Αποσυμφόρηση των νησιών μέσω σύμβασης μετακινήσεων (!) υπόσχεται ο Μηταράκης

Να παρακάμψει τις έντονες αντιδράσεις των νησιωτών, κυρίως της Χίου και της Λέσβου, στην δημιουργία υπερδομών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά τους, επιχειρεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, υποσχόμενος αποσυμφόρηση έως το 50% της δυναμικότητας των δομών, μέσω σύμβασης με ιδιώτη για τις μετακινήσεις τους προς την ηπειρωτική Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην πρόταση των κατοίκων της Χίου και της Λέσβου για δομές μικρής χωρητικότητας και περιορισμένου χρόνου φιλοξενίας (μόνον για καταγραφή και ταυτοποίηση) ο κ. Μηταράκης επιμένει στις υπερδομές και προσφέρει την «σύμβαση μετακινήσεων». Με αυτήν και σε συνδυασμό με το δίκτυο δομών της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως ισχυρίζεται, «μπορούμε να είμαστε συνεπείς προς την δέσμευσή μας ότι οι δομές των νησιών δεν θα υπερβαίνουν το 50% της χωρητικότητας τους».

Ωστόσο, οι κάτοικοι των νησιών δεν έχουν προτείνει και ούτε – φυσικά – εμπιστεύονται μιά σύμβαση μετακινήσεων με έναν ιδιώτη για να επιτευχθεί ο στόχος της αποσυμφόρησης των νησιών, αλλά προτείνουν νομοθετική ρύθμιση για τον χαρακτήρα των νέων δομών, μικρών και μόνον για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Ενδιαφέρον έχει, βέβαια, ο ισχυρισμός του περί μετακίνησης των προσφύγων προς τις χώρες της Ευρώπης, «καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου», το οποίο φυσικά δεν υπάρχει, αλλά προεξοφλεί ότι θα ενέχει την αρχή της αλληλεγγύης των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών προς τις χώρες πρώτης υποδοχής, κάτι που φαντάζει μάλλον ανέφικτο.

Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε την διαρκή επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης της Βουλής σχετικά με το έργο «Παροχή υπηρεσιών μετακινήσεων πολιτών τρίτων χωρών (ΠΤΧ)», πριν από τη σύναψη της σχετικής σύμβασης, με διάρκεια τέσσερα έτη και συνολική ετήσια αξία 7.741.244, με δικαίωμα προαίρεσης έως 30% της συμβατικής αξίας.

Οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί του υπουργού Μετανάστευσης για την κατά τον συγκεκριμένο τρόπο αποσυμφόρησης των νησιών καταδεικνύουν ότι έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο η κυβερνητική πολιτική των υπερδομών και επιχειρεί τώρα με σοφιστείες και τρυκ να… ξεγελάσει τους νησιώτες.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια