
Όλα του καιρού δύσκολα και η Απλωταριά…
Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται το έργο ανακατασκευής της «φονικής πλακόστρωσης» της Απλωταριάς, το οποίο μετρά ήδη καθυστερήσεις αρκετών μηνών και ακόμα είναι αμφίβολο πότε θα αρχίσει.
Μετά την οριστική παραλαβή του παλαιού έργου της Απλωταριάς, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εργολαβία της ανακατασκευής έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αρχικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που έκρινε την νομιμότητά της και εν συνεχεία στην πρόσκληση του αναδόχου και στην προσκόμιση όλων των επικαιροποιημένων δικαιολογητικών, για την υπογραφή της σύμβασης.
Τελικά, η σύμβαση υπεγράφη στις 29 Δεκεμβρίου 2016, αλλά δεν μπορούσε να γίνει ούτε καν συζήτηση για έναρξη των εργασιών, λόγω της κακοκαιρίας που ενέσκηψε και ουδείς ακόμα μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα υπάρξουν συνεχείς ημέρες καλοκαιρίας, που θα διευκόλυναν την πορεία εκτέλεσης του έργου.
Απαιτείται καλοκαιρία για την έναρξη των εργασιών
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι ακόμα κι αν αρχίσει τώρα το έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, αφού για να γίνει η τελική φάση της ασφαλτόστρωσης απαιτείται αφενός καλοκαιρία και αφετέρου να έχουν αρχίσει οι τοπικές μονάδες την παραγωγή ασφάλτου. Αυτό τοποθετείται περί τον Απρίλιο, ενδεχομένως και τον Μάιο.
Εξ αυτού του λόγου στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Χίου επικράτησε αρχικά η σκέψη να γίνει το έργο σε δύο φάσεις. Στην πρώτη θα γινόταν αποξήλωση της πλακόστρωσης, εξομάλυνση του οδοστρώματος και τα συνοδά έργα, φάση για την οποία απαιτείται καλοκαιρία για περίπου δύο εβδομάδες. Το έργο θα έμενε ημιτελές, αλλά θα παρείχε ασφάλεια στην κίνηση οχημάτων και πεζών, έως ότου γίνει η ασφαλτόστρωση, δεύτερη και τελική φάση του έργου.
Πρόβλημα με τα φρεάτια υδροσυλλογής
Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή προκύπτει πρόβλημα με τα φρεάτια υδροσυλλογής, που βρίσκονται στο υπό ανακατασκευή τμήμα της Απλωταριάς, τα οποία για να είναι ασφαλής η κυκλοφορία πρέπει να υποβιβασθούν και εν συνεχεία – με την ασφαλτόστρωση – να επανέλθουν στην οριστική τους στάθμη, εν ολίγοις ράβε – ξήλωνε.
Ως εκ τούτου, η τεχνική υπηρεσία ακόμα δεν έχει καταλήξει, υπολογίζοντας – συνάμα – ότι πάει πολύ μακριά η… βαλίτσα αν μεταθέσει συνολικά για αργότερα το έργο, με τον κίνδυνο να πέσει μέσα στις εορτές του Πάσχα.
Έτσι, είναι πολύ πιθανόν το έργο να εκτελεσθεί σε δύο φάσεις, της πρώτης αρχομένης ευθύς ως ο καιρός σταθεροποιήσει τις… καλές διαθέσεις του.
Το αντικείμενο του έργου
Να αναφέρουμε, τέλος, ότι η εργολαβία είναι περίπου στις 20.000 ευρώ και περιλαμβάνει αποξήλωση των μαρμαροστρώσεων, στο τμήμα της Απλωταριάς από το κατάστημα «Κρόνος» έως την αρχή της οδού Στεφάνου Τσουρή και της οδού Καλαμπόκα και το οδόστρωμα θα ασφαλτοστρωθεί, με έναν μικρό υποβιβασμό της στάθμης του σε σχέση με το πεζοδρόμιο, όπως έγινε και στην οδό Στεφάνου Τσουρή. Τα πεζοδρόμια θα παραμείνουν ως έχουν.
Κατά τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα εξαλειφθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για τα οχήματα και κυρίως για τα δίκυκλα, αλλά και για τους πεζούς, από την ολισθηρότητα του μαρμάρινου οδοστρώματος, όταν βρέχει.
