Προθεσμία 30 ημερών θέτει η Καλογήρου και για το ΚΥΤ της Σάμου

Μετά την Μόρια της Λέσβου πήρε σειρά το hot spot της Σάμου για να τεθεί υπό καθεστώς «να μπει λουκέτο» αν και εφόσον δεν αποκατασταθούν τα διαπιστωθέντα προβλήματα, τασσόμενης προς τούτο προθεσμίας 30 ημερών, με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου.

Στη ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «σύμφωνα με αιτιολογημένη γνωμοδότηση – εισήγηση της διεύθυνσης δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας της Π.Ε. Σάμου, η οποία βασίστηκε σε υγειονομική έκθεση υπαλλήλων του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου, στον χώρο λειτουργίας του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης Σάμου (ΚΥΤ Σάμου) παραβιάζονται οι όροι των εγκυκλίων και διατάξεων περί υγιεινής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η δημόσια υγεία».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο των ελεγκτών:

– Δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις και εγκυκλίους για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων και την μεταφορά των τροφίμων, την αποθήκευση και τις συνθήκες διανομής ( έλεγχος θερμοκρασίας κλπ.) καθώς και στοιχεία τυποποίησης των συσκευασμένων τροφίμων.

– Διαπιστώθηκε έντονος συγχρωτισμός αφού σύμφωνα με αναφορά της Αστυνομίας, διέμεναν κατά την ημέρα της αυτοψίας   4024 άτομα εντός του ΚΥΤ το οποίο έχει δυναμικότητα 650 ατόμων που ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών.

– Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία, σωροί απορριμμάτων -εντός και εκτός κάδων- και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μύγες), λόγω ελλιπούς καθαριότητας όλων των χώρων.

– Στο χώρο των αποχωρητηρίων και λουτρών υπάρχουν στάσιμα ύδατα, ακαθαρσίες και μύγες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών.

– Εκτός του ΚΥΤ και περιμετρικά αυτού, υπήρχαν κατά την ημέρα της αυτοψίας περίπου 600 – 700 άτομα σε σκηνές, τα οποία δεν εξυπηρετούνται από τα αποχωρητήρια και τα λουτρά του ΚΥΤ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης για τους ίδιους και τους περιοίκους.

Η κα Καλογήρου απευθύνει την σχετική απόφαση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα και στην διοικήτρια του ΚΥΤ Σάμου κα Μαρία – Δήμητρα Νιούτσικου, τάσσοντάς τους την αναφερθείσα προθεσμία για αποκατάσταση των προβλημάτων και συμμόρφωση προς τις κείμενες διατάξεις για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων. Επίσης, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και προσκόμιση των κατά νόμο πιστοποιητικών που αφορούν την εταιρεία σίτισης των προσφύγων – μεταναστών και των οχημάτων μεταφοράς των τροφίμων, καθώς και των σχετικών εγγράφων για το υδρευτικό – αποχετευτικό σύστημα.