Απεργούν την Τετάρτη ΕΛΜΕ, Εργατικό Κέντρο και Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μαζικές διαστάσεις παίρνει η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 6 Απριλίου 2022.  Με ανακοινώσεις που εξέδωσε η ΕΛΜΕ το Εργατικό Κέντρο καιο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου  καλούν τα μέλη τους στην απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση.

Το Εργατικό Κέντρο

Το Εργατικό Κέντρο Χίου συμμετέχει με το ΝΤ Χίου ΑΔΕΔΥ στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο της Απλωταριάς την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 και ώρα 11.00πμ. και καλεί τα σωματεία και τα μέλη του, τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους, όλους τους συμπολίτες του νησιού να δώσουν το δυναμικό παρόν τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Αξιοπρεπή διαβίωση για όλους με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό
 • Άμεση έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων
 • Άμεση αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού
 • Άμεση αποκατάσταση των εγγυήσεων της συλλογικής εργατικής προστασίας στις ΣΣΕ
 • Άμεση κατάργηση των εμποδίων στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
 • Άμεση αποκατάσταση των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων και της εργατικής προστασίας
 • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής
 • Καμιά περικοπή του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος
 • Άμεσα μέτρα αποκατάστασης του θεσμικού κοινωνικού ελέγχου

Καμία απόλυση και άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων

Η ΕΛΜΕ

Στην πιο κρίσιμη για τα μισθολογικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μεταπολιτευτική περίοδο, κατά την οποία ο ελληνικός λαός αναμετριέται με τις ολέθριες συνέπειες μιας αντιεργατικής πολιτικής και με τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία να πέφτει βαριά πάνω στους λαούς της Ευρώπης, δεν δικαιούμαστε να σιγήσουμε.

Ο πληθωρισμός που έχει σημειώσει ρεκόρ 25ετίας δίνει τη χαριστική βολή στο εισόδημα των εργαζομένων (μετά από τις συνεχείς αυξήσεις στην και στα βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης) επιφέροντας μια νέα, δραματική υποβάθμιση των όρων και των συνθηκών ζωής και εργασίας Σε αυτό το τοπίο, ο Νόμος Χατζηδάκη, με τις σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τη συνδικαλιστική δράση, παραδίδει τους εργαζόμενους στην ασύδοτη καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Παράλληλα η πλήρης εγκατάλειψη του σχολείου και των εκπαιδευτικών, η παντελής απουσία μέτρων για την κάλυψη του μαθησιακού και μορφωτικού κενού των μαθητών/μαθητριών για τα δύο χρόνια «θεσμικής υποεκπαίδευσης» λόγω της πανδημίας, η ενίσχυση της μεταγυμνασιακής κατάρτισης και η τραγική υποβάθμιση και απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι συνεχείς διοικητικές πράξεις περιστολής της παιδαγωγικής ελευθερίας μας, η επιβολή λειτουργιών αδιαφάνειας με την παύση των δημοκρατικά εκλεγμένων αιρετών μας από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, οι μισθοί – επιδόματα που αμαυρώνουν την ίδια την αξιοπρέπειά μας και κυρίως τον μορφωτικό ρόλο του σχολείου, η πλήρης αδιαφορία για τα πολλαπλά εργασιακά προβλήματα του κλάδου μας, η συνολική αντιεκπαιδευτική και αντιμεταρρυθμιστική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας οδηγούν τη δημόσια παιδεία σε απαξίωση.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, σας καλούμε όλες και όλους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας να βάλουμε τέλος στη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών και του συνόλου των εργαζομένων και να σταματήσουμε την ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας και κάθε αυταρχική πολιτική. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ και να διεκδικήσουμε:

 • Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-17. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Ενίσχυση των νέων συναδέλφων. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
 • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
 • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών με βάση και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος (μείωση αριθμού μαθητών, όρια συνταξιοδότησης, επαναφορά διδακτικού ωραρίου στο προ του 2013 επίπεδο, επαναφορά της μείωσης ωραρίου των Υπευθύνων εργαστηρίων κλπ) και πλήρη κάλυψη όλων των τρεχουσών αναγκών.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες! Δουλειά με πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων αναπληρωτών/τριών. Κατάργηση όλων των νέων μορφών ελαστικής εργασίας, όχι στις τρίμηνες συμβάσεις! Όχι στην καταστρατήγηση του ωραρίου με εργασία εκτός σχολικού ωραρίου (επιμορφώσεις, συνεδριάσεις, εκπαιδευτικοί όμιλοι κλπ).
 • Κατάργηση της υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων επί διετία στον τόπο διορισμού τους.
 • Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων Κεραμέως (4692/20, 4823/21, 4763/20, 4713/20).
 • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21), που περιστέλλει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
 • Να μην εφαρμοστεί η ΕΒΕ και το νέο πλαίσιο εισαγωγής στην Γ/θμια στο σύνολό του (ν.4777/21) Άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων των Πανεπιστημίων και αύξηση των εισακτέων.
 • Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων και η ελληνική «PISA».
 • Ανοικτά και ασφαλή σχολεία, με 15 μαθητές/τριες κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα, λόγω της πανδημίας, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους/ες, προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα. Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών. Περιορισμός των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών σε διαφορετικά σχολεία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους:

 • να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική-πανεργατική απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου.
 • να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνεται την ίδια μέρα στην είσοδο της Απλωταριάς στις 11:00 π.μ.