Αγεφύρωτο το χάσμα για τις διοικήσεις των νομικών προσώπων

Αναπόφευκτη μοιάζει η πανωλεθρία του δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη στο θέμα των διοικήσεων των νομικών προσώπων, εταιρειών, φορέων κ.λπ., του δήμου Χίου, ενδεχομένως δε και ο ευτελισμός του δημοτικού συμβουλίου, αφού διαπιστώθηκε για ακόμα μία φορά το χάσμα που τον χωρίζει επί του συγκεκριμένου θέματος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η τρίωρη σύσκεψη. που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 24 Σεπτεμβρίου 2019, με την συμμετοχή και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Παύλου Καλογεράκη, σε ουδεμία συμφωνία κατέληξε, καθότι ο κ. Κάρμαντζης επιμένει στην άποψή του ότι δικαιωματικά πρέπει να πάρει την πλειοψηφία των διοικήσεων σε όλα τα νομικά πρόσωπα του δήμου Χίου.

Το δικαιωματικά το στηρίζει σε σαθρές νομικές απόψεις τόσο της περιβόητης εγκυκλίου, όσο και σε άλλες προφορικές μάλλον διαβεβαιώσεις, ενώ έχει καταδειχθεί σε ανάλογες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα ότι μόνον με συναίνεση έχουν προχωρήσει στον ορισμό διοικήσεων αρκετοί δήμοι της χώρας.

Υπό τις συνθήκες αυτές και εφόσον ο κ. Κάρμαντζης επιμείνει στην άποψή του στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, ο δήμαρχος θα εισπράξει ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» από το σύνολο ως φαίνεται των παρατάξεων, ενδεχομένως με μια μικρή διαφοροποίηση από την παράταξη «Χίος Μπροστά», όπως θα εξηγήσουμε κατωτέρω.

Στην αποψινή σύσκεψη, που ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε περίπου στις 10 το βράδυ, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επέμειναν στον κοινό παρονομαστή που λέγεται αναλογική εκπροσώπησή τους στις διοικήσεις των νομικών προσώπων κ.λπ., χωρίς να δίνουν ούτε στο ελάχιστο βάση στο περίφημο 3/5 που υποδεικνύει ο δήμαρχος και ότι αυτοί θα είναι από την δική του παράταξη.

Η διαφοροποίηση εν προκειμένω που σημειώθηκε εκ μέρους του κ. Γιάννη Καραβασίλη ήταν ότι ο δήμαρχος διατηρεί το δικαίωμα να έχει την πλειοψηφία στις διοικήσεις, αλλά το θέμα έμεινε μέχρι εκεί.

Δεδομένης της διαφωνίας επί της αρχής, η συζήτηση αναλώθηκε κυρίως σε πολιτικά επιχειρήματα και νομικές ή και νομικίστικες διατυπώσεις που πάνε κι έρχονται και ουδόλως μπήκε στην ουσία του ποιοί και πώς θα είναι οι διοικήσεις των νομικών προσώπων.

Η αντιπολίτευση θα συζητήσει περαιτέρω για την στάση της σε κοινή σύσκεψη όλων των παρατάξεων, η οποία έχει ορισθεί για το μεσημέρι της Τετάρτης, 25 Σεπτεμβρίου 2019.

Σε ό,τι δε φ=αφορά την συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, εκτιμάται ότι όλα θα είναι ανοικτά μέχρι την τελευταία στιγμή, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το θέμα, προκειμένου να αποφευχθεί ο ευτελισμός του σώματος αφενός και η βέβαιη πανωλεθρία του δημάρχου αφετέρου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Σταμάτης Κάρμαντζης (Σύμπραξη Δημιουργίας), Κώστας Τριαντάφυλλος (Συμμαχία Αξιών), Μανώλης Βουρνούς (Πρωτοβουλία για τη Χίο), Γιάννης Καραβασίλης (Χίος Μπροστά), Μάρκος Σκούφαλος (Λαϊκή Συσπείρωση), Μανώλης Στάθης (Δίκτυο Πολιτών) και Δημήτρης Αντωνόγλου (Χιακή Συμπολιτεία).

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια