Αναζητώντας την… χαμένη κρουαζιέρα

Την αποδεκατισμένη – ακολουθώντας την γενικότερη πορεία της τουριστικής κίνησης – τα τελευταία χρόνια κρουαζιέρα για τη Χίο, επιχειρούν από κοινού ο δήμος Χίου και το Επιμελητήριο Χίου να επαναφέρουν σε… μετρήσιμη για το νησί πορεία.

Προς τούτο το Επιμελητήριο Χίου δια του προέδρου του κ. Παντελή Λεγάτου ανακοίνωσε, στην σχετική συνέντευξη Τύπου, το πρωί της Παρασκευής, 25 Μαΐου 2018, την συνεργασία του με την εξειδικευμένη επί του θέματος εταιρεία CTM, η οποία θα μελετήσει όλα τα δεδομένα του νησιού, από τον τομέα των αναγκαίων υποδομών έως τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το νησί στους επισκέπτες κρουαζιέρας, θα τα αξιολογήσει και θα υποβάλει προτάσεις.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα τουρισμού του δήμου Χίου κ. Δημήτρης Καράλης διευκρίνισε ότι οι υποδομές μας είναι συγκεκριμένες, αυτά που έχουμε είπε χαρακτηριστικά να τα βελτιώσουμε χωρίς να βάζουμε στόχους ανέφικτους, υπονοώντας – προφανώς – ότι δεν πάμε για νέα έργα, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Βέβαια, οι όποιες προτάσεις και αν υποβληθούν κάθε άλλο παρά βέβαιον είναι ότι θα δώσουν λύσεις και πολύ περισσότερο θα προσελκύσουν κρουαζιερόπλοια, αφού η υπόθεση κρουαζιέρα ακολουθεί τους δικούς της κανόνες, ενώ είναι πολλά τα στοιχεία που καθιστούν έναν τόπο ως προορισμό κρουαζιέρας και κυρίως οι επιλογές των εταιρειών του κλάδου.

Να σημειώσουμε ότι ειδικά η Χίος, σύμφωνα και με παλαιότερη σχετική έρευνα, δεν θεωρείται ελκυστικός προορισμός για την κρουαζιέρα.