Άνοιξε η Σούδα για τους πρώτους 300 πρόσφυγες

Οι πρώτοι 300 πρόσφυγες και μετανάστες μπήκαν σήμερα, περίπου στις 7 το απόγευμα, στον καταυλισμό της Σούδας, που δημιουργήθηκε – μετά την σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου – στην βόρεια τάφρο του κάστρου της Χίου.

Για την προσωρινή διαμονή και εξυπηρέτησή τους, έως ότου αναχωρήσουν για τον Πειραιά, έχουν τοποθετηθεί 30 οικίσκοι, δύο μεγάλες σκηνές επιφάνειας 240 τ.μ. εκάστη, καθώς και δύο κοντέινερ με ντουζιέρες και νιπτήρες.

Στο δάπεδο των οικίσκων και των σκηνών έχουν τοποθετηθεί παλέτες και μονωτικό υλικό, ενώ μέριμνα λαμβάνεται για την θέρμανση των χώρων.

souda_end01

Δυναμικότητας 1000 ατόμων ο νέος καταυλισμός

Ο καταυλισμός της Σούδας μπορεί να φιλοξενήσει προσωρινά μέχρι χίλια άτομα, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καράλης, που μαζί με τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας κ. Γιώργο Καραμανή «τράβηξαν το κουπί».

Διαθέτει, προσθέτει, ο κ. Καράλης, «χώρο διανομής εφοδίων πρώτης ανάγκης (για παράδειγμα κουβέρτες, ρούχα), κάδους σκουπιδιών και συνεχή υπηρεσία καθαριότητας, τουαλέτες, ντουζιέρες, χώρο για την απασχόληση των παιδιών, χώρο για το προσωπικό και τους εθελοντές, σπιτάκια για να μένει η κάθε οικογένεια χωριστά, ουρές αναμονής, χώρο για βασικές ιατρικές υπηρεσίες, χώρο για διανομή τροφίμων, ξεχωριστό χώρο για τους άντρες χωρίς οικογένεια κ.λπ. Γενικά, έχουν ληφθεί υπόψη μια σειρά από παράγοντες πολιτισμικοί, υγιεινής, ασφάλειας κ.ά.».

souda01

Σοβαρή η συμβολή των εθελοντών και των Υπηρεσιών

Όπως επισημαίνει στον astraparis.gr ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Γιώργος Καραμανής, για την δημιουργία του καταυλισμού εργάστηκαν – μαζί με το προσωπικό του δήμου Χίου και της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες – εθελοντές, προς τους οποίους εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του δήμου Χίου.

Σημαντική, προσθέτει ο κ. Καραμανής, ήταν η συμβολή – για την ταχεία διεκπεραίωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών – των εμπλεκομένων υπηρεσιών και ειδικότερα της Αρχαιολογίας, της Πολεοδομίας, της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΧ.

Διευκρινίζει, επίσης, ότι στον χώρο του καταυλισμού έχει τοποθετηθεί περίφραξη, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την προστασία από τα επικίνδυνα σημεία που εντοπίστηκαν, αλλά και την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

«Αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα δε λύθηκε, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων», καταλήγει ο κ. Καραμανής.

metanastes kipos 1

Αδειάζει σταδιακά ο Κήπος – Διερεύνηση για το «Καλουτάς»

Με την λειτουργία του καταυλισμού στη Σούδα, θα αρχίσει η σταδιακή απομάκρυνση των σκηνών από τον δημοτικό κήπο, σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, θα διερευνηθεί με την Περιφέρεια η δυνατότητα παραχώρησης του εκθεσιακού κέντρου «Καλουτάς», για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, όταν σημειωθούν μεγάλες προσφυγικές ροές, που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στην Σούδα.