώσουν τα ζώα συντροφιάς

Με πρόστιμο 300 ευρώ απειλούνται όσοι δεν δηλώσουν στον δήμο Χίου τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς που κατέχουν, προκειμένου να δημιουργηθεί τπό τον δήμο το προβλεπόμενο μητρώο.

Για τον σκοπό αυτό ο δήμος Χίου καλεί τους ιδιοκτήτες των ζώων αυτών, να προσέλθουν στον δήμο προσκομίζοντας:

  • Φωτοτυπία βιβλιαρίου του ζώου.
  • Αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης και καταχώρησης του ζώου.
  • Πιστοποιητικό στείρωσης, εφόσον το ζώο είναι στειρωμένο.

Η κατάθεση των εγγράφων θα γίνεται στην Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Χίου (Βενιζέλου 75) και στα περιφερειακά ΚΕΠ.

Η εγγραφή στο μητρώο ξεκινά στις 9 Ιανουαρίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Απριλίου 2017.

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Χίου διευκρινίζει ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4039/12, άρθ.5, παρ. 1η, όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4235/14, άρθ. 46, παρ. 3), αποτελεί υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου να προσκομίζει ή να αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.

Σκοπός της εγγραφής των ζώων σε μητρώο είναι να υπάρχουν στοιχεία για τον πληθυσμό των ζώων συντροφιάς, κάτι που είναι χρήσιμο, κυρίως, για τη δημόσια υγεία, αλλά και για λόγους οικονομικούς και δημόσιας τάξης.

Η χρησιμότητα της καταγραφής συνδέεται, επίσης, με την αποτροπή της εγκατάλειψης των ζώων και με τον ευκολότερο εντοπισμό των ιδιοκτητών των ζώων που έχουν χαθεί».