
Απεργία την Πρωτομαγιά- Συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στις 10:30 στην πλατεία Βουνακίου, απευθύνουν το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν.
Η απεργία της Πρωτομαγιάς αποτελεί “προθέρμανση” για τους εργαζόμενους καθώς ακολουθεί απεργιακή κινητοποίηση στις 13 του Μάη για την προετοιμασία της οποίας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη την Τετάρτη 6 Μαΐου στις 18:30 στον Οίκο Χίου Διδασκάλου.
Η ανακοίνωση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ
Μάης του 1886, 140 χρόνια από τότε που οι εργάτες στο Σικάγο ύψωσαν το ανάστημά τους και απαίτησαν να ζουν σαν άνθρωποι. Το 8ωρο δεν χαρίστηκε. Κατακτήθηκε με αγώνες, απεργίες, φυλακίσεις και θυσίες.
Σήμερα, ενάμιση αιώνα μετά, η εργατική τάξη βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με την ίδια βαρβαρότητα. Οι κατακτήσεις μας αμφισβητούνται, τα δικαιώματά μας τσακίζονται και η ζωή μας μετατρέπεται σε μια διαρκή μάχη επιβίωσης.
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Το σύστημα του κέρδους που τσακίζει τις ανάγκες μας στηρίζεται στην εκμετάλλευσή μας και γεννά τους πολέμους τους.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από τις συγκρούσεις των ιμπεριαλιστών. Δεν πρέπει να στρατευτούμε κάτω από ξένες σημαίες και συμφέροντα του κεφαλαίου. Η στροφή στην πολεμική οικονομία, η κούρσα των εξοπλισμών και οι πόλεμοι τους δεν αφορούν τους λαούς. Τους καταδικάζουν να πληρώνουν με το αίμα τους και με θυσίες για τα κέρδη των λίγων.
Καμία ασφάλεια δεν προκύπτει από τις θανατομηχανές τους. Αντίθετα, μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη ζωή και το μέλλον των λαών.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Η πραγματική πρόοδος βρίσκεται στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Θέλουμε να δουλεύουμε και να απολαμβάνουμε τον πλούτο που όλοι εμείς παράγουμε και που όμως ιδιοποιούνται μια χούφτα παράσιτα.
Δεν αποδεχόμαστε τη ζωή-λάστιχο, τα εξαντλητικά ωράρια, τους μισθούς πείνας. Δεν αποδεχόμαστε τη σύγχρονη σκλαβιά. Ξέρουμε ποιο είναι το συμφέρον μας και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό.
Και στο νησί μας, η κατάσταση αποτυπώνει τη συνολική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι:
- Υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες και δομές υγείας
- Ελλείψεις σε σχολεία και προσωπικό
- Ελαστικές μορφές εργασίας και ανεργία
- Ακρίβεια και αυξημένο κόστος ζωής λόγω και της νησιωτικότητας
- Υποβάθμιση βασικών υποδομών
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Χίο καλούνται να λειτουργήσουν σε συνθήκες πίεσης, εκφοβισμού υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και απαξίωσης. Οι ανάγκες μεγαλώνουν, ενώ τα δικαιώματα συρρικνώνονται.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και αγώνα. Είναι φάρος της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Συνεχίζουμε οργανωμένα στους χώρους δουλειάς, δυναμώνουμε τα σωματεία μας, παίρνουμε τη σκυτάλη των αγώνων.
Αγωνιζόμαστε για ένα κίνημα δυνατό, ταξικό, οργανωμένο από τα κάτω, με ζωντανά σωματεία, με συμμετοχή και εμπιστοσύνη στη δύναμη των εργαζομένων. Ένα εργατικό λαϊκό κίνημα που θα στηρίζεται στα δικά του πόδια, θα οργανώνει τη βάση των εργαζομένων, σε μια πορεία σύγκρουσης και ανατροπής .
Στον αντίποδα, οι ηγεσίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως αυτή της ΓΣΕΕ του εκατομμυριούχου ελεγχόμενου Παναγόπουλου , παραμένουν μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, στηρίζοντας πολιτικές που τσακίζουν τα δικαιώματα και καλλιεργώντας τη λογική της υποταγής.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Ο πόλεμος, η φτώχεια και η εκμετάλλευση έχουν κοινή ρίζα. Το ίδιο σύστημα γεννά κρίσεις, ανισότητες και πολέμους.
Δεν φοβόμαστε. Οι λαοί έχουν αποδείξει τη δύναμή τους. Με οργάνωση και αποφασιστικότητα μπορούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Χίου: Να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς
Να πάρουν θέση στον αγώνα
Να δυναμώσουν τη συλλογική διεκδίκηση
Έχουμε χρέος απέναντι στις οικογένειές μας, στην ιστορία της τάξης μας, στις επόμενες γενιές.
Ο δρόμος των εργοδοτών δεν είναι ο δικός μας δρόμος.
Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα, της αξιοπρέπειας, της διεκδίκησης, της ανατροπής.
