
Αναζητούνται οι πόροι για το Δικαστικό Μέγαρο της Χίου
Τη συνδρομή του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη για την επίσπευση των εργασιών και την ολοκλήρωση του Δικαστικού Μεγάρου Χίου ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, στη σημερινή (Δευτέρα) εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου.
Τόσο στις δηλώσεις του, όσο και κυρίως στον χαιρετισμό του ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε όνειρο πολλών ετών, από τότε που ο ίδιος ήταν νεαρός πρωτοδίκης στη Χίο, το αίτημα για το Δικαστικό Μέγαρο και επί του συγκεκριμένου ζήτησε και από τον κ. Μηταράκη να βρεθούν τα λεφτά, όπως είπε χαρακτηριστικά. Για το άλλο πάγιο αίτημα, εκείνο του σωφρονιστικού καταστήματος, μάλλον δεν ήταν αρκούντως σαφής η απάντησή του και περιορίσθηκε να πει ότι γίνονται προσπάθειες για την προώθηση του ζητήματος.
Πλήγματα δέχονται οι δικηγόροι
Η πρόεδρος του Συλλόγου κα Ανθίππη Ζαννάρα επανέλαβε μετ’ επιτάσεως τα πάγια αυτά αιτήματα του νομικού κόσμου της Χίου, ειδικότερα δε για το διαχρονικό αίτημα του Μεγάρου. Μίλησε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο για τα σκληρά πλήγματα που δέχεται ο κλάδος των δικηγόρων στην εποχή των μνημονίων και επανέλαβε την καθολική αντίθεση του κλάδου στην τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής δικονομίας, σε ό,τι αφορά την εμμάρτυρη απόδειξη.
Ο κ. Αθανασίου στο σημείο αυτό, στη διάρκεια της ομιλίας του, διευκρίνισε ότι δεν καταργείται η διάταξη, αλλά παρέχεται στον δικαστή η δυνατότητα να κρίνει αν είναι απαραίτητη ή όχι και φυσικά αν την κρίνει απαραίτητη την εφαρμόζει.
Αναδρομή στον χρόνο
Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε με ιδιαίτερα επαινετικές εκφράσεις για τους δικηγόρους της Χίου, έτσι όπως και ο ίδιος τους έζησε στην μακρόχρονη παρουσία του στο νησί. Φανερά δε συγκινημένος μίλησε για ξεχωριστές στιγμές της δικαστικής του καριέρας, για χαρακτηριστικές περιπτώσεις δικών, όπου το ζητούμενο ήταν να βρεθεί τρόπος αθώωσης κατηγορουμένων, όπως με έναν λαθροθήρα, ο οποίος δια του συνηγόρου του παραδέχθηκε το αδίκημα. Αλλά το έκανε, όπως τόνισε ο συνήγορος, από την λαχτάρα που είχε να πάει λαγό στα παιδιά του. Και κάπου εκεί φαίνεται ότι έγειρε η ζυγαριά για την αθώωσή του.
Πολύκροτη πολιτική δίκη
Στο περιθώριο και πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο διευθυντής του Αστραπάρη Γιάννης Στεβής είχε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στον κ. Αθανασίου την δίκη και καταδίκη, το έτος 1978, του τότε αστυνομικού διοικητή της Χίου μοίραρχου Παναγιώτη Χονδρού, ο οποίος τον είχε απειλήσει – παραμονές εκλογών του 1977 – με το υπηρεσιακό του περίστροφο, στον χώρο του δημαρχείου της Χίου.
Επρόκειτο για δίκη, η οποία είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλης της πόλης, με πρόεδρο του Μονομελούς τον κ. Αθανασίου και εισαγγελέα της έδρας τον κ. Δημήτρη Μαλακάση. Χαρακτηρίστηκε δε ως η πλέον πολύκροτη πολιτική δίκη μετά τη μεταπολίτευση.
Βίντεο και ομιλίες
Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε σε βίντεο ένα μέρος της εκατοντάχρονης ιστορίας του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, ενώ για διάφες πτυχές της πορείας των δικηγόρων και του νομικούθ κόσμου του νησιού μίλησαν οι δικηγόροι Γεώργιος Μεργές, Δημήτριος Μελαχροινούδης, Μαρία Βασιλακάκη, Νικολέτα ΚΟυμή, Νικόλαος Παραδείσης, Ανθή Καλούδη – Λω και Γιώργος Ράγκος.
Στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμούς ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο θητεύσας στη Χίο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Αναστάσιος Περρίδης, ο εισαγγελέας κ. Γκλεζάκος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Βαλεργάκης και ο επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου κ. Ιωάννης Μεργές.
Παραβρέθηκαν – μεταξύ άλλων – ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης, η περιφερειάρχης Β.Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, η βουλευτής Χίου κα Μαρία Σταυρινούδη, η πρόεδρος Πρωτοδικών και η εισαγγελέας Χίου, εκπρόσωποι του δήμου Χίου, ο στρατιωτικός διοικητής κ. Ι. Παπαπροκοπίου, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Δ. Γατσιός, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Ιάκ, Αρχοντάκης και εκπρόσωπος του μητροπολίτη Χίου.




























