Έφυγε από την ζωή η Σεβαστή Χαβιάρα – Καραχάλιου

Έφυγε από την ζωή το βράδυ της περασμένης Τρίτης, 10 Ιανουαρίου 2017, στα 86 της χρόνια η Χιώτισσα Σεβαστή Χαβιάρα – Καραχάλιου, που κατοικούσε μόνιμα στο Κιάτο Κορινθίας, από τότε που παντρεύτηκε τον γιατρό Γιώργο Καραχάλιο.

Η Σεβαστή Χαβιάρα – Καραχάλιου γεννήθηκε στη Χίο, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, φεύγοντας «σκαστή» από το νησί με εφόδια ένα σακούλι παξιμάδια και ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία.

Πολλά τα έργα και οι επιστημονικές μελέτες της οφθαλμολογικές 16, ιατροκοινωνικές 12 και ιατροϊστορικές άνω των 200, που είναι δημοσιευμένες σε ειδικά περιοδικά εδώ και στο εξωτερικό.

Είχε εκδώσει τα βιβλία «Λαϊκή ιατρική της Χίου» (1993) και «Γιατροπορέματα των ομματιών» (2003). Και ακόμα «Χιώτες οφθαλμίατροι στο α` μισό του αιώνα μας» (1984), «Το Ασκληπιείο της αρχαίας Τιτάνης» (διδακτορική διατριβή 1986), «Η ιατρική συνταγογραφία σαν ιστορική πηγή της εποχής της» (1996), «Χειρόγραφο συνταγολόγιο του ΙΘ` αιώνα από φαρμακείο της Χίου» (1995) «Τα Λωλόδεντρα της Χίου» (έκδοση «Δάφνης») κ.ά.

Παράλληλα, είχε ασχοληθεί με το διήγημα, την βιογραφία, την βιβλιοπαρουσίαση και το χρονικό των ιατρικών συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων.

Μια Χιώτισσα που τίμησε το όνομα του νησιού μας παντοιοτρόπως. Ας είναι αιωνία η μνήμη της.

Την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017, στην εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές» της «Αλήθεια TV», που είχε μαγνητοσκοπηθεί το 1999, θα την ξαναθυμηθούμε να περιγράφει το ενδιαφέρον οδοιπορικό της στον Δημήτρη Φρεζούλη.

Χαβιάρα – Καραχάλιου