Αναστολή των δηλώσεων για τον Κάμπο, ζητά το δημοτικό συμβούλιο

Να ανασταλούν οι διαδικασίες που έχει κινήσει η ΔΟΥ Χίου για την δήλωση των αγροκτημάτων – περιβολιών του κάμπου της Χίου ως οικοπέδων, ζητά το δημοτικό συμβούλιο Χίου, με ψήφισμά του που εγκρίθηκε ομόφωνα στην συνεδρίαση του, την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018.

Προτείνει δε η αναστολή αυτή να ισχύσει «μέχρις ότου διευθετηθεί νομοθετικά το ζήτημα της φορολόγησης των ιδιοκτησιών στο Κάμπο της Χίου και μάλιστα οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά».

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως ακολούθως:

«Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Χίου με αφορμή την κατά τις τελευταίες ημέρες συστηματική αποστολή από την ΔΟΥ Χίου ειδοποιήσεων σε ιδιοκτήτες – κατοίκους του Κάμπου για την τροποποίηση δήλωσης των ακινήτων τους από αγροτεμάχια σε οικόπεδα, έχει να επισημάνει τα εξής:

Η παραπάνω ενέργεια συνεπάγεται υπέρμετρη επιβάρυνση και δυσανάλογη φορολογική αντιμετώπιση των ακινήτων στον Κάμπο της Χίου σε σχέση με αντίστοιχα ακίνητα της υπόλοιπης νήσου, μιας και η αγροτική γη στον Κάμπο λογίζεται ως οικοπεδική.

Θεωρούμε ότι πρέπει να ισχύσουν πιο ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για την περιοχή του Κάμπου, οι οποίες να συνάδουν με την κείμενη νομοθεσία, η οποία προνοεί για την προστασία και διατήρηση της μοναδικής φυσικής, αρχιτεκτονικής και οικιστικής ομορφιάς του, καθώς και της προστασίας της γεωργικής παραγωγής των μοναδικών χιώτικων μανταρινιών και πορτοκαλιών. Επ΄ ουδενί ο Κάμπος δεν πρέπει να χάσει τον αγροτικό – οικιστικό χαρακτήρα του και οι μικροί και μεσαίοι καλλιεργητές του να εξαφανιστούν.

Τέλος, ζητάμε να ανασταλούν όλες αυτές οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από την ΔΟΥ Χίου μέχρις ότου διευθετηθεί νομοθετικά το ζήτημα της φορολόγησης των ιδιοκτησιών στο Κάμπο της Χίου και μάλιστα οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά. Και λύση για μας θα είναι, όπως ζητούν και οι Καμπούσοι, να φορολογούνται τα ακίνητα του Κάμπου ως οικόπεδα για την επιφάνεια που έχει ήδη οικοδομηθεί ή είναι δυνατόν να οικοδομηθεί, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα τους η φορολογία να είναι αυτή της αγροτικής γης, όπως είναι και η πραγματικότητα».