Εμπνεόμαστε από τους αγώνες της τάξης μας, από το Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του ’36, τη μεγάλη νικηφόρα απεργία των δημοσίων υπαλλήλων το ’42 στην κατεχόμενη Αθήνα και κυρίως από τους 200 αλύγιστους Κομμουνιστές(στη πλειοψηφία τους αγωνιστές και οργανωτές του ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος)που εκτελέσθηκαν από τους Ναζί κατακτητές στη Καισαριανή τη 1η Μάη του’44.
Διεκδικούμε:
- 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο
- Μονιμοποίηση συμβασιούχων
- Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, δημόσιες υπηρεσίες.
- Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και επαναφορά 13ου–14ου μισθού
- Μέτρα υγείας και ασφάλειας
- Δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία
- Αξιοπρεπείς συντάξεις
- Ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια
- Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα
- Κατάργηση όλων των αντεργατικων νόμων.
Απαιτούμε:
- Καμία εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους
- Κλείσιμο των Νατοϊκών στρατιωτικών βάσεων
- Καμία χρήση υποδομών για πολεμικούς σκοπούς
- Όχι στην πολεμική οικονομία και στους εξοπλισμούς
- Ακύρωση του διαγωνισμού εξόρυξης Αντιμονίου στο νησί μας. Να μην τολμήσουν να προχωρήσουν
- Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη σ’ολους τους λαούς που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.(Παλαιστίνη,Ιράν, Κούβα, Λίβανο)
Δεν θα γίνουμε θυσία για τα κέρδη και τους πολέμους τους.
Ο λαός της Χίου να σηκώσει τη σημαία της αντεπίθεσης.
Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.
Μέχρι την τελική νίκη!
Το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί κάθε εργαζόμενο στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους φοιτητές, τους μαθητές και όλο τον Χιώτικο λαό να δώσουν δυναμικό παρόν στην απεργιακή κινητοποίηση για την Εργατική Πρωτομαγιά, Παρασκευή 1η Μάη, 10:30 στην Πλατεία Βουνακίου.
Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί
“Σε έναν κόσμο που φλέγεται συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα για ζωή, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα” σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι δάσκαλοι και συνεχίζουν:
“Φέτος συμπληρώνονται 140 χρόνια από την Πρωτομαγιά του Σικάγο, όπου οι εργάτες διεκδίκησαν με απεργίες και με το αίμα τους 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο, για να δουλεύουν για να ζούνε και όχι να ζούνε για να δουλεύουνε όλη τη μέρα για τους εκμεταλλευτές τους! 140 χρόνια μετά ΕΕ, κεφάλαιο, κυβερνήσεις του απαιτούν 13ωρη δουλειά! Μονόδρομος η συσπείρωση στα Σωματεία μας και ο αγώνας για ζωή, μόρφωση και δουλειά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις μεγάλες οικονομικές, επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας!
Τιμάμε τους ματωμένους αγώνες της εργατικής τάξης παλεύοντας για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση. Ορόσημα ανάμεσά τους είναι οι ήρωες εργάτες στο Σικάγο το 1886, οι νεκροί τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη, οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές στην Καισαριανή, των οποίων πλέον τα περήφανα πρόσωπα είδαμε στα συγκλονιστικά ντοκουμέντα που δημοσιεύθηκαν.
Είμαστε περήφανοι που ανάμεσα στους 200 εκτελεσμένους βρίσκονταν και ήρωες συνάδελφοι μας δάσκαλοι, όπως οι Παπαδόπουλος Μύρων, Πόλκος Βαγγέλης (μέλος της ΕΕ της ΔΟΕ), Τσαλίκης Τάσος, Τσίρκας Κώστας, Χυτήρης Κώστας (μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ), που δε δίστασαν να δώσουν την ίδια τους τη ζωή για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Με τη στάση τους μας υπενθυμίζουν το χρέος που οφείλουμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας οι σημερινοί εκπαιδευτικοί απέναντι στη νέα γενιά, στους μαθητές μας. Την ευθύνη που έχουμε έτσι ώστε η στάση μας μέσα και έξω την τάξη να είναι μάθημα με το κεφάλι ψηλά, μάθημα συλλογικής πάλης ενάντια στον κόσμο της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης.
Την ίδια στιγμή, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης ματώνουν τους λαούς και ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους από τις πατρίδες τους. Και ενώ οι λαοί πληρώνουν το τίμημα, η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων υψώνει τείχη, καταστολή και απανθρωπιά, μετατρέποντας το Αιγαίο σε υγρό τάφο. Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα γεγονότα στη Χίο, όπου πρόσφυγες βρήκαν τραγικό θάνατο στα ανοιχτά του νησιού.
Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει αντιμέτωπους, με την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τον πλανήτη να φλέγεται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για το μέγιστο κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Για τα κέρδη των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, για το μοίρασμα των αγορών, των εδαφών, των δρόμων ενέργειας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, δυναμώνει η εμπλοκή και ενεργή συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ΕΕ, με τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων του κεφαλαίου. Οι όποιες συμφωνίες «κατάπαυσης του πυρός» με το πιστόλι στον κρόταφο, αποδεικνύεται ότι δεν εξασφαλίζουν το τέλος του πολέμου αλλά αντιθέτως οι ανταγωνισμοί συσσωρεύουν νέα καύσιμη ύλη για νέο κύκλο πολέμων με μεγάλο κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης.
Καμία θυσία για τους πολέμους και τα κέρδη τους! Στον δρόμο της ανατροπής βρίσκεται η ελπίδα!
Συνεχίζουμε με αγωνιστική ανάταση από τη μεγαλύτερη πανεργατική σύσκεψη που έχει οργανωθεί στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απρίλη έπειτα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή 720 σωματείων και πάνω από 2.000 συνδικαλιστών απ’ όλη τη χώρα καθώς και του δικού μας Συλλόγου.
Οι εργαζόμενοι μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια. Παίρνουμε δύναμη από τους ναυτεργάτες, που αρνήθηκαν να υπογράψουν τα «θανατόχαρτα» και δεν δέχτηκαν να ταξιδέψουν σε εμπόλεμες ζώνες, από τους λιμενεργάτες της Cosco που μπλόκαραν τη μεταφορά πολεμικού υλικού και συντονίστηκαν με συναδέλφους τους σε δεκάδες λιμάνια της Μεσογείου, στέλνοντας μήνυμα ότι οι εργάτες δεν υπηρετούν τους πολέμους τους, από τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια που αρνήθηκαν εξαντλητικά 13ωρα θέτοντας πάνω απ’ όλα την ασφάλεια και τη ζωή τους, καθώς και από τους φαντάρους που μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή πολιτική στην εκπαίδευση οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση των σχολείων μας. Στη Χίο, όπως και σε όλη τη χώρα, σχολικές μονάδες συγχωνεύονται ή κλείνουν, μαθητές στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα, εκπαιδευτικοί μετακινούνται διαρκώς, ενώ ολόκληρες τοπικές κοινότητες απειλούνται με μαρασμό και εξαφάνιση. Η μόρφωση των παιδιών μας αντιμετωπίζεται ως κόστος και όχι ως κοινωνικό δικαίωμα.
Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα του κλάδου μας ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολείων εκπαιδευτικών και μαθητών και μέσα από τη λεγόμενη «αξιολόγησή» τους, λέμε όχι στην παιδεία για λίγους και εκλεκτούς κόντρα στις διώξεις και στα πειθαρχικά που πάνε χέρι – χέρι με την πολεμική εμπλοκή της χώρας και στοχεύουν στην υποταγή μας στους «εθνικούς στόχους» για να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου. Μιλάμε στους μαθητές μας για την εργατική πρωτομαγιά και τους αγώνες των εργαζομένων όλου του κόσμου, καλλιεργούμε την αλληλεγγύη και τη φιλία με όλους τους λαούς του κόσμου ενάντια στους δυνάστες μας. Συνεχίζουμε τη μάχη για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς μας και για να κατοχυρώσουμε συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα. Κλιμακώνουμε τις διεκδικήσεις μας με μαζική συμμετοχή στην πανδημοσιοϋπαλληλική ΑΠΕΡΓΙΑ της ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 13 ΜΑΗ!
1η Μάη 1886 στο Σικάγο – 1η Μάη 2026: 140 χρόνια ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ δυναμώνοντας τον αγώνα για:
- Λεφτά για μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία και όχι για του πολέμου τα σφαγεία.
- Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να κλείσουν οι βάσεις, να επιστρέψουν όλα τα οπλικά συστήματα και το στρατιωτικό-τεχνικό προσωπικό στη χώρα μας, καμία συνεργασία με το Ισραήλ, το κράτος που συνεχίζει να δολοφονεί με τις πλάτες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ε.Ε
- Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις τουλάχιστον 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, κατοχύρωση δικαιωμάτων (εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών-μονίμων και ωραρίου Νηπιαγωγών με των υπόλοιπων εκπαιδευτικών) – Μαζικούς μόνιμους διορισμούς τώρα για κάλυψη όλων των κενών.
- Αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων για στέγαση των εκπαιδευτικών. Ανέγερση κατοικιών με ευθύνη του κράτους.
- Να σταματήσουν τώρα όλες οι πειθαρχικές διώξεις απέναντι σε εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται. Κάτω τα χέρια από την Απεργία
- Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Κατάργηση ΦΠΑ και φόρων στα καύσιμα.
- Μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασίας. Τεχνικοί έλεγχοι σε όλες τις σχολικές μονάδες με ευθύνη κράτους και δήμων.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι μονόδρομος η συμμετοχή μας στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς 2026, την Παρασκευή στις 10:30 στην πλατεία Βουνακίου”.
