Απέκρυψε το λιμεναρχείο Χίου ότι «γάζωσε» με σφαίρες ταχύπλοο μεταφοράς προσφύγων

Περίεργη τροπή παίρνει η υπόθεση περισυλλογής 19 προσφύγων και μεταναστών, που είχαν εντοπισθεί το περασμένο Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 σε παραλία της νήσου Παναγιάς Οινουσσών Χίου και για την οποία είχαμε κάνει σχετική δημοσίευση με βάση το δελτίο Τύπου του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Χθες, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023, η ιστοσελίδα politischios.gr ανήρτησε το σχετικό δελτίο Τύπου του Λ.Σ. συνοδεύοντάς το με φωτογραφικό υλικό που έδειχνε το ταχύπλοο σκάφος διάτρητο από σφαίρες σε διάφορα σημεία του.

Σημειωτέον ότι στο δελτίο Τύπου της 15.10.2023 του Λ.Σ. ουδεμία αναφορά υπήρχε είτε περί προειδοποιητικών βολών, είτε περί βολών «σε ασφαλή τομέα του σκάφους», προκειμένου να ακινητοποιηθεί το εν λόγω ταχύπλοο, κάτι που σε ανάλογες περιπτώσεις καταγράφεται στις σχετικές ανακοινώσεις του Λ.Σ.

Ο astraparis.gr επικοινώνησε σήμερα Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023, με το γραφείο Τύπου του Λ.Σ. και τους έθεσε υπόψη το σχετικό περιστατικό, αλλά και τα δημοσιεύματα άλλων τοπικών μέσων ενημέρωσης, ζητώντας διευκρινίσεις αν όντως ερίφθησαν πυροβολισμοί κατά του ταχύπλοου σκάφους.

Από το γραφείο Τύπου δήλωσαν ότι δεν έχουν να πουν κάτι περισσότερο ή κάτι λιγότερο από όσα αναγράφονται στο από 15.10.2023 δελτίο Τύπου.

Σημειώνουμε ότι η συνήθης πρακτική είναι το γραφείο Τύπου να εκδίδει ανακοινώσεις με βάση τα σχετικά σήματα που λαμβάνει από το λιμεναρχείο, που σημαίνει ότι στην προκειμένη περίπτωση προφανώς δεν είχε τέτοια ενημέρωση περί ρίψης βολών κατά του σκάφους.

Ο astraparis.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με το λιμεναρχείο Χίου για διευκρινίσεις, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να μιλήσει με κάποιον εκπρόσωπό του.

Τι έγινε μετά τον εντοπισμό του σκάφους και του φερόμενου ως διακινητή;

Το δελτίο Τύπου του Λ.Σ. (ολόκληρο δημοσιεύεται κατωτέρω) αναφέρει σε κάποιο σημείο του ότι το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους εντόπισε τους 19 στην στεριά, «ενώ ο χειριστής του Τ/Χ σκάφους στη προσπάθεια του να διαφύγει, προέβαλε βίαια αντίσταση κατά των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ. Ακολούθησε καταδίωξη και επετεύχθη η ακινητοποίηση του Τ/Χ σκάφους στο οποίο βρισκόταν ο 25χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης…».

Από την ανάγνωση προκύπτει ότι ο 25χρονος χειριστής και φερόμενος ως διακινητής ήρθε σε επαφή με τους λιμενικούς, αντιστάθηκε, έφυγεή τους ξέφυγε, καταδιώχθηκε και ακινητοποιήθηκε το σκάφος του, χωρίς να αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λ.Σ. με ποιόν τρόπο επετεύχθη αυτό.

Η ανακοίνωση της 15.10.2023 του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη πνευστού Τ/Χ σκάφους πλησίον “Νήσου Παναγιάς” Οινουσσών, το οποίο κινούταν με μεγάλη ταχύτητα από έναντι τουρκικές ακτές.

Άμεσα το εν λόγω Περιπολικό σκάφος μετέβη στην ανωτέρω περιοχή, όπου εντόπισε δεκαεννέα (19) άτομα (13 άνδρες, 04 γυναίκες και 02 αγόρια) τα οποία είχαν ήδη αποβιβαστεί στη στεριά, ενώ ο χειριστής του Τ/Χ σκάφους στη προσπάθεια του να διαφύγει, προέβαλε βίαια αντίσταση κατά των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Ακολούθησε καταδίωξη και επετεύχθη η ακινητοποίηση του Τ/Χ σκάφους στο οποίο βρισκόταν ο 25χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης, ενώ οι 19 αλλοδαποί επιβιβάστηκαν σε έτερο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που μετέβη στο σημείο για παροχή συνδρομής και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Χίου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 25χρονος διακινητής του Τ/Χ σκάφους, για παράβαση του Ν. 3386/2005 “Παράνομη είσοδο στη χώρα”, του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 ¨Κώδικας Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις¨, του άρθρου 167 “Αντίσταση” και 169 “Απείθεια” του Π.Κ., ενώ η λέμβος κατασχέθηκε.