Ανάσανε η Σούδα και η ΒΙΑΛ στα όριά της

20

Για πρώτη φορά εδώ και μήνες καταγράφονται οι μικρότεροι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, αποτέλεσμα αφενός των μειωμένων ροών από τα τουρκικά παράλια και αφετέρου των αυξημένων αναχωρήσεων για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο επίσημος αριθμός, όπως προκύπτει από τις καταγραφές των υπηρεσιών που ασχολούνται με τους δύο καταυλισμούς, της Σούδας και της ΒΙΑΛ, καθώς και των ξενοδοχείων, είναι ελάχιστα κάτω από τους 1900.

Ωστόσο, αυτός είναι ο αριθμός που προκύπτει στα χαρτιά, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και μικρότερος αν σκεφτεί κανείς ότι όλο και κάποιοι μπορεί να έχουν αναχωρήσει από τη Χίο, παρακάμπτοντας τους ελέγχους και τις νόμιμες διαδικασίες.

Η κατανομή είναι περί τους 600 στην Σούδα, 900 στην ΒΙΑΛ και 400 στα ξενοδοχεία και διαμερίσματα του νησιού.

Με τους αριθμούς αυτούς φαίνεται ότι οι δύο δομές έρχονται στα ονομαστικά όρια της δυναμικότητάς τους, χωρίς – ωστόσο – αυτό να σημαίνει ότι τα όρια αυτά είναι και αποδεκτά, δεδομένου ότι αυτά καθορίσθηκαν για ολιγοήμερη παραμονή κι όχι για σχεδόν μόνιμη διαβίωση, όπως ισχύει μετά τις 20 Μαρτίου 2016.

Αυτό σημαίνει ότι είναι απολύτως αναγκαίο να κατέβουν κι άλλο οι αριθμοί, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στην ΒΙΑΛ, καθώς και στην Σούδα, τουλάχιστον για όσο διάστημα ο καταυλισμός αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία.

Θετικό πρόσημο στις αναχωρήσεις μετά τον Σεπτέμβριο

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 και μετά και έως σήμερα το πρόσημο είναι θετικό στις αναχωρήσεις προς την ηπειρωτική χώρα, σε σύγκριση με τις αφίξεις από τα τουρκικά παράλια.

Τον Ιανουάριο και έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017 έφτασαν στη Χίο 433 άτομα και την ίδια περίοδο αναχώρησαν για την ηπειρωτική Ελλάδα 706 άτομα, κυρίως σε οργανωμένες αποστολές της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες των αφιχθέντων το 2017 στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά βρίσκονται οι Σύριοι, με ποσοστό 43,3% και ακολουθούν οι Αλγερινοί με 14,4%, οι Κουβεϊτιανοί με 12,3%και οι Ιρακινοί με 11,8%. Οι υπόλοιποι είναι διαφόρων εθνικοτήτων με πολύ μικρά ποσοστά.

Σχόλια