Ανοίγουν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με την Τουρκία για μεταφορά επιβατών

Από σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 επιτρέπεται ο κατάπλους επαγγελματικών τουριστικών πλοίων και από τρίτες χώρες στα λιμάνια όλης της χώρας, μεταξύ δε τούτων και της Χίου, θέτοντας τέλος στην απαγόρευση λόγω της πανδημίας της σύνδεσης με την Τουρκία και της μεταφοράς επιβατών.

Μόνον τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία μπορούν

να κάνουν δρομολόγια

Επαγγελματικά σκάφη χαρακτηρισμένα ως τουριστικά μπορούν να κάνουν τα δρομολόγια επιβατών (τουριστών), που αναφέρονται στην παρούσα κοινή υπουργική απόφαση.

Η απόφαση δεν καταλαμβάνει τα επιβατηγά πλοία (ελληνικά και τουρκικά) που δραστηριοποιούνται στην γραμμή Χίος – Τσεσμέ, για τα οποία προσώρας εξακολουθεί να υπάρχει ουσιαστικά απαγόρευση μεταφοράς επιβατών.

Παρά το γεγονός ότι αυτό, δηλαδή περί επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, αναφέρεται και στο ρεπορτάζ και στην ΚΥΑ κρίθηκε αναγκαία η διευκρίνιση αυτή που μας εδόθη από το λιμεναρχείο Χίου. Επομένως, όσοι είχαν την εντύπωση ότι θα μπορούν εδώ και τώρα να κάνουν ταξίδι απέναντι ή οι απέναντι να έρθουν Χίο, θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμα έως ότου η πανδημία περάσει σε άλλο (και χαμηλότερο) στάδιο.

Η ρύθμιση αυτή γίνεται με την κοινή υπουργική απόφαση για τις προϋποθέσεις εισόδου στη xώρα προς περιορισμό της διασποράς του covid-19, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 και ισχύει από σήμερα έως και τις 21 Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης, που αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές επιτρέπεται ο κατάπλους στην ελληνική επικράτεια ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας και μεταφορικής ικανότητας έως και 49 επιβατών. Στους επιβαίνοντες διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος αυτών από τις οικείες αρχές και τα όργανα ελέγχου.

Για τα πλοία τα οποία δεν προέρχονται από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της
συμφωνίας Σένγκεν, ο πρώτος κατάπλους στην ελληνική επικράτεια πραγματοποιείται αποκλειστικά σε λιμένες που αποτελούν πύλες εισόδου Σένγκεν.

Κατά τα λοιπά ορίζονται οι προϋποθέσεις εισόδου των επιβατών, που αφορούν τον εμβολιασμό τους και την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινής υπουργικής απόφασης

tourkia_ploes