Αντιπαράθεση στην Βουλή Κομνηνάκα με Μηταράκη για τις επαναπροωθήσεις

Σκληρή ήταν στη Βουλή η σύγκρουση της βουλευτή του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα, με τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, με αφορμή τις καταγγελίες για τις βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά σύνορα από τις δυνάμεις της Frontex. Έμμεση αλλά σαφής η παραδοχή Μηταράκη για τις επαναπροωθήσεις.

Η Μαρία Κομνηνάκα, με την επίκαιρη ερώτηση που έφερε στη Βουλή, αναφέρθηκε στο πρόσφατο πόρισμα της ομάδας εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) για τον έλεγχο της Frontex, που παρουσιάστηκε στις 15 Ιουλίου και περιλαμβάνει καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με ευθύνη των ελληνικών αρχών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τον Ιούνιο του 2021, στην οποία επίσης γίνεται λόγος για τη συνεχή και συστηματική χρήση βάναυσων πρακτικών με παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα ως μια εδραιωμένη μέθοδο ελέγχου των συνόρων στην ξηρά και στη θάλασσα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε επιπροσθέτως τις καταγγελίες της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatovic προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τα πολλά δημοσιεύματά τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή Τύπο για συγκεκριμένα περιστατικά, όπως και τη μηνυτήρια αναφορά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση περιστατικών παράνομης, βίαιης, ρατσιστικής επαναπροώθησης ή απέλασης 7.000+ αλλοδαπών κατά την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Η βουλευτής ζήτησε από το υπουργείο Μετανάστευση και συνολικά από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα, σημειώνοντας ότι το μόνο που κάνουν το τελευταίο διάστημα είναι να πανηγυρίζουν για τις μειώσεις των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, χωρίς να λένε κουβέντα για την ένταση της καταστολής. Επίσης, τονίζει ότι την ίδια ώρα ετοιμάζονται οι νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές – φυλακές ανθρώπινων ψυχών, καταστρώνονται σχέδια για τον νέο Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο και την ενίσχυση της Frontex, μεθοδεύοντας τον οπλισμό της στα ελληνικά σύνορα με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες και με στόχο για 10.000 προσωπικό έως το 2027.

Η Μαρία Κομνηνάκα ζήτησε από τον Νότη Μηταράκη να απαντήσει στις συγκεκριμένες καταγγελίες, ρωτώντας τον τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να σταματήσουν οι καταγγελλόμενες παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων και αν θα συνεχίσει την ίδια επικίνδυνη πολιτική σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αναθέτοντας την φύλαξη των συνόρων στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς καταστολής, όπως η Frontex.

Όπως είπε, οι μηχανισμοί αυτοί «όχι μόνο δεν διασφαλίζουν αλλά παραβιάζουν συστηματικά τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές».

Έμμεση παραδοχή Μηταράκη

Με τον γνωστό ισχυρισμό ότι όσα γίνονται γίνονται για την «προστασία των θαλασσίων συνόρων» της χώρας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ουσιαστικά παραδέχθηκε την αλήθεια των καταγγελιών.

Αναφερόμενος στο συμβάν στις βόρειες ακτές της Λέσβου που καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία επέτρεψε «κατά παράβαση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την Κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» σε μία βάρκα να αποπλεύσει από τις ακτές της και έτσι «αναγκάστηκε» η ελληνική ακτοφυλακή να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα για να τους διασώσει.

Όσον αφορά την ίδια την επίκαιρη ερώτηση, ουσιαστικά δεν διέψευσε τις καταγγελίες. Υποστήριξε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών», λέγοντας πως «η χώρα μας έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα» και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και το διεθνές δίκαιο περιγράφουν «τι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε».

Για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε να επαίρεται για το γεγονός ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι πως «έχουν μειωθεί οι ροές κατά 96%».

Η Μαρία Κομνηνάκα στη δευτερολογία της επισήμανε ότι ο Ν. Μηταράκης δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις για τις καταγγελίες, με τον υπουργό να αρνείται αορίστως τις καταγγελίες και να προσπαθεί να αλλάξει το θέμα της συζήτησης.

Επισήμανε ότι δεν μπορεί να να εμφανίζονται πρόσφυγες και μετανάστες ως «εισβολείς» και να παρουσιάζεται το αίτημα να μην γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις ως υποστήριξη της «προσβολής των συνόρων», όταν μάλιστα οι κυβερνήσεις έχουν παραδώσει την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας σε διακρατικούς μηχανισμούς, όπως η Frontex.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν αμφισβητεί τις προσπάθειες ανδρών και γυναικών του Λιμενικού, που έχουν κάνει υπερπροσπάθειες για τη διάσωση ανθρώπων, ωστόσο αμφιβάλλει για τις πολιτικές κατευθύνσεις που δίνονται τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR